Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Garret/Galland Research: Γιατί ο χρυσός έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου

Garret/Galland Research: Γιατί ο χρυσός έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου
Η αισιοδοξία που επικρατεί κυρίως στις χρηματιστηριακές αγορές δεν βασίζεται σε σταθερά θεμέλια 
Από τη στιγμή που τον Ιούλιο του 2016 έφτασε στα υψηλών πολλών ετών, ο χρυσός έχει υποχωρήσει κατά 17%, αν και του πρώτους επτά μήνες του 2016 είχε ενισχυθεί κατά 22%.
Σύμφωνα με ανάλυση της Garret/Galland Research, η πτώση του χρυσού επιταχύνθηκε μετά τις εκλογές, λόγω του γενικότερου αισιόδοξου κλίματος για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας.
«Η οικονομία ήταν έτοιμη για απογείωση το 2017 λόγω της εφαρμογής των πολιτικών του Trump.
Η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον Δεκέμβριο απλά πρόσθεσε λάδι στη φωτιά» αναφέρεται στην ίδια ανάλυση.
Πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο στέρεο είναι το σκεπτικό που βασίζεται σε αυτές της αισιόδοξες εκτιμήσεις;
Όπως αναφέρεται στην ίδια ανάλυση, αν και η Fed έχει στρώσει το έδαφος για ακόμα τρεις αυξήσεις των επιτοκίων εντός του 2017, θα είναι πολύ δύσκολο για την κεντρική τράπεζα να κινηθεί μόνη της.
«Αν και η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας βελτιώνεται, η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.
Αυτό είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά τα σχέδια της Fed για το 2017» επισημαίνεται.
Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, οι διαφορές μεταξύ της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής και των ευρωπαϊκών θα δημιουργήσουν υψηλά premium μεταξύ των αμερικανικών αποδόσεων και των γερμανικών ή των ιαπωνικών.
«Αυτό θα προκαλέσει μαζικές εισροές σε αμερικανικά assets, στέλνοντας το δολάριο στα ύψη».
Την ίδια στιγμή, τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν ότι κόστος διακράτησης του χρυσού θα είναι μεγαλύτερο, καθώς δεν θα έχει καθόλου αποδόσεις.
Αν και αυτό είναι σίγουρα αρνητικό για το χρυσό, μακροπρόθεσμα οι υψηλότερες αποδόσεις θα μπορούσαν να είναι πραγματικά θετικές για τον χρυσό.

Το κόστος των πολιτικών Trump

Εν τω μεταξύ, εάν τα επιτόκια συνεχίσουν να αυξάνονται, το κόστος χρηματοδότησης των έργων υποδομής θα αυξηθεί σημαντικά.
Δεδομένου ότι οι αγορές κινούνται με βάση αυτό, εάν τα έργα υποδομής δεν ξεκινήσουν, θα είναι πολύ αρνητικό.
Έτσι η σκυτάλη θα περάσει και πάλι στα χέρια της νομισματικής πολιτικής.
«Αν μάθαμε κάτι το 2016, είναι ότι η αντισυμβατική νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να επιφέρει ουσιαστική ανάπτυξη» επισημαίνουν οι ίδιοι αναλυτές.
Οι δύο άλλες πολιτικές που θα ολοκληρώσουν το σχέδιο του Trump είναι οι φορολογικές περικοπές και η χαλάρωση των κανονισμών.
Από την μία πλευρά, η χαλάρωση των ρυθμίσεων θα είναι πολύ καλές για την οικονομική δραστηριότητα, από την άλλη όμως τα υψηλότερα επιτόκια θα εκτοξεύσουν το δημόσιο έλλειμμα και οι φορολογικές περικοπές δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν.
Όπως φαίνεται λοιπόν, πολλοί από τους λόγους στους οποίους βασίζονται αυτές οι χαρούμενες προοπτικές είναι αβάσιμοι και δεν μπορούν να αποδώσουν καρπούς.
«Το σκεπτικό πίσω από πρόσφατη πτώση του χρυσού στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια των εκτιμήσεων.
Αν τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει αβεβαιότητα και αυτό θα ωφελήσει τον χρυσό» αναφέρουν οι ίδιοι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης