Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Αν και η Κίνα πέτυχε το στόχο για την ανάπτυξη, η πιστωτική επέκταση και το γουάν γεννούν ανησυχίες

Goldman Sachs: Αν και η Κίνα πέτυχε το στόχο για την ανάπτυξη, η πιστωτική επέκταση και το γουάν γεννούν ανησυχίες
Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της για το 2017, η Goldman Sachs αναμένει μεγέθυνση του κινεζικού ΑΕΠ κατά 5,5% το α' 3μηνο 2017
Τις ανησυχίες της για την κινεζική και επακόλουθα την παγκόσμια οικονομία εκφράζει σε έκθεσή της η Goldman Sachs, αποτιμώντας τις πρακτικές και τις επιδόσεις του γίγαντα της Ασίας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η κινεζική οικονομία έπιασε το στόχο για ανάπτυξης της τάξης του 6,5% με 7% μέσα στο 2016, γεγονός που την έφερε και πάλι στο στόχαστρο των επενδυτών.
Επίσης, σχολιάζει πως οι έντονες ανησυχίες που είχαν εκφραστεί στις αρχές του έτους για μία επιβράδυνση του κινεζικού ΑΕΠ που θα συμπαρέσυρε και την παγκόσμια οικονομία, ήταν μόνο προσωρινές.
Παρόλα αυτά, η αμερικανική τράπεζα έχει λόγους να ανησυχεί για το 2016…
Όπως διαπιστώνεται, η ανάπτυξη επήλθε μέσω εμφανώς αυξημένης πιστωτικής επέκτασης που ακολουθεί η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC).
Ενδεικτικά, η έκδοση ομολόγων για την τοπική αυτοδιοίκηση αυξήθηκε κατά περίπου 20% μέσα στο περασμένο έτος, μεγεθύνοντας έτσι και το χρέος.
Ένα ακόμα μεγάλο «αγκάθι» παραμένει και το ολοένα αποδυναμωμένο γουάν, το οποίο υποτιμάται εκούσια και σταδιακά από την PBoC και όχι μίας προγραμματισμένης μοναδικής υποτίμησης, όπως τον Αύγουστο του 2015 (κατά 2%).
Επιπλέον, ως αποτέλεσμα του παραπάνω, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μία μαζική εκροή ή ρευστοποίηση ξένων κεφαλαίων, ειδικά σε δολάριο, από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της για το 2017, η Goldman Sachs αναμένει μεγέθυνση του κινεζικού ΑΕΠ κατά 5,5% το α' 3μηνο 2017, αλλά και περαιτέψω υποχώρηση του εγχώρια νομίσματος, ακόμα και στα 7,30 ανά δολάριο έως το τέλος του έτους.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης