Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: Τα ακραία σενάρια του 2017 για την Ευρωζώνη - Γαλλία και Ιταλία στο επίκεντρο

BofA Merrill Lynch: Τα ακραία σενάρια του 2017 για την Ευρωζώνη - Γαλλία και Ιταλία στο επίκεντρο
Πέραν των πολιτικών εξελίξεων, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ανησυχεί και για το υψηλό δημόσιο χρέος της Ιταλίας
Αντιμέτωπη με μια σειρά από ακραία σενάρια (tail risks) βρίσκεται η Ευρώπη, σημειώνει η Bank of America Merrill Lynch σε έκθεσή της για την αγορά συναλλάγματος. 
Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν και οι δημοσκοπήσεις δίνουν χαμηλές πιθανότητες νίκης της Marine Le Pen (Εθνικό Μέτωπο) στο β΄γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας τον Μάιο του 2017, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να πέσουν έξω, όπως συνέβη στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
Σε περίπτωση που η Le Pen εκλεγεί Πρόεδρος της Γαλλίας και επιμείνει για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος όσον αφορά τη συμμετοχή στο ευρώ, τότε οι αγορές θα αρχίσουν να αποτιμούν ενδεχόμενη διάσπαση της Ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα, η Ιταλία παραμένει ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την BofA.
Οι αγορές αντέδρασαν καλά στο πρόσφατο δημοψήφισμα που οδήγησε στην παραίτηση Renzi.
Ωστόσο, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ιταλία είναι θέμα χρόνου, το αργότερο τον μάιο του 2018.
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο Κίνημα Πέντε Αστέρων του Bebe Grillo, ο οποίος ωστόσο δύσκολα θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Το κίνημα Grillo επίσης επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μια αλυσίδα γεγονότων τα οποία θα οδηγήσουν στη διάσπαση της Ευρωζώνης.
Πέραν των πολιτικών εξελίξεων, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ανησυχεί και για το υψηλό δημόσιο χρέος της Ιταλίας, την έλλειψη μεταρρυθμίσεων και τις αδύναμες αναπτυξιακές προοπτικές.
Η δυναμική του ιταλικού χρέους μπορεί να επιδεινωθεί όταν λήξει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης