Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ACRA: Αμφίβολη η επιτυχία της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο

ACRA: Αμφίβολη η επιτυχία της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο
Ο οίκος βλέπει το πετρέλαιο στα 43 δολάρια ανά βαρέλι το 2017 και στα 44 δολάρια ανά βαρέλι το 2018
Η συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου σε 32,5 έως 33 εκατ βαρέλια που επιτεύχθηκε από τις χώρες του ΟΠΕΚ κατά την άτυπη συνάντηση στην Αλγερία χθες, Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, δε θα οδηγήσει σε πραγματική συρρίκνωση της προσφοράς στην αγορά, δήλωσε η επικεφαλής του ρωσικού οίκου αξιολόγησης ACRA, Natalia Prokhorova, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS σήμερα, Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «η αβεβαιότητα παραμένει όσον αφορά στην πραγματική συρρίκνωση της προσφοράς στην αγορά πετρελαίου, ενώ υψηλή είναι η πιθανότητα είναι υψηλή η προσφορά των πιο ακριβών παραγωγών (σχιστολιθικού πετρελαίου) να αυξηθεί, σε περίπτωση αύξησης των τιμών του πετρελαίου».
Η επιτευχθείσα συμφωνία εκτιμά πως η προσφορά στην αγορά πετρελαίου θα μειωθεί κατά 0,7%, σημείωσε η Prokhorova, επισημαίνοντας ότι πολλές φορές στο παρελθόν τα μέλη του ΟΠΕΚ «έσπαγαν» τις ποσοστώσεις που είχαν καθοριστεί στο πλαίσιο συμφωνιών.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε ενώ η παραγωγή πετρελαίου βρίσκεται στο +10% από τον μέσο όρο παραγωγής του 2014, όταν οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν την κατακόρυφη πτώση.
«Τα επίπεδα αυτά είναι άνετα για τα μέλη του ΟΠΕΚ», σημείωσε η ίδια, προσθέτοντας πώς αν η συμφωνία πετύχει, τότε θα μπορούσε να φέρει την αγορά πιο κοντά στην ισορροπία και στις τιμές στήριξης.
Η μεταβλητότητα στην αγορά πετρελαίου θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο τη ρωσική οικονομία μέσω της μεταβλητότητας του εθνικού νομίσματος, του οποίου το ποσοστό έχει ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση από την τιμή του πετρελαίου, εκτίμησε η Prokhorova.
«Μια πιθανή αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα επηρεάσει θετικά τα έσοδα του προϋπολογισμού, αλλά δε θα λύσει το πρόβλημα ελλείμματος του προϋπολογισμού 2016-2017», προειδοποίησε η αναλύτρια.
Παράλληλα, υποστήριξε πως ο ACRA δεν προχωρά σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για τις τιμές του πετρελαίου του 2017.
Σημειώνεται πως ο οίκος βλέπει το πετρέλαιο στα 43 δολάρια ανά βαρέλι το 2017 και στα 44 δολάρια ανά βαρέλι το 2018.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης