Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

High Frequency Economics: Η Yellen υπεκφεύγει μέσω «υποσχέσεων» για αύξηση επιτοκίων

High Frequency Economics: Η Yellen υπεκφεύγει μέσω «υποσχέσεων» για αύξηση επιτοκίων
Ο Jim O'Sullivan δεν βλέπει σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της FED πριν τον Δεκέμβριο
Για ασάφειες και αοριστίες, έπειτα από αρκετές ημέρες δηλώσεων σχετικά με την αυξημένη πιθανότητα ενδεχόμενης αύξησης των επιτοκίων, κατηγορούνται πλέον οι φορείς χάραξης πολιτικής στη FED.
Κι αυτό -όπως επισημαίνει σε σχετικό του σημείωμα (note) ο Jim O'Sullivan, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics- δεν οφείλεται μόνο στις πολλαπλές φωνές.
«Διάφοροι αξιωματούχοι έχουν στείλει ανάμεικτα μηνύματα, επίσης» επισημαίνει ο ίδιος.
Το σημείωμα του ήρθε μετά την ομιλία της Yellen στο συμπόσιο της FED, όπου η ίδια άνοιξε το παράθυρο για αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο όταν δήλωσε ότι το ενδεχόμενο προσαρμογής των επιτοκίων έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες.
Σε πρώτη φάση, οι επενδυτές «διάβασαν» την ομιλία της Yellen ως ελαφρώς επιθετική (hawkish).
Στη συνέχεια, όμως, οι αγορές ηρέμησαν καθώς οι επενδυτές μετάφρασαν τα λεγόμενα της Yellen ως «αγαθά» χωρίς επίδραση στις προσδοκίες ότι η FED μπορεί να κινηθεί νωρίτερα από τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τον O'Sullivan, τα μέλη της FED είχαν ένα «φαινομενικά συντονισμένο» επιθετικό τόνο, αλλά ήταν και πιο ήπια σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των διαρθρωτικών αλλαγών στη δυναμική της ανάπτυξης αλλά και για το που θα πρέπει να βρίσκεται το ουδέτερο (neutral) επιτόκιο.
Την ίδια στιγμή, ο David Man, συνεργάτης της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων RMG Wealth Management, χαρακτήρισε την ομιλία της Yellen πολύ ισορροπημένη, ενώ είπε ότι «της αρέσει να προσπαθεί και να ευχαριστεί τους πάντες, ενώ η ίδια δεν δημιουργεί μεγαλύτερη σαφήνεια».
«Αυτή ήταν μια ευκαιρία για την ίδια (σσ Yellen) είτε να διευκρινίσει την πολιτική της FED για το άμεσο μέλλον, είτε για να σκιαγραφήσει ένα νέο πλαίσιο για τη μελλοντική νομισματική πολιτική, κάτι που απέτυχε να κάνει κατά τη γνώμη μας» είπε ο ίδιος σε σχετικό του σημείωμα την Κυριακή.

Η σύσφιξη της πολιτικής

Πλέον οι επενδυτές θα πρέπει να προσπαθήσουν να μαντέψουν εάν η FED θα κινηθεί πριν από το τέλος του 2016, ενώ η αστάθεια αναμένεται να χτυπήσει τα χρηματιστήριο φέτος τον Σεπτέμβριο.
«Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη FED στις 21 Σεπτεμβρίου παραμένει πιθανή, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτήσει ισχυρότερα του αναμενομένου στοιχεία στις επόμενες δύο εβδομάδες.
«Δεν βλέπουμε πολλές πιθανότητες για μια κίνηση από τη FED κατά τη συνεδρίαση της 1ης και 2ας Νοεμβρίου.
Κατά πάσα πιθανότητα οι αξιωματούχοι της FED θα θέλουν να κρατήσουν ένα χαμηλό προφίλ στην εβδομάδα πριν από τις προεδρικές εκλογές», είπε ο O'Sullivan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης