Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Ο χρυσός κάνει κάτι που έχει συμβεί μόνο 2 φορές την τελευταία δεκαετία

Deutsche Bank: Ο χρυσός κάνει κάτι που έχει συμβεί μόνο 2 φορές την τελευταία δεκαετία
Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα έχει χαλάσει η σχέση της τιμής του χρυσού με τον ρυθμό επέκτασης του ισολογισμού των κεντρικών τραπεζών
Στην πορεία της τιμής του χρυσού αναφέρεται σε ανάλυση της η Deutsche Bank.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι Michael Hsueh και Grant Sporre συγκρίνοντας την απόδοση στην οποία οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν περιουσιακά στοιχεία για να διευρύνουν τους ισολογισμούς τους και τις μεταβολές της τιμής του χρυσού φαίνεται μια συσχέτιση.
Και ο ρυθμός της επέκτασης του ισολογισμού, κατά 300% από το 2005, σύμφωνα με τους αναλυτές, δείχνει ότι ο χρυσός θα μπορούσε να αξίζει περισσότερο.
«Ας είμαστε σαφείς.
Εμείς δεν λέμε ότι ο χρυσός θα διαπραγματεύεται μέχρι τα 1.700 δολ. ανά ουγκιά στο εγγύς μέλλον.
Βλέποντας, όμως, τις συγκεντρωτικές λογιστικές καταστάσεις των τεσσάρων μεγάλων κεντρικών τραπεζών (FED, ΕΚΤ, Τράπεζα της Ιαπωνίας αλλά και της Κίνας) αυτό μπορεί να συμβεί αν δούμε το χρυσό ως νόμισμα, καθώς η αξία του μετάλλου είναι πιο κοντά στα 1.700 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ η τιμή spot είναι 1.326 δολ. ανά ουγκιά» αναφέρουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.
Το επιχείρημα των Hsueh και Sporre είναι ότι οι ποσοστιαίες μεταβολές της τιμής του χρυσού, ιστορικά κινούνται με τον ρυθμό των επεκτάσεων ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας.
Αυτό όμως δεν συμβαίνει αυτή την περίοδο.
«Υπήρχαν μόνο δύο φορές κατά την τελευταία δεκαετία, όταν αυτή η σχέση χάλασε» αναφέρεται στην ανάλυση της Deutsche Bank.
Η πρώτη φορά ήταν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, όταν οι κεντρικές τράπεζες πουλούσαν τα αποθέματα τους σε χρυσό για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ρευστότητας.
Η δεύτερη φορά ήταν το 2013, όταν η FED υπαινίχθηκε ότι χαλαρώνει το πρόγραμμα ποσοτικής της χαλάρωσης που αφορούσε στις αγορές περιουσιακών στοιχείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης