Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia Group: Πιθανό bail out της Deutsche Bank θα είναι πολιτική... αυτοκτονία της Merkel

tags :
Eurasia Group: Πιθανό bail out της Deutsche Bank θα είναι πολιτική... αυτοκτονία της Merkel
Δύσκολη η θέση της γερμανικής κυβέρνησης ακόμη και σε περίπτωση bail in
Απίθανο θεωρεί ένα bail out της Deutsche Bank η Eurasia Group, η οποία θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί για μια σειρά πολιτικών - πόσο μάλλον οικονομικών - λόγων.
"Οι εικασίες σχετικά με ένα σχέδιο διάσωσης της Deutsche Bank από το Βερολίνο, είναι άστοχες, καθώς παρανοούν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τις διασώσεις τραπεζών, την πολιτική του Βερολίνου και την κεφαλαιακή κατάσταση της τράπεζας," ανέφερε ο διευθυντής έρευνας Eurasia Group στην Ευρώπη, Mujtaba Rahman.
Οι ανησυχίες σχετικά με το μέλλον της Deutsche Bank έχουν κυριαρχήσει την ψυχολογία των ευρωπαϊκών αγορών αυτή την εβδομάδα.
Η υγεία της γερμανικής τράπεζας αμφισβητήθηκε μετά την πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για πρόστιμο 14 δισ. ευρώ, λόγω εμπλοκής με τίτλους ενυπόθηκων δανείων.
Αυτό οδήγησε σε εικασίες για το αν η γερμανική κυβέρνηση θα παρέμβει και να στηρίξει την προβληματική τράπεζα, της οποίας το ενεργητικό επιδεινώνεται με ευρύτερες επιπτώσεις για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.
Ωστόσο, οι εικασίες για ένα πιθανό σχέδιο διάσωσης της Deutsche Bank είναι αβάσιμες, για διάφορους λόγους.
Πρώτον, ένα σχέδιο διάσωσης δεν θα ήταν πολιτικά σκόπιμο για τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, η οποία θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή της το 2017.
Η Merkel δεν έχει ακόμη να πει εάν θα θέσει υποψηφιότητα για μια τέταρτη θητεία, αλλά το κόμμα της έχει υποστεί σημαντικές απώλειες λόγω των πολιτικών της Merkel για τους πρόσφυγες.
Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε διάσωση με χρήματα των φορολογουμένων θα μπορούσε να ενισχύσει τη δημόσια υποστήριξη για το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) κόμμα.
Το σχέδιο, σύμφωνα με τον αναλυτή της Eurasia, θα οδηγήσει περισσότερους ψηφοφόρους στην αγκαλιά του AFD.
Έτσι, μια "ένεση" δημοσίου χρήματος ενόψει των κρίσιμων εκλογών του επόμενου έτους, θα σκοτώσει πολιτικά τη Merkel.
Σύμφωνα με την Eurasia Group ένα «bail-in» θα ήταν ένα πιο πολύ πιθανό σενάριο, στη βάση των νέων ευρωπαϊκών κανόνων τραπεζικής διάσωσης, οι οποίοι και απαιτούν οι πιστωτές να αναλάβουν ζημίες έναντι της χρήσης του δημόσιου χρήματος.
"Ακόμα και στη χειρότερη περίπτωση της επιβολής του προστίμου των 14 δισ. από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η έλλειψη κεφαλαίων θα καλυφθεί από bail-in, αποφεύγοντας έτσι την ανάγκη για τα γερμανικά χρήματα των φορολογουμένων", αναφέρει ο αναλυτής.
Η Deutsche Bank θα μπορούσε να μετατρέψει περί τα 12 δισ. σε ομόλογα "CoCo" για να καλύψει το ποσό του προστίμου.
Βέβαια, όπως επισημαίνει η Eurasia, ακόμη και ένα bail-in θα μπορούσε επίσης "να δημιουργήσει πολιτικά προβλήματα για τη Merkel".
Και αυτό διότι εάν επιλέξει να εκδόσει CoCo, είναι πολύ σαφές ότι θα συμμετάσχουν συνταξιοδοτικά ταμεία ή ασφαλιστικές εταιρείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης