Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Υπάρχει τρόπος να σπάσει ο φαύλος κύκλος στις τράπεζες... και οι εγγυήσεις καταθέσεων

tags :
Bruegel: Υπάρχει τρόπος να σπάσει ο φαύλος κύκλος στις τράπεζες... και οι εγγυήσεις καταθέσεων
Οι περισσότερες χώρες θέλουν να διατηρήσουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα εθνικά τραπεζικά συστήματα ώστε να αγοράζουν κρατικά ομόλογα.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για το πώς θα σπάσει ο φαύλος κύκλος στον τραπεζικό κλάδο παρουσιάζει το think tank Bruegel.
Σύμφωνα με το Bruegel η τραπεζική ένωση της ΕΕ μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο αν μειωθούν δραματικά τα χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η τραπεζική ένωση της ευρωζώνης έχει μετακινηθεί από το όραμα …. στην πραγματικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποτελεί την εποπτική αρχή εκατοντάδων τραπεζών.
Η εξέλιξη αυτή έχει κάνει αισθητή την διαφορά μεταξύ της θεραπείας σοκ που επιβάλλει η ΕΚΤ και της θεραπείας με το γάντι των εθνικών κεντρικών τραπεζών.
Αλλά απώτερος στόχος της πολιτικής της τραπεζικής ένωσης, που παρουσιάστηκε το 2012 δηλαδή η επιτακτική ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ των τραπεζών και των πολιτικών δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.
Ένας βασικός κρίκος σε αυτό φαύλο κύκλο είναι τα τεράστια αποθέματα κρατικών ομολόγων που κατέχουν πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες.
 Η μείωση των ομολόγων είναι πλέον στο επίκεντρο των συζητήσεων για μια πιο ολοκληρωμένη τραπεζική ένωση.
Η ολλανδική προεδρία της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 προσπάθησε να σημειώσει πρόοδο, αλλά δεν μπορούσε να ξεπεράσει το αδιέξοδο των εδραιωμένων θέσεων.
Οι περισσότερες χώρες θέλουν να διατηρήσουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα εθνικά τραπεζικά συστήματα ώστε να αγοράζουν κρατικά ομόλογα.
Τον Μάιο του 2016, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας τόνισε δημοσίως την ανάγκη να διατηρηθεί η «ικανότητα των τραπεζών να ενεργούν ως αμορτισέρ»
Ακόμη και η Γερμανία, που συνήθως είναι υπέρμαχος της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, οι τοπικές τράπεζες τύπου (Landesbanken) χρηματοδοτούν μέσω ομολόγων.
Αλλά, την ίδια στιγμή, η γερμανική κυβέρνηση αρνείται να εγκρίνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης των καταθέσεων (EDIS), που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην τραπεζική ένωση.
Ο φόβος είναι ότι το σύστημα εγγύησης καταθέσεων EDIS θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέσω «ηθικής πίεσης» στις εγχώριες τράπεζες.
Το Συμβούλιο του Ecofin των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών στα μέσα Ιουνίου του 2016 αποφάσισε ότι οποιεσδήποτε νέες πρωτοβουλίες σχετικά με την κανονιστική αντιμετώπιση των κυρίαρχων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων θα αναμείνει το αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων εργασιών στο πλαίσιο της Επιτροπής της Βασιλείας.
Μόνο τότε το σύστημα εγγύησης καταθέσεων EDIS θα συζητηθεί "σε πολιτικό επίπεδο."

Η Ευρωζώνη πρέπει να στοχεύει σε ένα πακέτο για την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ενός συστήματος εγγύησης καταθέσεων EDIS.
Δεδομένης της παρατεταμένη τραπεζικής αδυναμίας στην Ιταλία, τις επικείμενες εκλογές στη Γερμανία και αλλού, οι επιδράσεις του Brexit και η πολυπλοκότητα των θεμάτων δεν επιτρέπει λύσεις άμεσα…
Αλλά οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης