Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αναβαθμίζει σε BB- την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου - Θετικό το outlook - Στο +2,9% το ΑΕΠ το 2016

Fitch: Αναβαθμίζει σε BB- την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου - Θετικό το outlook - Στο +2,9% το ΑΕΠ το 2016
Για το διάστημα 2017-2018 αναμένεται ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά περίπου 2,5%, που θα επωφεληθεί μιας αύξησης των ξένων άμεσων επενδύσεων
Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά μία βαθμίδα προχώρησε σήμερα, Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, ο αμερικανικός οίκος αξιολογήσεων Fitch.
Ειδικότερα, ο Fitch αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε BB- από B+ προηγουμένως, με θετικό outlook.
Η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση του οίκου πως η Κύπρος συνεχίζει να καταγράφει ισχυρή πρόοδο στην προσαρμογή της, μετά την τραπεζική κρίση του 2013.
Μάλιστα, όπως σημειώνει, η έξοδός της από το πρόγραμμα διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Μάρτιο έγινε στο πλαίσιο της υπεραπόδοσης στους δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους του προγράμματος, της επιτυχούς άρσης των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίου (capital controls) και της λήψης μέτρων για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.
Ο οίκος Fitch εκτιμά πως το ΑΕΠ της Κύπρου θα καταγράψει ενίσχυση 2,9% το 2016, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ενίσχυση 1,9%.
Στην έκθεση επισημαίνεται πως η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις βοήθησαν τις ισχυρές επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας το α’ εξάμηνο του έτους, αλλά και πως η ανεργία υποχώρησε στο 12,1% το β’ τρίμηνο του 2016, από 14,9% το 2015.
Για το διάστημα 2017-2018 αναμένεται ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά περίπου 2,5%, που θα επωφεληθεί μιας αύξησης των ξένων άμεσων επενδύσεων.
Οι καθοδικοί κίνδυνοι απορρέουν από την απομόχλευση του τραπεζικού τομέα και το αδύναμο εξωτερικό περιβάλλον.
Συγκεκριμένα για τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, ο Fitch παρατηρεί σταδιακή ενίσχυση, αύξηση των καταθέσεων και σταθερή κεφαλαιοποίηση.
Η απομόχλευση συνεχίζεται, με τα συνολικά στοιχεία ενεργητικού του κλάδου μειωμένα σε περίπου 3,7 του ΑΕΠ, έναντι σχεδόν 6 το 2009.
Επιπλέον, σημειώνεται πως η Τράπεζα της Κύπρου έχει μειώσει την εξάρτησή της από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA), σε 1,5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2016 από 11 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2013.
Ο τομέας των ακινήτων παραμένει μη ρευστοποιήσιμος, αλλά οι τιμές φαίνεται να σταθεροποιούνται γύρω στο 30% κάτω από τα υψηλά του 2008.
Παράλληλα, η ενισχυμένη επιτήρηση, η διαχείριση και οι ρυθμίσεις βοηθούν στη σταδιακά μείωση των εξαιρετικά υψηλών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των κυπριακών τραπεζών, στο 48% επί του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο είναι στα πρώτα στάδια της εφαρμογής του.
Τα NPEs, σημειώνει ο Fitch, έχουν υποχωρήσει ελάχιστα, σε 25 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2016 από 28,4 δισ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.
Σε άλλο σημείο της έκθεσης, ο οίκος επισημαίνει πως το εξωτερικό χρέος της χώρας, στο 139% επί του ΑΕΠ, παραμένει εξαιρετικά υψηλό, ιδίως ανάμεσα στις χώρες με την ίδια αξιολόγηση.
Ο οίκος προβλέπει έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περίπου στο 4,3% επί του ΑΕΠ το διάστημα 2016-2018.
Αναφορά γίνεται και στις - σε εξέλιξη - διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού, με τον Fitch να επισημαίνει πως το αποτέλεσμα αυτών παραμένει αμφίβολο, αν και η επιτυχία θα ήταν επωφελής και για τις δύο πλευρές - παρά τα βραχυπρόθεσμα κόστη και αβεβαιότητα.
Η προσήλωση της κυβέρνησης σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ενδέχεται να επιβραδύνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στη χώρα, όπως, άλλωστε, και η βελτίωση της οικονομία και η έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης.
Επιπλέον, οι προεδρικές εκλογές του 2018 θα μπορούσαν να επιβραδύνουν περαιτέρω σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Ως προς την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ε.Ε., δε φαίνεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην Κύπρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης