Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στα top picks της Pantelakis η Εθνική και η Alpha Bank - Neutral για Eurobank και Πειραιώς

tags :
Στα top picks της Pantelakis η Εθνική και η Alpha Bank - Neutral για Eurobank και Πειραιώς
Στα 0,40 ευρώ η τιμή στόχος για Εθνική, στα 2,80 ευρώ για Alpha Bank, στα 0,83 ευρώ για Eurobank και στα 0,26 ευρώ για Πειραιώς
Τη σύσταση Overweight, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς δίνει η Pantelakis Securities για την Εθνική και την Alpha Bank, ενώ η σύσταση για Eurobank και Πειραιώς είναι neutral, ουδετερότητα.
Η τιμή στόχος για την Εθνική είναι στα 0,40 ευρώ, στα 2,80 ευρώ για Alpha Bank, στα 0,83 ευρώ για Eurobank και στα 0,26 ευρώ για Πειραιώς.
Σύμφωνα με την Pantelakis, οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη του κλάδου έχουν δημιουργηθεί.



Μετά τις βαριές απώλειες από το 2011, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να επιστρέψουν στην κερδοφορία (οριακά) το 2016, καθώ η ανάκαμψη στην κερδοφορία (6% adj ROTE από 2018e) έχει στηριχθεί στο χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, στη βελτίωση της καταθετικής βάσης και, κυρίως, στην ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου (CoR).
Επίσης, ένα φιλικό καθεστώς εξυγίανσης από τα προβληματικά δάνεια έχει πλέον καθιερωθεί σε μεγάλο βαθμό (αν και δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί).
Τέλος, οι μετοχές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε χαμηλά επίπεδα (0,3Χ TBV).
Η προσοχή της αγοράς πλέον ξεκάθαρα μετατοπίζεται προς τα αποθέματα των NPEs, των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, δεδομένου ότι ο σχηματισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει περιοριστεί.
Οι τράπεζες έχουν πλέον δεσμευτεί να μειώσουν τα NPE κατά 38% ή κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2019, μέσω ενός συνδυασμού ενεργειών, δηλαδή αναδιάρθρωσης (18% του συνόλου), διαγραφής (35%), εκκαθάρισης (29%) και πώλησης (18%).



Η Εθνική προηγείται στην καμπύλη ωρίμανσης NPE, ενώ η Πειραιώς πρέπει να κάνει ελαφρώς μεγαλύτερη προσπάθεια για να καλύψει το έδαφος έως του μέσους όρους του τομέα.
Σύμφωνα με την Pantelakis, η πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών για είναι το κλειδί για την πορεία του κλάδου.
Μέχρι στιγμής, η πραγματικότητα μέχρι σήμερα δεν επιβεβαιώνει το δυσμενές σενάριο, αλλά το βασικό σενάριο των τεστ αντοχής του 2015.



Ωστόσο, χωρίς περαιτέρω μακροοικονομική βελτίωση, οι τράπεζες είναι απίθανο να επιτύχουν τους στόχους τους για μείωση των NPE.
Επιπλέον, πιθανός εκτροχιασμός του προγράμματος διάσωσης εκτροχιασμό θα μπορούσε να επηρεάσει τα κέρδη και να καθυστερήσει ή να αποτρέψει την ένταξη στο QE.
Η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank παραμένουν στα top-picks της Pantelakis.
Λαμβάνοντας υπόψη ένα επικίνδυνο μονοπάτι, η Pantelakis ξεχωρίζει τις αμυντικές τους ιδιότητες από την άποψη του κεφαλαίου και της κάλυψης.
Στην κορυφή, η Alpha Bank έχει την καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων (λιγότερο DTC), ενώ η Εθνική Τράπεζα έχει τις περισσότερες πηγές άντλησης κεφαλαίου.

Οι εκτιμήσεις για τα μεγέθη των τραπεζών:



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης