Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche bank: Η Ελλάδα πρέπει να έχει 3 βαθμούς διαφορά από την Πορτογαλία όχι 8 – Απαραίτητο το 4ο μνημόνιο από το 2018

Deutsche bank: Η Ελλάδα πρέπει να έχει 3 βαθμούς διαφορά από την Πορτογαλία όχι 8 – Απαραίτητο το 4ο μνημόνιο από το 2018
Η Γερμανία τάσσεται κατά του haircut κατά της απομείωσης των δανείων ύψους 250 δισεκ. που έχουν χορηγηθεί προς την Ελλάδα όχι κατά των παρεμβάσεων που θα καταστήσουν πιο εξυπηρετήσιμο το ελληνικό χρέος
«Η Γερμανία είναι θετική στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος καθώς η Γερμανία έδωσε την εντολή στον ESM να επεξεργαστεί την πρόταση με τα προτεινόμενα μέτρα» αναφέρει οικονομολόγος της Deutsche bank που μίλησε στο bankingnews.gr.
«Είναι λάθος η κριτική που ασκείται στην Γερμανία καθώς η Γερμανία ήταν αυτή που έθεσε το πλαίσιο της ελάφρυνσης του χρέους.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος έχουν την πλήρη αποδοχή της Γερμανίας.
Η Γερμανία τάσσεται κατά του haircut κατά της απομείωσης των δανείων ύψους 250 δισεκ. που έχουν χορηγηθεί προς την Ελλάδα όχι κατά των παρεμβάσεων που θα καταστήσουν πιο εξυπηρετήσιμο το ελληνικό χρέος»
Σε ερώτηση εάν υπάρχει σχέδιο να κλειδώσουν οι ευρωπαίοι και τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος το στέλεχος της Deutsche bank αναφέρει τα εξής «υπάρχει βούληση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, επιτρέποντας έτσι και στο ΔΝΤ να συμμετάσχει με κεφάλαια στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η πιθανότητα να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ είναι πάνω από 95%
Για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα νομίζω ότι όλοι κατανοούν ότι είναι νωρίς.
Χρειάζονται σταθερά βήματα.
Η Ελλάδα τήρησε τις υποχρεώσεις της και για την συνέπεια της θα πάρει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Θεωρώ ότι τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα θα οριστικοποιηθούν μετά τις Γερμανικές εκλογές προς τα τέλη του 2017»
Πότε θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα;
«Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα με επιμήκυνση 4 χρόνια, σταθερά επιτόκια για 26 δισεκ δανείων, swaps και μετατροπή των EFSF ομολόγων που φθάνουν τα 30 δισεκ. στις τράπεζες σε 30ετή ομόλογα θα συμφωνηθούν τον Δεκέμβριο του 2016 και θα εφαρμοστούν από τον Φεβρουάριο του 2017»
Ποια είναι η δίκαιη βαθμολογία της Ελλάδος από τους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch;
«Η Ελλάδα λόγω της ύφεσης, των capital controls και της διάχυτης αβεβαιότητας στο παρελθόν λαμβάνει χαμηλή βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης.
Caa3 από την Moody’s
B-  από την Standard and Poor’s
CC από την Fitch
Η Πορτογαλία είναι ο στόχος της Ελλάδος.
Η Πορτογαλία βαθμολογείται 8 βαθμίδες υψηλότερα με βάση την Moody’s  5 βαθμίδες υψηλότερα με βάση την Standard and Poor’s και 7 βαθμίδες υψηλότερα με βάση την Fitch.
Με βραχυπρόθεσμα μέτρα και με ποσοτική χαλάρωση είναι βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία θα αναβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης.

Ελλάδα


Πορτογαλία


Το 4ο μνημόνιο είναι απαραίτητο για την Ελλάδα;
«Τέταρτο μνημόνιο με κεφάλαια δεν θα υπάρξει.
Όμως 4ο μνημόνιο ως μηχανισμός τήρησης των δεσμεύσεων σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο και ως μηχανισμός εξόδου της Ελλάδος στις αγορές μετά το 2018 είναι απαραίτητο.
Η Ελλάδα όπως φαίνεται θα προβαίνει σε μικρές εκδόσεις ομολόγων τα επόμενα χρόνια.
Όμως δεν υπάρχει σχεδιασμός να μετατραπεί ο δανεισμός των 250 δισεκ. από κρατικά κεφάλαια του ESM σε  ιδιωτικά κεφάλαια.
Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι ότι με τα δάνεια του ESM δανείζεται περίπου στο 1,4% με 1,5% κατά μέσο όρο για μακροπρόθεσμα δάνεια και μέσω εκδόσεων ομολόγων θα δανείζεται με 4,5% ή 5%.
Με 1,5% επιτόκιο στα 250 δισεκ. σημαίνει 3,75 δισεκ. τόκοι τον χρόνο και με 5% είναι 12,5 δισεκ.
Προφανώς αυτός ο υπολογισμός είναι πρόχειρος μεν αλλά δείχνει την μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός χαμηλού και ενός υψηλού επιτοκίου»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης