Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Berenberg Bank: Αδιάφορη επενδυτικά η απόφαση της Moody’s για την Τουρκία - Παραμένει ελκυστική χώρα

Berenberg Bank: Αδιάφορη επενδυτικά η απόφαση της Moody’s για την Τουρκία - Παραμένει ελκυστική χώρα
Ο αναλυτής της Berenberg υποστήριξε πως η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει έξι προκλήσεις, τις οποίες πρέπει να υπερβεί για να φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα
Οι επιχειρηματίες που επενδύουν στην Τουρκία δεν εντυπωσιάστηκαν από την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Moody’s, καθώς τόσο η δημογραφική της εξέλιξη, όσο και οι αναπτυξιακές προοπτικές της παραμένουν ευνοϊκά στοιχεία.
Την άποψη αυτή εξέφρασε σήμερα, Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, ο Carsten Hesse, στρατηγικός αναλυτής της γερμανικής, επενδυτικής τράπεζας Berenberg Bank, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Σχολιάζοντας την απόφαση της Moody’s, ο Hesse υποστήριξε: «Έχουμε δει σε προηγούμενες περιπτώσεις πως τα ομόλογα διαπραγματεύονται ανεξάρτητα από την πιστοληπτική αξιολόγηση μιας χώρας, δεδομένου ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν την τάση να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους καθυστερημένα. Οι επαγγελματίες επενδυτές λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις, σχετικά με το αν μια χώρα είναι ελκυστική για επενδύσεις ή όχι, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης».
Συνεχίζοντας, ο Hesse σημείωσε ως «ακόμα ένα σημάδι ότι οι επενδυτές δεν εντυπωσιάστηκαν από την υποβάθμιση» την εξαιρετικά ισχυρή ζήτηση για μια ένα έκδοση 10ετούς τουρκικού ομολόγου.
Σε κάθε περίπτωση, ο αναλυτής της Berenberg υποστήριξε πως η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει έξι προκλήσεις, τις οποίες πρέπει να υπερβεί για να φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα.
Ειδικότερα, προσδιόρισε αυτά ως εξής:
«Η αύξηση των εξαγωγών και η μείωση των εισαγωγών απαιτούνται για να υπάρξει ισορροπία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Η αύξηση των επενδύσεων στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ώστε να βελτιωθεί το μορφωτικό επίπεδο και να υπάρξει σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά επίπεδα.
Η καταπολέμηση της διαφθοράς και η ενίσχυση του κράτους δικαίου.
Οι νέες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να μειωθούν οι εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Περαιτέρω επενδύσεις για τη βελτίωση των υποδομών.
Προσέλκυση περισσότερων άμεσων ξένων επενδύσεων».
Ο Hesse τόνισε πως η οικονομία της Τουρκίας έχει πολύ καλές αναπτυξιακές προοπτικές για τα προσεχή χρόνια, καθώς συνεχίζει με την μακροπρόθεσμη σύγκλιση στα δυτικοευρωπαϊκά επίπεδα.
«Η Τουρκία είναι επίσης πολύ ελκυστική λόγω των ευνοϊκών δημογραφικών στοιχείων της, καθώς υπάρχουν πολλά νεαρά άτομα σε σύγκριση με τον αριθμό των συνταξιούχων, ενώ παρατηρείται και αύξηση του πληθυσμού, σε αντίθεση με ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες καταγράφεται αρνητική αύξηση του πληθυσμού», επισήμανε ο αναλυτής.
Ο ίδιος επισήμανε, επίσης, τα σχετικά χαμηλά επίπεδα χρέους της Τουρκίας, προσθέτοντας πως «ως εκ τούτου υπάρχουν ακόμη περιθώρια για την τόνωση των επενδύσεων και της ανάπτυξης».
Για το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο Carsten Hesse δήλωσε ότι το συμβάν θα ξεχαστεί γρήγορα, αν η Τουρκία προσφέρει ελκυστικές ευκαιρίες για τους ξένους επενδυτές.
«Οι επενδυτές είναι συνηθισμένοι στον πολιτικό κίνδυνο σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά μπορούν να τον παραβλέψουν, αν υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες επενδυτικές ευκαιρίες και αντιμετωπίζονται δίκαια», είπε.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης