Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rogoff: Να καταργηθούν τα χαρτονομίσματα είναι πηγή μεγάλων προβλημάτων

tags :
Rogoff: Να καταργηθούν τα χαρτονομίσματα είναι πηγή μεγάλων προβλημάτων
Οι ταμειακές μηχανές επίσης συμβάλλουν σε πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή, η οποία κοστίζει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ περίπου 500 δισεκ. δολάρια το χρόνο σε έσοδα.
Για μια ακόμη φορά ο K. Rogoff ο γνωστός καθηγητής του Harvard επιτέθηκε κατά των χαρτονομισμάτων, τονίζοντας ότι αποτελούν την βασική πηγή προβλημάτων.
Ταυτόχρονα άσκησε κριτική σε όσους επικρίνουν τα αρνητικά επιτόκια αποκαλώντας τους "αδαείς".
Κατά τον Rogoff τα χαρτονομίσματα αποτελούν την αιτία για πολλά από τα σημερινά δυσεπίλυτα δημόσια οικονομικά  και νομισματικά προβλήματα.
O Rogoff όπως αναφέρει στην The Wall Street Journal, θα πρέπει να απαλλαγούμε από το μεγαλύτερο μέρος των χαρτονομισμάτων - δηλαδή, θα πρέπει να μεταβούμε σε μια κοινωνία όπου τα μετρητά χρησιμοποιούνται όλο και λιγότερο ενώ θα παραμείνουν μόνο για μικρές συναλλαγές.
Μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου έχει βρεθεί πάλι στο επίκεντρο το ζήτημα των χαρτονομισμάτων ιδιαίτερα τα μεγάλα χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων  και μεγαλύτερα.
Τα μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα διευκολύνουν το έγκλημα: επιτρέπουν εκβιασμούς, ξέπλυμα χρήματος, ναρκωτικά και διαφθορά δημοσίων υπαλλήλων καθώς και την τρομοκρατία.
Υπάρχουν υποκατάστατα για τα μετρητά τα επονομαζόμενα cryptocurrencies τύπου Bitcoin, ακατέργαστα διαμάντια, χρυσά νομίσματα, προπληρωμένες κάρτες, αλλά και για πολλά είδη των ποινικών πράξεων, τα μετρητά είναι ακόμα ο βασιλιάς.
Τα μετρητά παρέχουν απόλυτη ανωνυμία, μεταφέρονται εύκολα και έχουν σχεδόν καθολική αποδοχή.
 Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε φορά που υπάρχει μια μεγάλη σύλληψη για ναρκωτικά πάντα υπάρχουν μετρητά….
Οι ταμειακές μηχανές επίσης συμβάλλουν σε πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή, η οποία κοστίζει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ περίπου 500 δισεκ. δολάρια το χρόνο σε έσοδα.
Σύμφωνα με την υπηρεσία εσωτερικού εισοδήματος, ένα μεγάλο μέρος της δράσης επικεντρώνεται σε μικρές επιχειρήσεις υψηλής έντασης σε μετρητά, όπου είναι δύσκολο να ελεγχθούν οι πωλήσεις και τα εισοδήματα.
Αντίθετα, οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν πληρωμές ως επί το πλείστον με επιταγές, τραπεζικές κάρτες ή ηλεκτρονική μεταφορά χρημάτων ξέρουν ότι είναι πολύ ευκολότερο για τις φορολογικές αρχές για να τους πιάσουν, οπότε η φοροδιαφυγή είναι μικρή.
Η φοροδιαφυγή στις μεγάλες εταιρίες προσεγγίζει τα 200 δισεκ. δολάρια τον χρόνο.
Τα μετρητά βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο της ανομίας όσον αφορά την μετανάστευση στις ΗΠΑ.
Αν οι αμερικανοί εργοδότες δεν θα μπορούσαν τόσο εύκολα να πληρώσουν τους παράνομους εργαζόμενους με μετρητά, το δέλεαρ των θέσεων εργασίας θα μειωνόταν και η ροή των παράνομων μεταναστών θα συρρικνωνόταν δραστικά.
Περιττό να πούμε ότι, η σταδιακή κατάργηση των μετρητών θα ήταν πολύ πιο ανθρώπινη και λογική προσέγγιση ώστε να αποθαρρύνουν την παράνομη μετανάστευση από την κατασκευή ενός γιγάντιου τοίχους με το Μεξικό. 
Παράλληλα ο Rogoff δήλωσε ότι όποιος αμφισβητεί την επιβολή των αρνητικών επιτοκίων (ή φόρος επί των μετρητών) από τις κεντρικές τράπεζες είναι ανίδεος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης