Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Σταθεροποιείται ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος - Ελάχιστα τα αποτελέσματα στη διαχείριση των NPLs

tags :
Goldman Sachs: Σταθεροποιείται ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος - Ελάχιστα τα αποτελέσματα στη διαχείριση των NPLs
Αργά και σταδιακά η επιστροφή στην κερδοφορία
Neutral παραμένει η Goldman Sachs για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, εκτιμώντας ότι η επιστροφή στην κερδοφορία θα καθυστερήσει.
Αν και ο κλάδος είναι αισιόδοξος για τη σταδιακή βελτίωση της κερδοφορίας του, με την επιφύλαξη της συνολικής οικονομικής απόδοσης, οι αποδόσεις είναι απίθανο να αποκατασταθούν τα επόμενα 2-3 χρόνια.
Στην τελευταία 23σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "Trip feedback: Situation stable; pace of earnings recovery modest" (εντυπώσεις από το ταξίδι στην Ελλάδα: Η κατάσταση σταθεροποιείται, μέτριος ο ρυθμός επιστροφής στην κερδοφορία), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Goldman Sachs διατηρεί τις τιμές στόχους των Πειραιώς και Eurobank στα 0,20 ευρώ και 0,70 ευρώ αντίστοιχα, ενώ επαναφέρει την κάλυψη της Εθνικής με τιμή στόχο στα 0,25 ευρώ.



Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδίου της Goldman Sachs μας στην Ελλάδα, τα στελέχη της συναντήθηκαν με τις τοπικές τράπεζες και τους φορείς χάραξης πολιτικής.
Οι συζητήσεις τους επιβεβαίωσαν ότι το 2016 θα πρέπει να είναι οριακά κερδοφόρο για τον κλάδο.
Αν και ο κλάδος είναι αισιόδοξος για τη σταδιακή βελτίωση της κερδοφορίας του, με την επιφύλαξη της συνολικής οικονομικής απόδοσης, οι αποδόσεις είναι απίθανο να αποκατασταθούν τα επόμενα 2-3 χρόνια.
Οι βασικοί καταλύτες για τη βελτίωση περιλαμβάνουν την μείωση του κόστους χρηματοδότησης, του λειτουργικού κόστους και του κόστους κινδύνου.
Οι δράσεις σχετικά με την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων συνεχίζονται, ενώ η ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα υψηλά ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ) παραμένει κρίσιμη.
Κατά τις συναντήσεις τους, οι αναλυτές της Goldman Sachs επεσήμαναν την πρόοδο για να τεθούν τα θεμέλια για αυτή τη διαδικασία, αλλά η επιτυχία είναι ακόμη ελάχιστα ορατή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και το κόστος του κινδύνου αναμένεται να είναι σε μέτρια επίπεδα σε 2016-17, , ωστόσο είναι πιθανό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στο πλαίσιο της προσπάθειας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος για εξυγίανση και περιορισμό των «κόκκινων δανείων».
Παράλληλα, οι όροι χρηματοδότησης αν και έχουν χαλαρώσει, περαιτέρω βελτίωσή τους εξαρτάται από τις ροές των καταθέσεων.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs οι ροές των καταθέσεων θα βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με ανομοιογενείς μακροοικονομικούς παράγοντες.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs οι τράπεζες εξακολουθούν να επηρεάζονται από τις πολιτικές και μακροοικονομικές εξελίξεις.
Επομένως, οι προοπτικές για τον τομέα παραμένουν εξαρτημένες από τους παραπάνω καταλύτες.
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία δείχνει να ανακάμπτει το β' 6μηνο, η προσδοκία ήταν η οικονομία θα αναπτυχθεί σημαντικά το 2017, θα εξαρτηθεί από τη βελτίωση των επενδυτικών δαπανών και τη σταθεροποίηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και η πορεία προς την οικονομική ανάπτυξη
παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ είναι ευαίσθητες με την πολιτική κατάσταση και την επιτυχή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων του προγράμματος.

H εικόνα καταθέσεων και NPLs στις ελληνικές τράπεζες




Ύφεση στην ελληνική οικονομία και το 2016, ανάπτυξη το 2017, με αργούς ρυθμούς η μείωση της ανεργίας 



Με σημαντικό discount οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης