Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit negative για τις τράπεζες η αναβολή της απόφασης για τη «Βασιλεία 4»

Moody's: Credit negative για τις τράπεζες η αναβολή της απόφασης για τη «Βασιλεία 4»
Η Επιτροπή ανέβαλε προγραμματισμένη για τις αρχές Ιανουαρίου 2017 έγκριση των νέων κεφαλαιακών κανόνων στις τράπεζες
Πιθανώς αρνητική για την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών χαρακτηρίζει η Moody's την αναβολή της απόφασης για τους νέους κεφαλαιακούς κανόνες, από την Επιτροπή Βασιλείας.
Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή ανακοίνωσε στις 3 Ιανουαρίου 2017 ότι αναβάλλει την προγραμματισμένη για τις 8 Ιανουαρίου έγκριση των νέων κεφαλαιακών κανόνων στις τράπεζες, με τις παγκόσμιες εποπτικές Αρχές να δηλώνουν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν πολυαναμενόμενη και επίμαχη μεταρρύθμιση.
Ο βαθύτερος λόγος ωστόσο ήταν η πλήρης εναντίωση των γερμανικών τραπεζών.
Οι Διοικητές κεντρικών τραπεζών και οι επικεφαλής εποπτικών Αρχών από σχεδόν 30 χώρες επρόκειτο να συναντηθούν στις 8 Ιανουαρίου για να εγκρίνουν τους νέους κανόνες, οι οποίοι θα καθορίζουν το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να τηρούν οι τράπεζες στα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου έναντι των δανείων και άλλων στοιχείων του ενεργητικού τους.
Οι προτεινόμενες, όμως, αλλαγές δίχασαν, με τις ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές να ανησυχούν ότι θα μειώσουν τον τραπεζικό δανεισμό, που είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης των εταιρειών στην Ευρώπη.
Μετά την αποτυχία να υπάρξει συμφωνία στη Χιλή στα τέλη του 2016, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω εργασία πριν οι νέοι κανόνες τεθούν προς έγκριση από το εποπτικό της συμβούλιο, την ομάδα των διοικητών κεντρικών τραπεζών και επικεφαλής εποπτείας (GHOS).
Στον απόηχο λοιπόν των παραπάνω, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης σχολιάζει πως η αναβολή θα υποσκάψει ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα.
«Η Επιτροπή συμφωνεί στο ότι το σύστημα πρέπει να απαλλαγεί από τις αδικαιολόγητες διακυμάνσεις (σ.σ.: σε ό,τι αφορά τον τρόπο υπολογισμού των τοξικών δανείων) αλλά δε συμφωνεί στο αποδεκτό επίπεδο της διαφοράς μεταξύ του "τυποποιημένου" μέτρου για τον κίνδυνο και του εσωτερικού μοντέλου εκτιμήσεων των τραπεζών.
Η τελική απόφαση θα προσελκύσει το άμεσο ενδιαφέρον των επενδυτών», αναφέρει.

Bloomberg: Γιατί οι γερμανικές τράπεζες εναντιώνονται στους κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια

Οι αμφιλεγόμενες πρακτικές τους στον υπολογισμό του κινδύνου είναι ο βασικός λόγος που οι γερμανικές τράπεζες εναντιώνονται στους επικείμενους νέους κανόνες της Βασιλείας για την κεφαλαιακή επάρκεια, συμπεράνει σε σχετικό του αφιέρωμα το Bloomberg.
Ενδεικτικά, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας, η Deutsche Bank και η Commerzbank, βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά το ποσοστό των assets υψηλού κινδύνου επί του συνόλου του ενεργητικού, όπως φαίνεται και παρακάτω.
Για τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρωζώνης, το ποσοστό είναι μόλις 28%, έναντι 50% των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών.
Αν και αυτό ερμηνεύεται από το Βερολίνο ως ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, οι αναλυτές εκτιμούν πως οι νέοι κανόνες θα φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση τις γερμανικές τράπεζες, μειώνοντας το δείκτη κεφαλαιακής τους επάρκειας CET1 και αναγκάζοντας τες να προχωρήσουν σε αύξηση της ρευστότητας.
Η ίδια η Επιτροπή της Βασιλείας έχει δημοσιεύσει μελέτες που αποδεικνύουν ότι η διακύμανση του συντελεστή στάθμισης κινδύνου από τις τράπεζες δεν μπορεί να εξηγηθεί από τα διαφορετικά χαρτοφυλάκια τους.



«Αν και υπάρχει κάποια ακατάλληλη διακύμανση στο συντελεστή στάθμισης κινδύνου, η επιβολή ορίων δεν είναι ο σωστός τρόπος να απαλλαγούμε από αυτό.
Αυτό γιατί θα εξαλείψει την κατάλληλη διαφοροποίηση μεταξύ των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.
Ένα στεγαστικό δάνειο στη Γερμανία για παράδειγμα, δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο ένα στεγαστικό δάνειο σε κάποια άλλη χώρα», σχολιάζει η εδρεύουσα στο Βερολίνο Ένωση Γερμανικών Τραπεζών (Association of German Banks).

Το πρόβλημα των γερμανικών τραπεζών δεν είναι τα στεγαστικά δάνεια:


Μικρός ο αντίκτυπος της «Βασιλείας 4» στις αμερικανικές τράπεζες:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης