Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA ML: Θετικές οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας - Αβέβαιο το μέλλον

tags :
BofA ML: Θετικές οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας - Αβέβαιο το μέλλον
Τα θετικά νέα για την Ελλάδα συνεχίζονται... για την ώρα
Συγκρατημένα αισιόδοξη δηλώνει η Bank of America Merrill Lynch για την Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι τα θετικά σημάδια που εμφανίζει είναι μόνο βραχυπρόθεσμα.
Στην τελευταία 32σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "What Europe did last summer" (τι έκανε η Ευρώπη το καλοκαίρι που μας πέρασε), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Bank of America Merrill Lynch επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι το μακροπρόθεσμο δυναμικό της ελληνικής οικονομίας παραμένει αδύναμο και εξαρτάται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η βραχυπρόθεσμη προοπτική μπορεί να είναι θετική.
Στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, το οποίο τιτλοφορείται "Greece: good news continue, for now" (τα θετικά νέα συνεχίζονται, για τώρα), η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα αφιερωθεί στη δεύτερη αναθεώρηση του προγράμματος, τον κίνδυνο των εκλογών, τις λεπτομέρειες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, και τις δυνατότητες συμμετοχής στο QE της ΕΚΤ.

Ένα αξιοπρεπές τρίμηνο για την ανάπτυξη

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εκπλήσσει ανοδικά.
Παρά το μεγάλο σοκ που υπήρξε τον τελευταίο χρόνο (έλεγχοι κεφαλαίων, νέα λιτότητα, σοκ εμπιστοσύνης), η οικονομία δείχνει να συμπεριφέρεται καλύτερα του αναμενομένου, αφομοιώνοντας τους κραδασμούς.
Πράγματι, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση το β' 3μηνο του 2016, ενώ αναμένεται σε επίπεδο έτους (ήπια) αρνητική ανάπτυξη.
Μέχρι στιγμής, έχουμε μόνο τα προκαταρκτικά στοιχεία, αλλά η εκπληκτικά καλή πορεία του ΑΕΠ το 2Q, μαζί με τις ανοδικές αναθεωρήσεις των προηγούμενων τριμήνων, θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκτίμηση για ύφεση 0,3% στο σύνολο του έτους, από 1% που αναμενόταν νωρίτερα.
Πράγματι, οι δείκτες PMI παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης κινήθηκε οριακά χαμηλότερα.
Οι λιανικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν χαμηλότερα το β' 3μηνο, σε σχέση με το α' 3μηνο και η βιομηχανική παραγωγή ήταν μόνο οριακά υψηλότερα.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το γενικό θέμα θα παραμείνει το ίδιο: οι αρνητικές εξελίξεις ξεθωριάζουν, ο τραπεζικός τομέας ομαλοποιείται με τις πολιτικές της ΕΚΤ και η οικονομία
σταδιακά αποκαθίσταται.
Ωστόσο, ενώ οι συνολικές δημοσιονομικές εξελίξεις κινούνται θετικά μέχρι στιγμής, τα φορολογικά έσοδα αποδυναμώνονται.
Πράγματι, τα φορολογικά έσοδα για τον Ιούλιο ήταν κατά 337 εκατ. ευρώ κάτω από το στόχο.
Η συνέχιση αυτής της τάσης θα μπορούσε να απειλήσει την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
Εάν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, τότε οι προοπτικές θα επιδεινωθούν, εκτιμά η Bank of America Merrill Lynch, αλλά θα πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχουν κάποιες εξελίξεις που αναμένεται να βοηθήσουν την πορεία της Ελλάδας, όπως η ελάφρυνση του χρέους, η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE, η δεύτερη αξιολόγηση και οι πολιτικές προοπτικές της σημερινής κυβέρνησης.
Όπως η Bank of America Merrill Lynch έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν, η χρονική στιγμή της συμμετοχής στην ποσοτική χαλάρωση παραμένει ένα ερώτημα.
Η ΕΚΤ θα περιμένει την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα μετά την πρόσφατη συμφωνία με τους πιστωτές.
Η άποψή της είναι ότι η ΕΚΤ δεν θα λάβει θέση για το θέμα αυτό και θα περιμένει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ να διευθετήσουν τις διαφορές τους πριν από την παροχή της δικής της εκτίμηση για το ελληνικό χρέος.
Αυτό δείχνει ότι οποιαδήποτε απόφαση για το QE δεν μπορεί να είναι δυνατή τον Σεπτέμβριο. Αν επιβεβαιωθεί αυτή η περίπτωση, τότε η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να περιμένει για την
ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης, πιθανότατα στις αρχές του 2017.
Παράλληλα, η δεύτερη αξιολόγηση θα αρχίσει στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Είναι σίγουρα πιο εύκολη από ό, τι η προηγούμενη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι "ένας περίπατος στο πάρκο".
Η πλειοψηφία της κυβέρνησης παραμένει λεπτή, και όπως διαφαίνεται και από το παρελθόν, υπάρχουν μερικά αμφιλεγόμενα μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια της δεύτερης επανεξέτασης.
Ο κίνδυνος νέων εκλογών είναι πολύ σημαντικός καταλήγει η Bank of America Merrill Lynch.

Οι εκτιμήσεις της Bank of America Merrill Lynch για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό:



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης