Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Ειδική περίπτωση το χρέος της Ελλάδος - Υπερβολικοί οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα

tags :
Morgan Stanley: Ειδική περίπτωση το χρέος της Ελλάδος - Υπερβολικοί οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Τόσο το πρόγραμμα διάσωσης όσο και η αναδιάρθρωση του χρέους εφαρμόζονται πολύ αργά
Ως "ειδική περίπτωση" χαρακτηρίζει το χρέος της Ελλάδας η Morgan Stanley, καθώς σε απόλυτο μέγεθος είναι μη βιώσιμο για μια οικονομία που πρέπει να συνεχίζει να τηρεί τη δημοσιονομική σύσφιγξη, ενώ σε όρους εξυπηρέτησης, οι ευνοϊκοί όροι δανεισμού της χώρας, καθιστούν το χρέος βιώσιμο.
Στην τελευταία 48σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "EU Periphery Chartbook - Taking Stock of Debt", που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Morgan Stanley επισημαίνει ότι η βιωσιμότητα του χρέους είναι κάτι περισσότερο από μια διαφορετική αντίληψη για το κράτος.
Με ένα τέτοιο υψηλό επίπεδο χρέους, μια χώρα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την αγορά.
Ωστόσο, η χρηματοδότηση της Ελλάδος προέρχεται από τους επίσημους πιστωτές, και με πολύ ευνοϊκούς όρους.



Ότι ο λόγος χρέους / ΑΕΠ είναι μη βιώσιμος είναι γνωστό.
Αλλά είναι αυτό πραγματικά;
Για μια κανονικά λειτουργούσα οικονομία, δηλαδή για μια που πρέπει να αντλεί τα κεφάλαια που χρειάζεται από την αγορά, θα ήταν αδύνατος ο δανεισμός.
Ωστόσο, η Ελλάδα χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος διάσωσης με πολύ ευνοϊκούς όρους.
Εφ 'όσον είναι σύμφωνη με τους όρους του προγράμματος, τα χρήματα έρχονται άμεσα.
Αυτό σημαίνει ότι οι παραδοσιακές μετρήσεις εξυπηρέτησης του χρέους δεν ισχύουν προς το παρόν, επισημαίνει η Morgan Stanley.  Έτσι πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό τρόπο.
Κι αυτό διότι εφ 'όσον το σχέδιο διάσωσης παρέχει τη χρηματοδότηση, η Ελλάδα είναι «βιώσιμη» από την άποψη της εξυπηρέτησης του χρέους (αν και όχι από τη σκοπιά επιστροφή της αγοράς).
Αυτό σημαίνει επίσης ότι η πορεία του ελληνικού χρέους, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον, έχει να κάνει με την εφαρμογή διάσωσης και τις πολιτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους πιστωτές της σχετικά με, π.χ., τους στόχους του προϋπολογισμού (όπου η Ελλάδα τα πάει καλά) και τις μεταρρυθμίσεις (όπου τα κάνει λιγότερο καλά).



Η πορεία της ελληνικής οικονομίας

Αναφορικά με την πορεία της ελληνική οικονομίας, η δραστηριότητα σταθεροποιείται.
Μάλιστα, η Morgan Stanley βλέπει ανάκαμψη την περίοδο 2017-18, αλλά μια πιο βιώσιμη ανάκαμψη εξακολουθεί να φαίνεται άπιαστη.



Τόσο το πρόγραμμα διάσωσης όσο και η αναδιάρθρωση του χρέους συνέβησαν πολύ αργά.
Επίσης, η χρονική στιγμή για το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από τους επίσημους δανειστές συνεχίζει να μετατοπίζεται.
Θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί στα τέλη του 2017 ή ακόμη και αργότερα.
Αλλά και ο χρόνος για την επιλεξιμότητα στο QE της ΕΚΤ μετατοπίζεται.
Η Morgan Stanley δηλώνει σε αυτήν την εξέλιξη ουδέτερη (neutral... αλλά ελπιδοφόρα).
Την ίδια ώρα η δημοσιονομική πολιτική παραμένει περιοριστική, με επιπλέον λιτότητα για τα επόμενα αρκετά χρόνια.
Αυτό μέχρι στιγμής βοήθησε να περιορίσει το πολύ ευρύ έλλειμμα του προϋπολογισμού, αλλά, δεδομένης της αρνητικής επίδρασης στο ΑΕΠ, μάλλον άνισα.
Το 2016 είναι πιθανό να τελειώσει με ένα μικρό πλεόνασμα ή, τουλάχιστον, ένα σχεδόν ισορροπημένο πρωτογενή προϋπολογισμό.
Η λιτότητα είναι εμπροσθοβαρής, πράγμα που σημαίνει ότι η απαιτούμενη δημοσιονομική προσπάθεια, από το 2018 και μετά, είναι πιθανό να είναι μικρότερη.



Ένταξη στο QE της ΕΚΤ

Όσο περισσότερο η Ελλάδα συμμορφώνεται με το πρόγραμμα διάσωσης, τόσο πιο πιθανό γίνεται να ενταχθεί στο QE της ΕΚΤ.
Αλλά η Ελλάδα μάλλον θα πρέπει να περιμένει, πιθανώς μέχρι μετά τις γερμανικές εκλογές του τρέχοντος έτους, για μια πιο ουσιαστική παράταση των προθεσμιών λήξης, δηλαδή, μια μεγαλύτερη αναδιαμόρφωση του χρέους.
Χωρίς τη σημαντικά μεγαλύτερη παράταση των προθεσμιών λήξης και των περιόδων χάριτος, ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης πιθανότατα θα παραμείνει αβέβαιος και, το σπουδαιότερο, η πορεία του χρέους δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, διακινδυνεύοντας έτσι την αναβολή της τυχόν ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του 2017 ή ακόμα και στο τέλος του προγράμματος διάσωσης το 2018.
Επίσης, εάν εκτιμήσουμε ότι ο η ΕΚΤ εφαρμόζει τον τελευταίο γύρο της επέκτασης του QE, μπορεί να υπάρχει μόνο λίγος χρόνος για την κεντρική τράπεζα να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα.



Πολιτική αστάθεια

Η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, μπορεί να καταστήσει τις σχέσεις της χώρας με τους επίσημους δανειστές απρόβλεπτες.
Η έλλειψη σαφούς και αποφασιστικής τροχιάς σταθεροποίησης για την Ελλάδα, καθώς και η εφαρμογή των διαδοχικών γύρων της λιτότητας, είναι πιθανόν να συμβάλλουν στην φθίνουσα δημοτικότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, αυτό μάλλον δεν θα είναι αρνητική εξέλιξη για την αγορά, καθώς ο βασικός ανταγωνιστής του ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα υπέρ της Ευρώπης, της αγοράς και της επιχειρηματικότητας.
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης