Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank: Ισχυρή η ανάπτυξη των χωρών της ΝΑ Ευρώπης – «Κίνδυνος» το Brexit

Eurobank: Ισχυρή η ανάπτυξη των χωρών της ΝΑ Ευρώπης – «Κίνδυνος» το Brexit
Οι ρυθμοί ανάπτυξης του τρέχοντος έτους είναι από τους ισχυρότερους στην μετά Lehman Brothers εποχή 
Θετικά αποτιμά τις οικονομικές επιδόσεις των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης το β’ 3μηνο του 2016 η Eurobank, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη ήταν εξίσου ισχυρή με του α’ 3μήνου του ίδιου έτους.
Όπως αναφέρεται στο μηνιαίο δελτίο «Regional Economics & Market Strategy Monthly», το οποίο περιέχει μια ενδελεχή ανάλυση των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων και τάσεων των οικονομιών και των χρηματοοικονομικών αγορών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με έμφαση στις οικονομίες Βουλγαρίας, Κύπρου, Ρουμανίας και Σερβίας στις οποίες η Eurobank έχει στρατηγική παρουσία, τα δύο συνεχόμενα 3μηνα ανάπτυξης διαμορφώνουν μια εξαιρετική επίδοση για το α’ 6μηνο και μία τάση που εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Σημειώνεται πως τη σύνταξη της έκθεσης επιμελήθηκαν οι οικονομολόγοι της Τράπεζας κος Ιωάννης Γκιώνης και η κα Γαλάτεια Φωκά, με τη συνδρομή και συνεργατών του Ομίλου στις επιμέρους χώρες.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης του τρέχοντος έτους είναι από τους ισχυρότερους στην μετά Lehman Brothers εποχή και ανέδειξαν τις οικονομίες της περιοχής σε σχέση με άλλες αναδυόμενες οικονομίες.
Οι συγκριτικά χαμηλότερες σε ετήσια βάση διεθνείς τιμές ενέργειας διατηρούν τις πληθωριστικές πιέσεις σε χαμηλά επίπεδα, ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα, παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κρατικούς προϋπολογισμούς.
Αυτός ο παράγων, σε συνδυασμό με την επεκτατική κατεύθυνση των ακολουθούμενων νομισματικών πολιτικών και την ορατή βελτίωση των αγορών εργασίας, συντελούν στη ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης από την πλευρά της ζήτησης.
Ωστόσο, η χαμηλότερη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων εξαιτίας και της ολοκλήρωσης της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 στο τέλος του περασμένου έτους είχε αρνητική επίπτωση στις επενδύσεις, ενώ και η επίδοση των καθαρών εξαγωγών επηρεάστηκε αρνητικά από την ανάκαμψη των εισαγωγών.
Στον αντίποδα, η αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής του επομένου έτους θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά από μια ενδεχόμενη μεγαλύτερη του αναμενομένου επιβράδυνση της Ευρωζώνης, στην περίπτωση υλοποίησης μιας σειράς κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων του Brexit, καθώς και την εξάντληση της αναπτυξιακής ώθησης από τις χαμηλές τιμές ενέργειας και τον περιορισμό των επεκτατικών νομισματικών πολιτικών.
Στο περιβάλλον αυτό, οι χρηματοοικονομικές αγορές των αναδυόμενων αγορών επέκτειναν τα κέρδη τους τους τελευταίους δύο μήνες ωθούμενες από τις προσδοκίες των επενδυτών για την διατήρηση χαμηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Η.Π.Α (FED), καθώς και την επέκταση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ και της Κεντρικής Tράπεζας της Ιαπωνίας.
Εναρμονισμένες με το διεθνές κλίμα, η πλειοψηφία των χρηματιστηριακές αγορών των περιφερειακών αγορών της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής κατέγραψαν κέρδη τους δύο τελευταίους μήνες και βρίσκονται σε θετικό έδαφος σε σχέση με το τέλος του προηγούμενου έτους. Ενδεικτικά, οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ρουμανία και Σερβία βρέθηκαν κοντά σε υψηλά μηνών στις αρχές Σεπτεμβρίου, στην Βουλγαρία ο γενικός δείκτης βρέθηκε σε υψηλό δωδεκαμήνου αργότερα μέσα στον ίδιο μήνα, ενώ ο αντίστοιχος της Ουγγαρίας υπεραποδίδει για δεύτερο συνεχόμενο έτος με ισχυρά κέρδη εξαιτίας και της αναβάθμισης της οικονομίας της Ουγγαρίας από τον αξιολογητικό οίκο Standard and Poors.
Τέλος, τόσο τα νομίσματα όσο και τα ομόλογα των οικονομιών της Ν.Α. Ευρώπης ενισχύθηκαν αντίστοιχα τους τελευταίους δύο μήνες.
Εντούτοις, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει άνοδος στην μεταβλητότητα των αγορών προς το τέλος του έτους.
Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών παραμένει η νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ καθώς η αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων είναι πιθανή μέχρι το τέλος του έτους.
Επιπρόσθετα, στο υπόλοιπο του έτους οι επενδυτές αναμένεται να στρέψουν το ενδιαφέρον τους επίσης σε μια σειρά από πολιτικά γεγονότα τα οποία ενέχουν αυξημένο ρίσκο, όπως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία τον Οκτώβριο και των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης