Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia Group: Το 2017 θα είναι η πιο ασταθής χρονιά από τον Β' Παγκ. Πόλεμο, λόγω πολιτικού ρίσκου

tags :
Eurasia Group: Το 2017 θα είναι η πιο ασταθής χρονιά από τον Β' Παγκ. Πόλεμο, λόγω πολιτικού ρίσκου
H διακυβέρνηση του Donald Trump στις ΗΠΑ, οι εξελίξεις στην Κίνα και η αποδυνάμωση της καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel, θα πρωταγωνιστήσουν στο σκηνικό αβεβαιότητας
Το 2017 θα είναι η ποιο ασταθής χρονιά από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω του αυξημένου πολιτικού ρίσκου, προειδοποιούν οι αναλυτές της Eurasia Group, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
H διακυβέρνηση του Donald Trump στις ΗΠΑ, οι εξελίξεις στην Κίνα και η αποδυνάμωση της καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel, θα πρωταγωνιστήσουν στο σκηνικό αβεβαιότητας που θα χαρακτηρίσει το νέο έτος.
«Αν και το ενδεχόμενο ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου ή της διάλυσης σημαντικών κεντρικών θεσμών διακυβέρνησης δεν είναι αναπόφευκτα, δεν μπορούν και να αποκλειστούν», προειδοποιούν οι αναλυτές.
Η Eurasia προειδοποιεί υπό τη διακυβέρνηση Trump στις ΗΠΑ, η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να υπολογίζει στις δικλείδες ασφαλείας από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με τους αναλυτές να προειδοποιούν τους αναλυτές για το αυξημένο πολιτικό ρίσκο.
Η παγκόσμια τάξη ενδέχεται να διαταραχθεί λόγω των θέσεων του Trump για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, τον σκεπτικισμό του έναντι του ΝΑΤΟ, καθώς και τη «συμμαχία» του με ανισυστημικά κόμματα, όπως το Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen στη Γαλλία.
Οι προειδοποιήσεις αφορούν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών κινδύνων που απειλούν τη σταθερότητα του πλανήτη το 2017, από τις εκλογές σε Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία, μέχρι το Brexit, τη διακυβέρνηση Trump και την προσφυγική κρίση που πλήττει την Ευρώπη.
Όσον αφορά τις εξελίξεις στην Κίνα, ο πρόεδρος Xi Jinping, στην προσπάθειά του να διατηρήσει την εγχώρια σταθερότητα, θα μπορούσε να "υπερβάλει" απέναντι σε ενδεχόμενα σημάδια οικονομικής δυσχέρειας, εγείροντας τον κίνδυνο νέας "φούσκας" στα περιουσιακά στοιχεία ή capital controls, προκειμένου να απαντήσει στις προκλήσεις του Trump.
Την ίδια ώρα στη Γερμανία, η καγκελάριος Angela Merkel, η οποία επιδιώκει την επανεκλογή της τον Σεπτέμβριο του 2017, καλείται να αντιμετωπίσει πιθανές διαφωνίες σχετικά με το Brexit ή το ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και τον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας για το προσφυγικό.

Οι υπόλοιποι κίνδυνοι στους οποίους αναφέρεται η Eurasia αφορούν:

- Την έλλειψη οικονομικών μεταρρυθμίσεων
- Το γεγονός ότι οι πολιτικοί κατηγορούν τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Fed, για αποφάσεις που πλήττουν την οικονομία
- Το «κυνήγι μαγισσών» κατά της αντιπολίτευσης στην Τουρκία από τον πρόεδρο Erdogan, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου
- To πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης