Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mauldin Economics: Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου θα προκαλέσουν πονοκέφαλο σε Κίνα και Ρωσία

Mauldin Economics: Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου θα προκαλέσουν πονοκέφαλο σε Κίνα και Ρωσία
Για να ανακάμψει η Ρωσία πρέπει το πετρέλαιο να φτάσει στα 70-80 δολ.
Έντονο πονοκέφαλο αναμένεται να έχουν κατά το 2017 η Κίνα και η Ρωσία λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου, σύμφωνα με ανάλυση της Mauldin Economics.
Όπως αναφέρεται, οι πολιτικές παγκοσμίως αποτελούν βασικό παράγοντα που επηρεάζει τις αγορές ενέργειας για δεκαετίες και σύμφωνα με George Friedman της Geopolitical Futures υποστηρίζει ότι η Ρωσία και η Κίνα θα αντιμετωπίσουν το 2017, τα δικά τους προβλήματα στον τομέα της ενέργειας.

Η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη επηρεάζει τις τιμές ενέργειας

Όπως δήλωσε πρόσφατα στη Mauldin Economics ο Friedman -αναφερόμενος στις προβλέψεις για το 2017 όσο αφορά στη γεωπολιτική- η ενεργειακή κρίση είναι συνέπεια της στάσιμης ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.
Η ζήτηση για ενέργεια δεν θα αυξηθεί επειδή δεν αυξάνεται η ζήτηση για τα ενεργειακά πράγματα που επιτρέπει έθνη να παράγουν.
Η προηγούμενη εποχή υψηλών τιμών χρηματοδότησε την ανάπτυξη ακριβών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, και η προκύπτουσα πλεονάζουσα προσφορά επηρεάζει τις αγορές.
Αυτό, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση, καθιστά αδύνατο για τον ΟΠΕΚ ή οποιοσδήποτε άλλο να στηρίξουν τις τιμές της ενέργειας.

Πονοκέφαλοι για τη Μόσχα

Με δεδομένο αυτό, ο Friedman προβλέπει συνέχεια των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου το 2017 και ο ίδιος πιστεύει ότι το αργό θα μπορούσε να επανεξετάσει το εύρος των 30-40 δολ..
Ακόμα και με το αργό στα 50 δολ., η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αργή μείωση της ρευστότητας.
Το πετρέλαιο θα πρέπει να φτάσει στα 70-80 δολ. για να επανακάμψει και να χρηματοδοτήσει τις δεσμεύσεις της.
Εάν αυτό δεν συμβεί -κι ο Friedman πιστεύει ότι δεν θα συμβεί- ο Putin θα πρέπει συνέχεια να ηρεμεί ένα πληθυσμό δημιουργώντας εκτροπές σε άλλα πεδία.

Η περίπτωση της Κίνας

Σύμφωνα με την Mauldin Economics, η Κίνα έχει διαφορετικό πρόβλημα.
Οι ίδιοι μακροοικονομικοί παράγοντες που κρατούν τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα επηρεάζουν επίσης τις εξαγωγές μεταποιητικών προϊόντων της χώρας.
Ο Πεκίνο -ανησυχεί πάντα για την κοινωνική αστάθεια- πρέπει να ανταποκριθεί στην εξασθένηση της αύξησης των εξαγωγών με ακριβά προγράμματα στήριξης και τόνωσης.
Αυτή τη στιγμή, δεν έχει επαρκή αποθέματα για να το πράξει, αλλά τα αποθέματα δεν θα διαρκέσουν για πάντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης