Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Οι αμερικανικές εταιρείες διαθέτουν στο εξωτερικό ρευστό ύψους 2,5 τρισ. δολ.

Capital Economics: Οι αμερικανικές εταιρείες διαθέτουν στο εξωτερικό ρευστό ύψους 2,5 τρισ. δολ.
Για τα γίνει αντιληπτό το μέγεθος του ποσού, τα 2,5 τρισ. δολ. αποτελούν το 14% του αμερικανικού ΑΕΠ, με όρους του 2015
Το ιλιγγιώδες ποσό των 2,5 τρισ. δολ. φτάνουν τα συνολικά κεφάλαια σε μετρητά που έχουν οι αμερικανικές εταιρείες στο εξωτερικό, σύμφωνα με την σχετική έρευνα της Capital Economics για το 2015.
Η έρευνα έρχεται μετά την βαριά «καμπάνα» των 13 δισ. δολ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Apple, η οποία ευνοούταν από τις επιμέρους φορολογικές ελαφρύνσεις που της προσέφερε η Ιρλανδία.
Για τα γίνει αντιληπτό το μέγεθος του ποσού, τα 2,5 τρισ. δολ. αποτελούν το 14% του αμερικανικού ΑΕΠ, με όρους του 2015.
Ο Andrew Hunter, αναλυτής της Capital Economics, τονίζει πως πολλές επιχειρήσεις διατηρούν μετρητά στο εξωτερικό για να αποφύγουν τον φορολογικό συντελεστή του 35% που ισχύει στις ΗΠΑ, ο οποίος είναι ο υψηλότερος μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών.
Ωστόσο, ο αναλυτής επισημαίνει πως το φαινόμενο της διακράτησης μετρητών στο εξωτερικό οφείλεται κυρίως στις πολύ μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, και όχι στην πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου στη χώρα.
Ενδεικτικά, όπως αναφέρει ο κ.Hunter, η Apple διαθέτει 91,5 δισ. κέρδη στο εξωτερικό, ενώ τα αντίστοιχα ποσά για General Electric και Microsoft ξεπερνούν τα 100 δισ.
Επίσης, παρατηρείται πως οι εταιρείες που κρατούν μετρητά στο εξωτερικό είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία φαρμακευτικές και τεχνολογικές.
«Αν αυτά τα μετρητά επιστρέψουν πίσω στις ΗΠΑ και επενδυθούν, θα δώσουν σημαντική οικονομική ώθηση.
Δυστυχώς όμως, παρά τις κάποιες προτάσεις απαλλαγών κλπ, κάτι τέτοιο δεν έχει προς το παρόν επιτευχθεί, ούτε με την προϋπόθεση πως τα κεφάλαια αυτά θα δοθούν στους μετόχους», σχολιάζει ο αναλυτής της Capital Economics.

Τα ποσά των κεφαλαίων που διακρατούν στο εξωτερικό οι αμερικανικές εταιρείες από το 2002: 

foreign cash COTD

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης