Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Τα 10 ερωτήματα για τις εκλογές στις ΗΠΑ – Μειώνεται η διαφορά Clinton – Trump

Goldman Sachs: Τα 10 ερωτήματα για τις εκλογές στις ΗΠΑ – Μειώνεται η διαφορά Clinton – Trump
Oι δημοσκοπήσεις τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν θρίλερ, γεγονός που υποδηλώνει μια αμφίρροπη μάχη για τον Λευκό Οίκο.
Μια εξόχως διεξοδική ανάλυση για τις αμερικανικές εκλογές πραγματοποίησε η Goldman Sachs η οποία διακριτικά στηρίζει την Hillary Clinton για την προεδρία των ΗΠΑ.
Με βάση την Goldman Sachs η Clinton  εξακολουθεί να διαθέτει  προβάδισμα σε δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο και στις βασικές πολιτείες που θα πρέπει να κερδίσει για να φτάσει τις 270 ψήφους στο Σώμα των Εκλεκτόρων.
Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις οι δημοσκοπήσεις τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν θρίλερ, γεγονός που υποδηλώνει μια αμφίρροπη μάχη για τον Λευκό Οίκο.

Η Goldman Sachs συνέταξε 10 ερωτήσεις – απαντήσεις για την κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ…

1)Ποιος βρίσκεται στην πρώτη θέση;

Η Clinton εξακολουθεί να έχει ένα πλεονέκτημα, αλλά η μάχη έχει καταστεί αμφίρροπη κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
Παρά το γεγονός αυτό, οι επενδυτές συνεχίζουν να αναμένουν ότι η Clinton θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο το 2017.
Η πιθανότητα επιβεβαίωσης είναι 65%.
Η Clinton συνεχίζει να προηγείται στους ποιοτικούς δείκτες αλλά και ο Trump εσχάτως προηγείται σε ορισμένες δημοσκοπήσεις, αλλά σε κανένα σημείο ακόμα δεν έχει προηγηθεί συνολικά με βάση τους μέσους όρους.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Clinton έχει αποκτήσει ένα ελαφρώς ευρύτερο προβάδισμα στις πολιτείες που φαίνονται πιθανόν να τις παράσχουν οριακά τους 270 εκλέκτορες που απαιτείται για να κερδίσει στο Σώμα των Εκλεκτόρων.
Η Clinton έχει προβάδισμα 4-6% στο New Hampshire, Πενσιλβάνια, Βιρτζίνια, και Ουισκόνσιν.
Ωστόσο, οι πολιτειακές δημοσκοπήσεις κυμαίνονται ακριβώς όπως και οι εθνικές δημοσκοπήσεις, όμως το ευρύ προβάδισμα της στο Κολοράντο και Μινεσότα, για παράδειγμα, έχει συρρικνωθεί σημαντικά στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί.
Στην πραγματικότητα, εάν οι τρέχοντες μέσοι όροι των εκλογών είναι μια ακριβής αντανάκλαση της κατάστασης των εκλογών, ο 270ος εκλέκτορας θα μπορούσε να προέλθει από το Κολοράντο, που προηγείται μόνο κατά  2,5% αυτή τη στιγμή, με βάση ένα μέσο όρο των τελευταίων δημοσκοπήσεων.
Πάντως ένα στοιχείο που πρέπει να εκτιμηθεί με την δέουσα προσοχή είναι ότι η Clinton έχει χάσει το ευρύ προβάδισμα της έναντι του Trump, εσχάτως οι διαφορές είναι οριακές.





2)Τι θα μπορούσε ακόμα να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών;

Η πιο προφανής εναπομένουσα πηγή αβεβαιότητας είναι τα debate μεταξύ των δύο υποψηφίων προέδρων.
Είναι αδύνατο να προβλέψουμε πώς αυτές θα επηρεάσουν τις αντιλήψεις των ψηφοφόρων, αλλά οι προσδοκίες είναι υψηλότερες για την Clinton.
Με μικρή πλειοψηφία οι ψηφοφόροι αναμένουν ότι θα έχει η Clinton καλύτερη απόδοση στα debate (53% / 43%).
Όμως ενώ η Clinton έχει θεωρητικό πλεονέκτημα αν διαψεύσει τις προσδοκίες τότε είναι βέβαιο ότι θα πληγεί καίρια η προσπάθεια της να καταλάβει την προεδρία των ΗΠΑ.
Γενικότερα, η επίδραση των προηγούμενων debate σχετικά με τις αντιλήψεις των ψηφοφόρων ήταν κάπως διφορούμενη.
Ενώ υπάρχουν πολλά παραδείγματα debate που επέδρασαν στις δημοσκοπήσεις σημαντικά, υπάρχουν εξίσου πολλά debate που δεν κατάφεραν να έχουν αντίκτυπο στο εκλογικό σώμα.
Συνολικά, η μέση επίδραση στην κοινή γνώμη είναι αμελητέα μετά από το πρώτο και τελευταίο debate.
Τα ποσοστά των ανεξάρτητων σε αυτές τις εκλογές, μαζί με τους  αναποφάσιστους ψηφοφόρους, αυξάνουν επίσης την αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα.
Ο πρώην κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Gary Johnson, ο οποίος λειτουργεί ως ανεξάρτητος υποψήφιος και το κόμμα των πρασίνων του Jill Stein κερδίζουν συνολικά περίπου το 15% των ψήφων στις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.
Αυτό αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο κόμματος εκτός των δύο βασικών από το 1992, όταν στο Τέξας ο επιχειρηματίας Ross Perot ήταν ανεξάρτητος και κέρδισε 19% της λαϊκής ψήφου.
Παρά την πιθανότητα εκπλήξεων κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι είναι πολύ ασυνήθιστο για τον νικητή στις δημοσκοπήσεις σε αυτό το σημείο της προεκλογικής διαδικασίας να χάσει τη λαϊκή ψήφο το Νοέμβριο Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 1952, ο υποψήφιος που οδηγεί στις δημοσκοπήσεις επτά εβδομάδες πριν τις εκλογές έχει κερδίσει τη λαϊκή ψήφο.
Εξαίρεση ήταν το 1980, όταν ο πρόεδρος Κάρτερ και ο τότε πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια Ρόναλντ Ρίγκαν έδιναν την δική τους μάχη.




 
3) Τι γίνεται με το Κογκρέσο;

Περιμένουμε οριακές διαφορές στο Κογκρέσο σχεδόν σε κάθε σενάριο, αν και το βασικό θέλει να καταγράφεται τελικώς μια οριακή πλειοψηφία των δημοκρατικών  και οριακή πλειοψηφία  των ρεπουμπλικάνων στη Βουλή.
Με βάση τους συσχετισμούς οι Ρεπουμπλικάνοι θα λάβουν από 54 έδρες σήμερα στις 51 έδρες.
Πέρα από αυτά, το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων αντιμετωπίζει επίσης σοβαρές προκλήσεις στην Πενσυλβανία και Νιου Χάμσαϊρ.
Στην Γερουσία αν και πιστεύουμε ότι θα ήταν έκπληξη είναι δύσκολο να κατέχουν τα δύο στρατόπεδα περισσότερες από 51 ή 52 έδρες.
Στη Βουλή, οι προοπτικές είναι λίγο πιο σαφείς.
Η πιθανότητα των Δημοκρατικών να κερδίσει την πλειοψηφία στην Βουλή είναι αρκετά χαμηλή.


 
4) Πως θα χαραχθεί η πολιτική το 2017;

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος είναι πιθανό να δυσκολευτούν να συμφωνήσουν σε μια σημαντική νομοθεσία.
Το κύριο εμπόδιο θα είναι ένα διαιρεμένο Κογκρέσο.
Οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν λιγότερες ψήφους που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να αντισταθμίσουν συχνές αποσκιρτήσεις από το εσωτερικό του κόμματος.
Τέτοιες αποσκιρτήσεις ήταν συνηθισμένες κατά τη διάρκεια 2011-2014.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, θα περιμέναμε μια νέα συμφωνία για τις δαπάνες μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2017 και το όριο του χρέους είναι πιθανό να πρέπει να αυξηθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2017.

5) Τι θα σημαίνει όλα αυτά για τη δημοσιονομική πολιτική;

Συνολικά, αναμένουμε μια ελαφρώς πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική για τα επόμενα δύο χρόνια.
Μια πιθανή κυβέρνηση Clinton είναι πιθανό να περιλαμβάνει ένα οικονομικό πακέτο που συνδυάζει νέες δαπάνες υποδομής με διεθνή εταιρικό φόρο,  μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για τη φορολόγηση των αφορολόγητων ξένων κερδών και των πολυεθνικών.
Η Clinton προτείνει να αυξηθούν οι δαπάνες υποδομής από 250 δισ δολάρια σε διάστημα 5 ετών, ή 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Αν τεθεί σε ισχύ, θα ήταν πιθανό να οδηγήσει σε σημαντική ροή κερδών από ξένες θυγατρικές σε μητρικές εταιρείες των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, ο φόρος θα εφαρμόζεται σε όλα τα αφορολόγητα κέρδη του εξωτερικού, ακόμη και αν δεν κατέχουν πλέον μετρητά διαθέσιμα για να επαναπατρίσουν.
Το Κογκρέσο για να εγκρίνει ένα σχέδιο επαναπατρισμού των κερδών, θα πρέπει να εγκριθεί μια μεταρρύθμιση για τον εταιρικό φόρο.
Το σύνολο των κερδών που επανεπενδύονται μόνιμα στο εξωτερικό ανήλθαν σε 2,9 τρισεκ. δολάρια σε όλες τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ
Κατά την Goldman Sachs  αν ο Trump κερδίσει, η δημοσιονομική πολιτική θα είναι πιο χαλαρή, για δύο λόγους.
Πρώτον, περιμένουμε ότι το Κογκρέσο των Ρεπουμπλικάνων θα θέσει σε ισχύει φορολογική μεταρρύθμιση που θα οδηγεί σε καθαρή μείωση φόρου, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Δεύτερον, μπορεί να μην το υποστηρίζουν ένθερμα αλλά θα πιεστούν οι ρεπουμπλικάνοι να στηρίξουν την αύξηση των δαπανών.
 
6)Θα μπορούσε η προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ να επηρεάσει τη νομισματική πολιτική;

Θα μπορούσε, με δύο πιθανούς τρόπους.
Πρώτον, η νομισματική πολιτική θα ήταν πιθανόν να καταστεί πιο αυστηρή.
 Δεύτερον, η θητεία της Yellen στην Federal Reserve λήγει τον Φεβρουάριο του 2018 και ο επόμενος Πρόεδρος είναι πιθανό να προτείνει το επόμενο πρόεδρο της FED στα μέσα του 2017.
 Αν κερδίσει η Clinton είναι πιθανό να προτείνει για επικεφαλής της FED την Yellen.
Αντίθετα, αν ο Trump κερδίσει, θα αντικαταστήσει την Yellen.
Όλα αυτά θα έχουν επίδραση στην ακολουθούμενη νομισματική πολιτική της FED.

 7) Θα αλλάξει η εμπορική πολιτική;

Αμφιβάλλει η Goldman Sachs αν και ορισμένες αλλαγές είναι πιθανές.
Και οι δύο υποψήφιοι έχουν εναντιωθεί στην Trans-Pacific εταιρική σχέση (TPP) του διεθνούς εμπορίου στην τρέχουσα μορφή του, και οι δύο έχουν προτείνει επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA.
Ο Trump έχει πάει μακρύτερα, προτείνει σημαντικούς δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα και το Μεξικό, ακόμη και αποχώρηση  από την ΠΟΕ.
 
8. Πώς θα επηρεαστεί το κανονιστικό πλαίσιο;

Θα περιμέναμε ότι στα περισσότερα Clinton και  Trump θα ακολουθήσουν τις πιο παραδοσιακές κομματικές γραμμές σχετικά με κανονιστικά θέματα.
Με ένα διαιρεμένο Κογκρέσο, η Clinton θα έχει δύσκολες στιγμές.
Σύμφωνα με τον Trump, θα περιμέναμε οι διαφορές να είναι ως επί το πλείστον σε μη νομοθετικά ζητήματα, όπως οι διαφορές στις ρυθμιστικές δράσεις που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη, την εγχώρια παραγωγή ενέργειας, ή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Από νομοθετική άποψη, διακομματική υποστήριξη θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητη για να περάσει από τη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πιθανό να έχουν όχι περισσότερο από 52 ή 53 έδρες στην καλύτερη περίπτωση τους, αλλά θα χρειαστούν 60 ψήφους στην Γερουσία για να περάσουν τα περισσότερα (μη φορολογικά) νομοθετήματα.
 
9) Πώς θα μπορούσε η προεδρική εκλογή να επηρεάσει τις αγορές;

Η επίδραση στις αγορές θα πρέπει να είναι ένας συνδυασμός της αλλαγής της πολιτικής αβεβαιότητας που προκύπτει από το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς και τις αναμενόμενες επιπτώσεις των αλλαγών πολιτικής.
Φαίνεται πιθανό για εμάς ότι η αβεβαιότητα θα αυξηθεί μετά από μια νίκη του Trump, δεδομένου ότι οι θέσεις του σε ορισμένα θέματα έχουν διακυμάνσεις και, σε μερικές περιπτώσεις είναι αβέβαιες.
Ειδικότερα, θα περιμέναμε τη θέση του Trump σχετικά με θέματα που αφορούν το εμπόριο να είναι το επίκεντρο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Από τη σκοπιά της πολιτικής, τα αποτελέσματα φαίνονται μικτά.
Η δημοσιονομική πολιτική είναι πιθανό να είναι πιο χαλαρή υπό τον Trump και ένα Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο ότι με την Clinton  και ένα διαιρεμένο Κογκρέσο.
Μεμονωμένα, αυτό θα πρέπει να στηρίξει τις μετοχές, αλλά οι προσδοκίες της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, ίσως αντισταθμίσει τα πιθανά οφέλη.

10) Οι αμερικανικές εκλογές θα επηρεάσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές;

Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η εκλογή προέδρου έχει σημαντική επίδραση στις ευρύτερες αγορές σε αυτό το στάδιο.
Κατά την Goldman Sachs αν κερδίσει η Clinton  η επίδραση στις μετοχές θα είναι προσωρινή.
Τα αποτελέσματα των εκλογών θα έχει επίδραση σε συγκεκριμένες αγορές.
 Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι το πέσο του Μεξικού όπου θα εμφανίσει μεγάλη μεταβλητότητα ανάλογα το ποιος θα κερδίσει.





(Πρώτη Ενημέρωση: 16:45, Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης