Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Η μεγάλη ανατροπή - Περί τα 2,3 τρισ. δολ. μπορούν να εισρεύσουν στις μετοχές

Societe Generale: Η μεγάλη ανατροπή - Περί τα 2,3 τρισ. δολ. μπορούν να εισρεύσουν στις μετοχές
Οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας Societe Generale «βλέπουν» εκροή κεφαλαίων από τα ομόλογα προς τις μετοχές
Κατά την τελευταία δεκαετία, σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια έχουν εισρεύσει από τις μετοχές στα ομόλογα.
Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση της Societe Generale, η τάση αυτή έχει αρχίσει να ανατρέπεται και μια σημαντική αναπροσαρμογή των χαρτοφυλακίων είναι πολύ πιθανό να συμβεί.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην εισροή σημαντικών κεφαλαίων, πιθανότατα 2,3 τρισ. δολ., στη χρηματιστηριακή αγορά.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, το ποσοστό των μετοχών στα χαρτοφυλάκια αμοιβαίων κεφαλαίων έχει περιοριστεί στο 60% (από 90%) τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ευρώπη και σε περίπου 70% στις ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, έχει αυξηθεί το αντίστοιχο ποσοστό των ομολόγων.
Συγκεκριμένα, κατά την ίδια περίοδο, το ποσοστό ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών αμοιβαίων κεφαλαίων αυξήθηκε από 4% το 2005 σε 40% σήμερα, και το ποσοστό των εταιρικών ομολόγων έχει αυξηθεί από 3,1% το 2007 σε 5,2% στις ΗΠΑ, και από 4,1% το 2009 σε 15,6% στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, αυτή η τάση υπέρ των ομολόγων έχει άμεση σχέση με τις αποδόσεις.
Η σχέση της απόδοση των ομολόγων και των τιμών τους είναι αντιστρόφως ανάλογη, και καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται, οι τιμές τους αυξάνονται.
Έτσι, όσο οι αποδόσεις των ομόλογων υποχωρούσαν οι επενδυτές δημιουργούσαν υπεραξία στα υφιστάμενα χαρτοφυλάκια ομολόγων.
Ωστόσο, τώρα που οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αρχίσει να αυξάνονται και πάλι, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να επανεξετάζουν τη στρατηγική τους.
Αυτή η αλλαγή είναι ήδη σε εξέλιξη, αλλά ακόμα σε αρχικά στάδια.
«Οι περισσότεροι επενδυτές έχουν μόλις αρχίσει να αναπροσαρμόζουν τη διάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους» επισημαίνουν οι αναλυτές της Societe Generale.
Πάντως για το ίδιο θέμα η Goldman Sachs σε πρόσφατη ανάλυση της αναφέρει ότι δεν θα επιβεβαιωθεί το σενάριο μετακύλησης των κεφαλαίων από τα ομόλογα στις μετοχές καθώς ήδη τα χρηματιστήρια έχουν καταγράψει σημαντικά κέρδη τα τελευταία χρόνια ειδικά η Wall Street.

Screen Shot 2017 01 09 at 1.53.07 PM

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης