Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Ο ιταλικός κίνδυνος για τα ελληνικά ομόλογα - Ο αντίκτυπος από το δημοψήφισμα

Bloomberg: Ο ιταλικός κίνδυνος για τα ελληνικά ομόλογα - Ο αντίκτυπος από το δημοψήφισμα
Πως το ιταλικό δημοψήφισμα απειλεί το ελληνικό success story
Το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος, την ερχόμενη Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, μπορεί να είναι αρνητικό για τα ιταλικά ομόλογα, ενδέχεται, όμως, να είναι ακόμα χειρότερο για τα κορυφαία ευρωπαϊκά ομολόγα αυτή τη χρονιά: τα ελληνικά.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg, σχετικά με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένα «Όχι» στο δημοψήφισμα για τα ελληνικά ομολόγα.
Όπως αναφέρεται το spread μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων μειώνεται το τελευταίο τρίμηνο, καθώς η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και την επιθυμία του να εφαρμόσει τα συμπεφωνημένα με την τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν) αυξάνεται.
Η καλύτερη εξέλιξη για την Ελλάδα θα ήταν η ένταξή της στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (Asset Purchase Programme - APP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από το οποίο έχει εξαιρεθεί λόγω της επενδυτικής βαθμίδας της.
Μια αλλαγή στους κανόνες, που θα σήμαινε την ένταξη της χώρας στο APP, θα ήταν επιβράβευση για τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Και μπορεί έως τώρα αυτό το ενδεχόμενο να φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μια αλλαγή διαθέσεων.
Αποκορύφωμα αποτελεί, κατά το Bloomberg, η πρόσφατη δήλωση-ψήφος εμπιστοσύνης του Benoit Coeure της ΕΚΤ στο Reuters πως η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει πλεονάσματα 3,5%, πέραν του 2018.



Ωστόσο, προειδοποιεί το δίκτυο, αυτή η υπεραπόδοση της Ελλάδας θα μπορούσε εύκολα να αντιστραφεί, αν οι Ιταλοί καταψηφίσουν τη συνταγματική αναθεώρηση.
Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε προβλήματα όχι μόνο για την Ιταλία, τον τρίτο μεγαλύτερο οφειλέτη του κόσμου, αλλά και για άλλους οφειλέτες στην περιοχή.
Η ΕΚΤ μπορεί αναμφίβολα να θέσει έκτακτα μέτρα βραχυπρόθεσμης διάρκειας σε εφαρμογή, ώστε να περιορίσει την αναταραχή στην αγορά χρέους, στον απόηχο του δημοψηφίσματος.
Όμως η Ελλάδα παραμένει σε ευάλωτη θέση και ένα παρατεταμένο selloff θα έθετε σε κίνδυνο τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει για να διασφαλιστεί η σταθερότητα.
Έτσι, αν και οι ισχυρές αποδόσεις του ελληνικού χρέους βγάζουν νόημα, το χρέος της χώρας παραμένει ακριβό, αν αναλογιστεί κανείς τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Θα απαιτούσε ισχυρή αποφασιστικότητα από την Ελλάδα, για να καταφέρει να διαχωρίσει εαυτόν από τις αναπόφευκτες παράπλευρες απώλειες και να αποδείξει ότι μπορεί να έχει τη δική της ανεξάρτητη πορεία.
«Δέστε τις ζώνες σας», συμβουλεύει το Bloomberg.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης