Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η οικονομία της Κίνας αναπτύσσεται ραγδαία, όπως και το… συνολικό της χρέος – Έφτασε το 300% του ΑΕΠ!

Η οικονομία της Κίνας αναπτύσσεται ραγδαία, όπως και το… συνολικό της χρέος – Έφτασε το 300% του ΑΕΠ!
Η χώρα των 1,4 δισ. πολιτών κατάφερε να πολλαπλασιάσει το ΑΕΠ της σε σχέση με τη δεκαετία του 1990 και το 2000
Ένα από τα σύγχρονα θαύματα της παγκόσμιας οικονομίας είναι σίγουρα η Κίνα, η χώρα που αυτή τη στιγμή, σκαρφαλώνοντας πολλές θέσεις στην «κατάταξη», έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ΑΕΠ στον κόσμο, πίσω μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μάλιστα, ουκ ολίγοι αναλυτές προβλέπουν ότι μέχρι το 2020 θα έχει προσπεράσει τις Η.Π.Α και θα απολαμβάνει τον τίτλο της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Μόνο τη διετία 2015 – 2016, το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 6,9% και 6,7% (σύμφωνα με τις προβλέψεις) αντίστοιχα, ρυθμοί που είναι από τους υψηλότερους παγκοσμίως.
Η χώρα των 1,4 δισ. πολιτών κατάφερε να πολλαπλασιάσει το ΑΕΠ της σε σχέση με τη δεκαετία του 1990 και το 2000, ωστόσο η πολύ επιθετική πιστωτική επέκταση που ακολούθησε και ακολουθεί ίσως της κοστίσει στο μέλλον.
Εκτός από τις αμέτρητες εταιρείες - «ζόμπι», οι οποίες είναι κυρίως κρατικές, και το δημόσιο χρέος, καταγράφεται σημαντικότατη αύξηση στο εταιρικό χρέος.
Όπως διαπιστώνεται και από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες 4 Ιανουαρίου 2017 το Διεθνές Οικονομικό Ινστιτούτο (Institute of International Finance, IIF), το συνολικό χρέος αγγίζει το ασύλληπτο ποσοστό του 300% του ΑΕΠ!
Μάλιστα, σε ορίζοντα 20ετίας, φαίνεται πως το ποσοστό έχει ουσιαστικά τριπλασιαστεί!

Το συνολικό χρέος της Κίνας:



Στο 20% ετησίως (κατά μέσο όρο) η πιστωτική επέκταση της ασιατικής υπερδύναμης:


Η ανάπτυξη της Κίνας μέσα από το «φακό»:

Πεκίνο



Τρένο στη χώρα



Χονγκ Κονγκ



Στο 325% του διεθνούς ΑΕΠ εκτοξεύτηκε το παγκόσμιο χρέος το 2016

Στο 325% του συνολικού ΑΕΠ των χωρών εκτοξεύθηκε το παγκόσμιο χρέος το 2016, σύμφωνα με τη σχετική του IIF.
Συγκεκριμένα το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 11 τρισ., φτάνοντας στο εκκωφαντικό νούμερο των 217 τρισ. δολαρίων, με το ήμισυ περίπου του ποσού να αφορά κρατικά ομόλογα!
Η αύξηση ήταν έντονη στις αναδυόμενες οικονομίες (κατά 855 δισ. δολάρια), με τις εκδόσεις κρατικών ομολόγων και κοινοπρακτικών δανείων να είναι σχεδόν τριπλάσιες πέρυσι σε σχέση με το 2015.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την Κίνα, το χρέος της μεγεθύνθηκε κατά 710 δισ. σε ένα μόλις έτος!
Η έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η αύξηση του κόστους δανεισμού μετά τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και διάφορες άλλες εντάσεις, όπως το περιβάλλον υποτονικής ανάπτυξης, η αδύναμη εταιρική κερδοφορία, το ισχυρότερο δολάριο, οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων, η επιδείνωση του αξιόχρεου των επιχειρήσεων κλπ», αποτελούν «αγκάθια» για τους δανειζόμενους.
«Μία στροφή προς τις πολιτικές προστατευτισμού θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές ροές, ενισχύοντας αυτές τις αδυναμίες.
Επίσης, δεδομένης της σημασίας του Λονδίνου στην έκδοση ομολόγων και παραγώγων (ιδιαίτερα για εταιρείες της Ευρώπης και αναδυόμενων αγορών), οι συνεχιζόμενες αβεβαιότητες γύρω από τον χρόνο και τη φύση της διαδικασίας του Brexit θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόσθετους κινδύνους, περιλαμβανομένου ενός υψηλότερου κόστους δανεισμού και υψηλότερου κόστους αντιστάθμισης», συμπληρώνεται.

Με δημόσιο χρέος κοντά στα 20 τρισ. δολάρια έκλεισε το 2016 για τις Ηνωμένες Πολιτείες

Με χρέος κοντά στα 20 τρισ. δολάρια έκλεισε το 2016 για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα, το χρέος της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου ανήλθε στα 19.976.826.951.047,8 δολάρια την τελευταία ημέρα του περασμένου έτους, αυξημένο κατά περίπου ένα (1) τρισ. από το 2015 (18.922.179.009.420,89 δολάρια).
Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο την 31η Δεκεμβρίου 2016 το χρέος της χώρας μεγεθύνθηκε κατά 98 δισ. δολάρια, λόγω των χρωστούμενων στην Κοινωνική Ασφάλιση.
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την προεδρία του Barack Obama το δημόσιο χρέος έχει σχεδόν διαπλαστεί, καθώς τον Ιανουάριου του 2009 βρισκόταν λίγο πάνω από τα 9,349 τρισ. δολάρια (αύξηση 88%).
Το τρέχον αμερικανικό χρέος αντιστοιχεί σε 78.550 δολάρια ανά κάτοικο, αν αναλογιστούμε πως στις Η.Π.Α. βρίσκονται 319 εκατ. πολίτες.
Επίσης, με όρους ΑΕΠ 2015 (18,1 τρισ. δολάρια) το χρέος διαμορφώνεται στο 105% του ΑΕΠ.

Παρατίθενται τα σχετικά διαγράμματα και το έγγραφο του υπουργείου:

balance




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης