Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

PKO Bank Polski: Η Γερμανία έχει εγκλωβίσει για τα καλά την Ελλάδα – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει ναι στα νέα μέτρα και όχι στις εκλογές

PKO Bank Polski: Η Γερμανία έχει εγκλωβίσει για τα καλά την Ελλάδα – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει ναι στα νέα μέτρα και όχι στις εκλογές
Υπάρχει η εντύπωση ότι μετά το 2015 η Γερμανία θέλει να εκδικηθεί όχι την Ελλάδα αλλά την αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Υπέρ της άποψης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε εκλογές και θα δεχθεί τα μέτρα των δανειστών τάσσεται οικονομολόγους της μεγαλύτερης τράπεζας της Πολωνίας της PKO Bank Polski που μίλησε στο bankingnews.
Η PKO είναι μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Πολωνία και από τις μεγαλύτερες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Με βάση τις εκτιμήσεις της PKO «η Γερμανία έχει εγκλωβίσει για τα καλά την Ελλάδα.
Εάν δει κανείς την πορεία των σημαντικότερων εξελίξεων τα τελευταία χρόνια διαπιστώνει ότι υπάρχει κλίμα δυσπιστίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Schaeuble του Γερμανού υπουργού οικονομικών.
Υπάρχει η εντύπωση ότι μετά το 2015 η Γερμανία θέλει να εκδικηθεί όχι την Ελλάδα αλλά την αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αν δει κανείς την κλιμάκωση των πιέσεων προκύπτει ότι ο Schaeuble συνεχίζει να ασκεί ισχυρές πιέσεις και η κυβέρνηση στην Ελλάδα κάθε φορά εμφανίζεται πιο αποδυναμωμένη.
Μπορώ να δεχθώ το σενάριο ότι υπάρχει ένα ευρύτερο σχέδιο που θέλει η Γερμανία να έχει δρομολογήσει το πολιτικό τέλος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι η Γερμανία ασκεί αυτή την πίεση στην Ελλάδα με στόχο να αλλάξει τις πεποιθήσεις της ελληνικής κοινωνίας ώστε στο τέλος… αυτοβούλως να αποχωρήσουν από το ευρώ.
Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε κακή εντύπωση το 2015 αλλά το 2016 και τώρα το 2017 θεωρώ ότι έχει αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αποδοχή των μέτρων»

Σκληρά μέτρα, νέος αναπροσαρμοσμένος κόφτης δαπανών ή εκλογές;

«Δίνω 80% πιθανότητα ο Τσίπρας στην Ελλάδα να αποδεχθεί τα σκληρά μέτρα και μόνο 20% εκλογές.
Οι εκλογές θα σηματοδοτήσουν όχι μόνο το τέλος της διακυβέρνησης της αριστεράς από την Ελλάδα αλλά και το πολιτικό τέλος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Τσίπρας θα συνεχίσει να είναι λαοφιλής στο συρρικνούμενο κόμμα του.
Με βάση την λογική ο Τσίπρας έχει κάθε λόγο να πάρει όλα τα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση ποντάροντας ότι μέσα στους επόμενους 18 μήνες θα αρχίσει κάτι να αλλάζει στην ελληνική οικονομία»

Υπάρχει η δεύτερη αξιολόγηση αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες.
Μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αντέξει να ψηφίζει συνεχώς μέτρα;

Εάν αποδεχόμαστε τον ηγεμονικό ρόλο της Γερμανίας ειδικά στην Νότια Ευρώπη τότε ναι η πολιτική της λιτότητας θα συνεχιστεί αλλά θα πρέπει να δούμε το πολιτικό περιβάλλον του 2017 και διεθνώς.
Στην Ευρώπη θα έχουμε εκλογές αλλά στις γερμανικές εκλογές δεν θα υπάρξει χαλάρωση της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Στις ΗΠΑ ο Trump θα μετατοπίσει την πολιτική από την νομισματική στην δημοσιονομική.
Πιστεύω πάντως ότι η πιο δύσκολη αξιολόγηση θα είναι η δεύτερη στην Ελλάδα.

Θα υπάρξει 4ο μνημόνιο στην Ελλάδα;

Έχει αναφερθεί ότι θα υπάρξει 4ο μνημόνιο που δεν θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση αλλά θα αποτελείται από μια δέσμη μέτρων που θα υποχρεώνεται να λαμβάνει η Ελλάδα για τα επόμενα 10 χρόνια 2018 με 2028 εάν υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις.
To θεωρώ πιθανό σενάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης