Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Iniohos Advisory Services: Σημάδια U-shaped ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία

tags :
Iniohos Advisory Services: Σημάδια U-shaped ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία
Λιγότερη λιτότητα θα ενισχύσει τη συνεχιζόμενη ήπια ανάκαμψη
Αν και η οικονομία συρρικνώθηκε τα προηγούμενα τρίμηνα, επέδειξε ανθεκτικότητα στις υφεσιακές τάσεις, προμηνύοντας ότι η στροφή προς την ανάπτυξη είναι πολύ κοντά.
Αυτό αναφέρει σε νέα ανάλυσή της η Iniohos Advisory Services, διαπιστώνοντας ότι η οικονομία παραμένει στα επίπεδα που ήταν στα τέλη του 2014.
Ειδικότερα, το οικονομικό κλίμα μπορεί να έχει ανακάμψει από τα χαμηλά του 2015, αλλά ακόμη παραμένει σε αρνητικά εδάφη, ενώ σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, βελτιώνεται η ορατότητα στην οικονομία, αλλά η ανάκαμψη απέχει πολύ.

Υπάρχει φως στο τέλος του οικονομικού τούνελ;

Ουσιαστική πρόοδος έχει επιτευχθεί για την αποκατάσταση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ισοζυγίων στην Ελλάδα, αλλά πολύ λίγα έχουν επιτευχθεί στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, μέχρι στιγμής.
Ανεξάρτητα από τα σημάδια μιας σαφούς, αλλά λεπτής, μεταστροφής, καθώς και της υποχώρησης των ακραίων καθοδικών κινδύνων, ο προβλεπόμενος βραδύτερος ρυθμός δημοσιονομικής εξυγίανσης, η μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση εξακολουθεί να είναι εύθραυστη.
Επιπλέον, η ελληνική οικονομία δεν είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που καταγράφηκε στα τέλη του 2014.
Η Ελλάδα είχε, μάλιστα, επιστρέψει στην ανάπτυξη, καθώς και στην έκδοση κρατικών ομολόγων.
Δεν είναι, ως εκ τούτου, η πρώτη φορά που το ΑΕΠ επιταχύνεται και οι συνθήκες της αγοράς βελτιώνονται.
Ωστόσο, όσο εφαρμόζεται η λιτότητα και η πολιτική αστάθεια επιμένει, τραυματίζεται ο οικονομικός ιστός και οι δυνάμεις αειφόρου ανάπτυξης, διακόπτοντας οποιοδήποτε αξιοπρεπή ρυθμό ανάπτυξης.

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα συνέχισε την τάση ανάκαμψης του και διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στις 94,6 μονάδες από 92,4 μονάδες τον Νοέμβριο. Είναι η υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 15 μηνών, ακολουθώντας μια πορεία σταδιακής εξομάλυνσης μετά τις δραματικές εξελίξεις το καλοκαίρι του 2015. Η οικονομία σταθεροποιείται κατά τη διάρκεια του 2016, όπως έχει έγκαιρα υποδείξει η πορεία του δείκτη, τάση που υπερισχύει αυτή την περίοδο, παρά τις έντονες φορολογικές πιέσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στις σχέσεις με τους δανειστές.
Έτσι, η πλευρά των επιχειρήσεων φαίνεται να προσαρμόζεται σε ένα νέο σημείο ισορροπίας αναφορικά με τη ζήτηση και να αναζητεί κατάλληλη τοποθέτηση στο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον. Στην πλευρά των καταναλωτών, αν και από πολύ χαμηλά επίπεδα καταγράφεται μικρή άμβλυνση της απαισιοδοξίας και λιγότερο δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας στο επόμενο 12μηνο. Ουσιαστικά, η τρέχουσα πορεία του δείκτη είναι συνεπής με την πρόβλεψη για ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2017. Όμως η βελτίωση των προσδοκιών, όπως άλλωστε και της οικονομίας, δεν είναι προς το παρόν εύρωστη και θα εξαρτηθεί στη διάρκεια του 2017 από πλήθος παραγόντων. Κυρίως όμως από τη συνέπεια και αξιοπιστία της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής, ειδικότερα σε θέματα διαρθρωτικού χαρακτήρα και δημιουργίας νέας παραγωγής.



Μειώνεται η αβεβαιότητα

Οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα έχει υποχωρήσει από τα υψηλά της διάρκειας του ταραχώδους καλοκαιριού του 2015, όταν η πιθανότητα Grexit βρέθηκε στα ύψη.
Η οικονομική δυσπραγία βρίσκεται επίσης σε πτώση, καθώς τόσο ο πολιτικός όσο και ο οικονομικός κίνδυνος μειώνεται, λόγω της επιτυχούς ολοκλήρωσης της 1ης αξιολόγησης, της αποτελεσματικής εκτέλεσης του προϋπολογισμού, της χαλάρωσης των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και των αυξανόμενων προσδοκιών ανάπτυξης.



Σημάδια U-shaped ανάκαμψης

Η οικονομία δείχνει σημαντικά σημάδια αντοχής, με τις υφεσιακές δυνάμεις να εξουδετερόνται από τη βελτίωση της δραστηριότητας.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μεγεθύνθηκε κατά 1,5% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016 έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στην τουριστική κίνηση και στην πολύ χαμηλή βάση σύγκρισης, καθώς το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου του 2015 αναθεωρήθηκε προς τα κάτω.



Λιγότερη λιτότητα θα ενισχύσει τη συνεχιζόμενη ήπια ανάκαμψη

Η δημοσιονομική πειθαρχία και οι υψηλοί στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων συγκρατούν την οικονομική ανάπτυξη.
Η μείωση της λιτότητας, σε συνδυασμό με την άρση των περιορισμών, όπως οι έλεγχοι κεφαλαίων, οι ελλείψεις χρηματοδότησης, η κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, και η υποχώρηση της πολιτικής αβεβαιότητας θα οδηγήσουν το πρώτο σκέλος της ανάκαμψης.
Αλλά μια ταχύτερη και βιώσιμη ανάπτυξη θα επιτευχθεί μόνο με την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών στην πλευρά της προσφοράς στην οικονομία, καθώς θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης