Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σε κίνδυνο η αξιολόγηση «ΑΑΑ» των ΗΠΑ από τις φορο-ελαφρύνσεις του Trump

Fitch: Σε κίνδυνο η αξιολόγηση «ΑΑΑ» των ΗΠΑ από τις φορο-ελαφρύνσεις του Trump
«Αναμένουμε αυξημένες πιέσεις μεσοπρόθεσμα για τη βαθμολογία των Η.Π.Α.»
Οι φορο-ελαφρύνσεις που έχει υποσχεθεί ο νεοεκλεγέντας Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο τη βαθμολογία «ΑΑΑ» για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο αξιωματούχος της Fitch, Ed Parker.
«Αναμένουμε αυξημένες πιέσεις μεσοπρόθεσμα για τη βαθμολογία των Η.Π.Α.
Πριν ακόμα και από τις εκλογές οι Η.Π.Α. διέθεταν το υψηλότερο ποσοστό χρέους (προς ΑΕΠ) σε σχέση με τις χώρες που έχουν την ίδια βαθμολογία.
Αν τελικά ο επόμενος Πρόεδρος προχωρήσει σε περικοπές φόρων, ύψους 6,2 τρισ. δολαρίων σε βάθος 10ετίας, τότε το αμερικανικό χρέος θα αυξηθεί κατά 33%», εκτίμησε ο αναλυτής, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο η νίκη του Donald Trump δε θα επηρεάσει τη βαθμολογία της χώρας που στηρίζεται και από το ισχυρό δολάριο.
Ο Ρεπουμπλικάνος, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουάριου 2017, έχει μιλήσει για μείωση του εταιρικού φόρου από το 35% στο 15%, ενώ έχει προαναγγείλει και δημοσιονομική τόνωση (μέσω επενδύσεων σε υποδομές) ύψους ενός (1) τρισ. δολαρίων, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.
Επισημαίνεται πως ότι εκτός από τη Fitch και ο οίκος Moody’s αξιολογεί με «ΑΑΑ» τη χώρα, ενώ η Standard & Poor’s τη βαθμολογεί με «ΑΑ+».
Ο κ. Parker τόνισε πως το 2017 θα σημαδευτεί από ένα «κύμα υποβαθμίσεων» στις βαθμολογίες πολλών χωρών.
Ενδεικτικά, οι αρνητικές προοπτικές (negative outlooks) στις αξιολογήσεις της Fitch είναι 6πλάσιες από τις θετικές (positive outlooks).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης