Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση BBB (low) για την Πορτογαλία - Σταθερή η τάση

DBRS: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση BBB (low) για την Πορτογαλία - Σταθερή η τάση
Τα ομόλογα της Πορτογαλίας παραμένουν επιλέξιμα, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων (APP) της ΕΚΤ
Σε επιβεβαίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας σε BBB (low) προχώρησε σήμερα, Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, ο καναδικός οίκος DBRS, με σταθερή την τάση (trend).
Σημειώνεται πως η πολυαναμενόμενη απόφαση του οίκου σημαίνει πως η Πορτογαλία διατηρεί τη βαθμολογία επένδυσης, μια αξιολόγηση που μόνο η DBRS διατηρεί και χάρη στην οποία τα πορτογαλικά ομόλογα είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Η πορτογαλική κυβέρνηση, πάντως, είτε γνώριζε, είτε «μάντευε» την απόφαση του DBRS, δεδομένου πως μόλις λίγη ώρα πριν είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της για έκδοση ομολόγου.
Σύμφωνα με τον οίκο, η βαθμολογία αντικατοπτρίζει τη συμμετοχή της Πορτογαλίας στην Ευρωζώνη και την τήρηση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βοηθά τη χώρα να προωθεί αξιόπιστες μακροοικονομικές πολιτικές.
Ο οίκος αναφέρει πως η ευνοϊκή δομή του δημοσίου χρέους και το ισοσκελισμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Πορτογαλίας στηρίζουν την αξιολόγηση.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι η Πορτογαλία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων το αυξημένο επίπεδο του χρέους του δημόσιου τομέα, τις συνεχιζόμενες δημοσιονομικές πιέσεις, τη χαμηλή δυνητική ανάπτυξη και το υψηλό χρέος του εταιρικού τομέα.
Η σταθερή τάση αντανακλά την πρόοδο που καταγράφεται στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τα προληπτικά μέτρα για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα.
Ο DBRS επισημαίνει πως η οικονομία της χώρας δεν απέδωσε τα δέοντα στο α’ εξάμηνο του 2016, λόγω της μείωσης των επενδύσεων και της επιβράδυνσης των εξαγωγών, ενώ η ανάπτυξη του ΑΕΠ εκτιμάται πως θα παραμείνει σε μέτρια επίπεδα.
Όπως σημειώνει ο οίκος, οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας παραμένουν σημαντικοί.
Ωστόσο, προς το παρόν η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι σε καλό δρόμο, ενώ το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί κάτω του 3% επί του ΑΕΠ το τρέχον έτος (2016).
Η κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας συνεχίζει να επιδεικνύει προσήλωση στη δέσμευσή της να συμμορφωθεί στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., ενώ, σύμφωνα με τον DBRS, σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν αναμένεται να αντιστραφούν.
Παράλληλα, η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες του τραπεζικού τομέα, τονίζει ο DBRS.
Να σημειωθεί επίσης πως, μπορεί ο DBRS να συνιστά έναν μικρότερο οίκο σε σχέση με τους τρεις ισχυρούς (S&P, Fitch, Moοdy's), ωστόσο οι αξιολογήσεις του χρήζουν πλέον αυξημένης προσοχή, καθώς επί ευρωπαϊκού εδάφους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει υπόψιν της τις αξιολογήσεις του DBRS, κατά τη διαδικασία καθορισμού των όρων και των κριτηρίων για την αποδοχή εγγυήσεων (collaterals).

Στις 18 Οκτωβρίου το BankingNews.gr έγραφε:

Θετική αξιολόγηση από τον DBRS αναμένει η Πορτογαλία - Καταλύτες η bad bank και το έλλειμμα
Στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα ανέρχονται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας, καθώς καλλιεργούνται οι προσδοκίες για μια θετική αξιολόγηση από τον οίκο DBRS αυτή την εβδομάδα.
Η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε κατά 1,5 μονάδες βάσης στο 3,25%.
Σύμφωνα με το Reuters, δύο είναι οι καταλύτες που μπορεί να οδηγήσουν σε μια θετική αξιολόγηση από τον DBRS.
Ο πρώτος είναι ο στόχος του 1,6% για το έλλειμμα του 2017, τον οποίο ανακοίνωσε η πορτογαλική κυβέρνηση την Παρασκευή, από το φετινό 2,4%, και ο δεύτερος είναι το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει μια "κακή τράπεζα" (bad bank) προκειμένου να βοηθήσει τον κλάδο να διαχειριστεί τα προβληματικά δάνεια.
Οι δύο αυτές εξελίξεις ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η DBRS θα διατηρήσει την αξιολόγηση επενδυτικού βαθμού της χώρας, κατά την προγραμματισμένη αναθεώρηση την Παρασκευή.
Οι ανησυχίες σχετικά με την αξιολόγηση - και την επιλεξιμότητα των περιουσιακών στοιχείων του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - έχει πλήξει σοβαρά τα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας από τα μέσα Αυγούστου.
«Νομίζω ότι η αγορά πιστεύει ότι τώρα η βαθμολογία επενδυτικού βαθμού θα διατηρηθεί», ανέφερε ο David Schnautz της Commerzbank.
Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινό δημοσιεύματα της Handelsblatt, αναφερόταν ότι η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προχωράει με τα σχέδιά της για την απομάκρυνση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) από τους ισολογισμούς των τραπεζών της χώρας, που συμπεριλαμβάνουν τη δυνατότητα μιας κακής τράπεζας (bad bank) να χρηματοδοτείται από τον ιδιωτικό τομέα.
Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Joao Galamba, «χρειαζόμαστε μια δομημένη μεταρρύθμιση, ώστε να “φύγουν” τα επισφαλή δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών».
Η λύση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, θα μπορούσε να είναι ένα είδος bad bank, χωρίς τη συμμετοχή της κυβέρνησης.
«Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε πάνω σε πιθανές επιλογές για ένα τέτοιο σχήμα», είπε.
Η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι νωρίτερα μέσα στο έτος, η Ιταλία δημιούργησε ένα ταμείο διάσωσης για τις προβληματικές τράπεζές της, το οποίο στηρίζεται κυρίως από ιδιώτες επενδυτές.
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας αναφέρθηκε πρώτη φορά στην ιδέα μιας bad bank για τη χώρα του νωρίτερα μέσα στο έτος, ωστόσο δεν μπήκε σε λεπτομέρειες και δε διευκρίνισε αν η κυβέρνηση προχωράει με αυτό το σχέδιο.
Η ιδέα, σημειώνεται, έχει λάβει τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Ο επικεφαλής της τραπεζικής ένωσης της Πορτογαλίας, Fernando Faria de Oliveira, έχει επίσης καλέσει στη δημιουργία ενός οχήματος για την «απομόνωση» των επισφαλών δανείων, αλλά πιστεύει πως θα πρέπει να έχουν κρατική στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι κάτι σαν την ισπανική bad bank Sareb, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε συγκεκριμένα ο Oliveira, μιλώντας στη Handelsblatt.
Η Sareb υποστηρίζεται από την ισπανική κυβέρνηση.
Οι πορτογαλικές τράπεζες έχουν ένα βουνό από NPLs αξίας 30 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 16% του συνόλου των δανείων που έχουν οι τράπεζες στα βιβλία τους.

www.bankingnews.gr 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης