Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Blackstone - Eurasia Group: Αλλαγή σκηνικού στο Davos του 2017 - Το μήνυμα που στέλνει η παρουσία της Κίνας

Blackstone - Eurasia Group: Αλλαγή σκηνικού στο Davos του 2017 - Το μήνυμα που στέλνει η παρουσία της Κίνας
Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κίνας ανοίγει το Νταβός είναι μια ισχυρή «δήλωση» για τον μελλοντικό ρόλο της Κίνας
Τελείως διαφορετικό θα είναι το 2017 το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η ετήσια συνάντηση της παγκόσμιας ελίτ στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα (17-20 Ιανουαρίου 2017).
Μετά την εκλογή του Donald Trump στις ΗΠΑ και το βρετανικό δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ, οι εταιρείες υιοθετούν μια πιο «αμυντική» προσέγγιση.
Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Κίνα θα ενισχύσει την επιρροή της ως παγκόσμια δύναμη, καθώς οι ΗΠΑ θα υιοθετήσουν μια πιο προστατευτική άποψη.
«Οι επιχειρήσεις νομίζω ότι θα είναι σε θέση άμυνας στο Νταβός, για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό» δήλωσε στο CNBC ο John Studzinski, αντιπρόεδρος της Blackstone.
Σύμφωνα με τον Studzinski, υπήρξε μια δραστική πολιτική μετατόπιση από το 2008, όπου οι άνθρωποι και οι κυβερνήσεις επικεντρώνονται στην αμφισβήτηση του status quo και μεταφέρονται από τις μεγάλες διεθνείς ανησυχίες στα καθαρά εγχώρια λαϊκιστικά θέματα.
Η αύξηση της υποστήριξης των λαϊκιστικών απόψεων ήταν εμφανής το 2016, ενώ ο λαϊκισμός συνεχίζει να προκαλεί έντονη ανησυχία στην αγορά και το 2017.
Το βρετανικό δημοψήφισμα αλλά και οι αμερικανικές εκλογές προκάλεσαν κάποια αναταραχή στις αγορές, αλλά πάνω απ' όλα προκάλεσαν αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές πολιτικές.
«Η μεταβλητότητα της αγοράς φέτος καθοδηγείται από τις αβεβαιότητες για το νέο καστ ηγεσίας» δήλωσε ο Studzinski.
Την ίδια στιγμή, όμως, οι επερχόμενες εκλογές σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσαν να αλλάξουν το πολιτικό τοπίο.
Κατά τους επόμενους μήνες αναμένονται εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά -σύμφωνα με το CNBC- δεν αποκλείεται να γίνουν περισσότερες σε ολόκληρη την ΕΕ.
Ο Mark Malloch-Brown, ανώτερος σύμβουλος της Eurasia Group, περιέγραψε το τρέχον παγκόσμιο περιβάλλον ως ένα νέο κόσμο «αταξίας» με τις νέες επιρροές να διαμορφώνουν το παρόν και το μέλλον.
«Το θέμα του 2017 πρόκειται να είναι η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και η ενίσχυση της δύναμης της» δήλωσε Malloch-Brown στο CNBC.
«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Xi ανοίγει το Νταβός είναι μια ισχυρή δήλωση ότι η Κίνα βλέπει τον εαυτό της στο προσκήνιο και στο κέντρο της παγκόσμιας σκηνής σήμερα» πρόσθεσε ο Studzinski της Blackstone.
Ο Studzinski αναγνώρισε επίσης ότι τα πολιτικά κόμματα δεν πρέπει πλέον να βασίζονται ότι οι ψηφοφόροι θα υποστηρίξουν το status quo.
«Πρέπει να είμαστε πολύ ειλικρινής σχετικά με αυτό.
Ο Donald Trump εξελέγη επειδή ήταν ο Donald Trump, Marine Le Pen θα μπορούσε να εκλεγεί γιατί είναι η Marine Le Pen...
Ο Donald Trump δεν εξελέγη εξαιτίας των πολιτικών του, εξελέγη επειδή ήταν μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα» είπε ο Studzinski.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης