Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Ο ΣΥΡΙΖΑ φθίνει και η ένταξη στο QE μπορεί να καθυστερήσει έως τέλος 2017

tags :
Morgan Stanley: Ο ΣΥΡΙΖΑ φθίνει και η ένταξη στο QE μπορεί να καθυστερήσει έως τέλος 2017
Η βελτίωση του ΑΕΠ θα προέλθει από την άρση των περιορισμών, όπως οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, η λιτότητα, η έλλειψη χρηματοδότησης, η πολιτική αβεβαιότητα
Η Ελλάδα βγαίνει από το τούνελ.
Αυτόν τον τίτλο διάλεξε η Morgan Stanley για να σκιαγραφήσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κατά το outlook του 2017.
Και αυτό διότι όπως αναφέρει, η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται, ενώ ο χρόνος για την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά αντίστροφα.
Ειδικότερα, για το 2016 η Morgan Stanley εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει οριακή ανάπτυξη της τάξεως του 0,1%, ενώ το 2017 εκτιμά ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8%.
Η αγορά ομολόγων έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί αρκετά καλά σε αυτή τη "δειλή" ομαλοποίηση της μακροοικονομικής κατάστασης, με την απόδοση του 10ετούς να έχει ήδη μειωθεί κατά 150 μ.β. σε περίπου 7,4%.


Επιστροφή σε θετικό έδαφος

Η οικονομία έχει αρχίσει να αφήνει πίσω της την ύφεση.
Το ΑΕΠ θα παραμείνει στάσιμο σε γενικές γραμμές το τρέχον έτος, διαψεύδοντας τις προηγούμενες προβλέψεις για συρρίκνωση 1%.
Η αγορά ομολόγων έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί αρκετά καλά σε αυτή τη "δειλή" ομαλοποίηση της μακροοικονομικής κατάστασης, με την απόδοση του 10ετούς να έχει ήδη μειωθεί κατά 150 μ.β. σε περίπου 7,4%.
Ωστόσο, η λιτότητα, αν και σταδιακά όλο και λιγότερη, και η πολιτική αστάθεια εξακολουθούν να επιβαρύνουν τον "τραυματισμένο" οικονομικό ιστό και να ανακόπτουν τη διαρκή ανάπτυξη, ή οποιοδήποτε αξιοπρεπή ρυθμό ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο της λιτότητας, θα χρειαστεί χρόνος πριν υπάρξει μια «αληθινή» εξομάλυνση, εκτιμά η Morgan Stanley.
Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ελληνική οικονομία είχε ξαναβρεθεί στο ίδιο σημείο νωρίτερα, όταν και επέστρεψε στην έκδοση κρατικών ομολόγων.
Έτσι, σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που το ΑΕΠ κατάφερε ένα pick up.
Αλλά ο πολιτικός κίνδυνος προκάλεσε σημαντικές διακυμάνσεις.

Τι θα στηρίξει την ανάκαμψη

Το κλειδί στην απάντηση αυτής της ερώτηση, είναι μακροπρόθεσμα.
Επομένως το πιο σημαντικό είναι ότι βραχυπρόθεσμα η ανάπτυξη δεν θα εξαρτάται τόσο πολύ από συγκεκριμένους τομείς και τις διαρθρωτικές αλλαγές στην πλευρά της προσφοράς της οικονομίας.
Έτσι, το πρώτο σκέλος της ανάκτησης, π.χ., οι πρώτες 10 ποσοστιαίες μονάδες αύξησης του ΑΕΠ θα προέλθουν από την άρση των περιορισμών, όπως οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, η λιτότητα, η έλλειψη χρηματοδότησης, η πολιτική αβεβαιότητα.

Ένταξη στο QE

Η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει, πιθανώς μέχρι τις γερμανικές εκλογές του επόμενου έτους, για να ληφθούν σημαντικά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της (σ.σ. η ανάλυση της Morgan Stanley φέρει ημερομηνία 27 Νοεμβρίου, δηλαδή πριν από το τελευταίο Eurogroup).
Ο ρόλος του ΔΝΤ πιθανότατα θα παραμείνει αβέβαιος και, το σπουδαιότερο, η τροχιά του χρέους μπορεί να μην είναι βιώσιμη, διακινδυνεύοντας έτσι την αναβολή της επιλεξιμότητας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου το QE της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του 2017 ή ακόμη και στο τέλος του προγράμματος διάσωσης το 2018.



Είναι η πολιτική αστάθεια θετική;

Φυσικά όχι, δεδομένου ότι μπορεί να κάνει τη διαδρομή της πολιτικής απρόβλεπτη, όπως ακριβώς και τη σχέση της Ελλάδος με τους επίσημους δανειστές.
Σε μια σωρευτική έννοια, η έλλειψη σαφούς και αποφασιστικής σταθεροποίησης της Ελλάδας και της εφαρμογής των διαδοχικών γύρων της λιτότητας, είναι πιθανόν να συμβάλλει στην φθίνουσα δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί πραγματικά να είναι κατ' ανάγκη αρνητικό από την άποψη της αγοράς, καθώς η κεντροδεξιά ΝΔ είναι πιο φιλοευρωπαϊκή, υπέρ της αγοράς και της επιχειρηματικότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης