Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UniCredit: Διστακτικοί οι δανειστές για χρέος και ποσοτική χαλάρωση γιατί φοβούνται ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την προσπάθεια

tags :
UniCredit: Διστακτικοί οι δανειστές για χρέος και ποσοτική χαλάρωση γιατί φοβούνται ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την προσπάθεια
Οι δανειστές φοβούνται ότι τα bonus που θα μπορούσαν να δοθούν στην Ελλάδα θα μεταφραστούν από την ελληνική κυβέρνηση λάθος
Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα προσέγγιση προβαίνει η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας η UniCredit για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι το χρέος και η ποσοτική χαλάρωση έχουν μεγαλύτερη πολιτική και λιγότερο οικονομική σημασία…
Επίσης επισημαίνεται ότι «οι δανειστές είναι διστακτικοί να δώσουν χρέος και ποσοτική χαλάρωση γιατί φοβούνται ότι η Ελλάδα με την πρώτη ευκαιρία θα εγκαταλείψει την προσπάθεια….»
Όπως αναφέρει στέλεχος της UniCredit στο bankingnews «η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με την δεύτερη αξιολόγηση, θα ακολουθήσουν άλλες δύο αξιολογήσεις μέσα στο 2017.
Το πρώτο λάθος είναι ότι ενώ μόλις τελείωσε η πρώτη αξιολόγηση, ξεκινάει η δεύτερη και αυτό είναι αποτέλεσμα καθυστερήσεων κυρίως της Ελλάδος αλλά και των δανειστών.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει πολύ υψηλά στην ατζέντα το ζήτημα του χρέους και βεβαίως την ποσοτική χαλάρωση.
Όμως με ρεαλιστικά κριτήρια η μεν λύση για το χρέος που θα εξεταστεί κάποια στιγμή μέσα στο α΄ 4μηνο του 2017 θα αφορά μόνο το 10% με 15% του χρέους άρα το οικονομικό όφελος δεν είναι τόσο σπουδαίο τουλάχιστον με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.
Όσον αφορά την ποσοτική χαλάρωση τουλάχιστον μπορεί να ειπωθεί ότι σημειολογικά θα κερδίσει η Ελλάδα.
Μόλις 3,5 με 4 δισεκ. θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…
Αν δει κανείς ψύχραιμα την μεγάλη εικόνα, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι περισσότερο τεχνικά παρά πολιτικά ενώ τα 3,5 με 4 δισεκ. ελληνικά ομόλογα που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα οδηγήσουν σε ράλι τις τιμές…
Η πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα επηρεάζει σε μικρό βαθμό το κόστος εξυπηρέτησης καθώς σχεδόν το 21% του χρέους ανήκει σε ιδιώτες και άλλους το υπόλοιπο μέρος του χρέους είναι ESM, διακρατικά δάνεια και ΔΝΤ.
Πρακτικά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η ποσοτική χαλάρωση είναι κινήσεις μικρής επίδρασης για τους ευρωπαίους.
Τι φοβούνται όμως οι δανειστές;
Ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση πάρει μια λύση για το χρέος που σημαίνει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και η ΕΚΤ εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης άρα η Ελλάδα θα μπορούσε να προσβλέπει σε έξοδο στις αγορές…θα εγκαταλείψει την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων.
Οι δανειστές φοβούνται ότι τα bonus που θα μπορούσαν να δοθούν στην Ελλάδα θα μεταφραστούν από την ελληνική κυβέρνηση λάθος και εν συνεχεία θα δημιουργηθεί μια διελκυστίνδα όπου και οι δανειστές θα βρεθούν μπλεγμένοι.
Έτσι εξηγείται γιατί οι ευρωπαίοι είναι διστακτικοί να βοηθήσουν την Ελλάδα γιατί απλά φοβούνται ότι η κυβέρνηση της Ελλάδος θα είναι ασυνεπής και θα εγκαταλείψει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης