Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit positive για την Τράπεζα Κύπρου η έκδοση ομολόγου 250 εκατ. με 9,25% επιτόκιο

Moody's: Credit positive για την Τράπεζα Κύπρου η έκδοση ομολόγου 250 εκατ. με 9,25% επιτόκιο
Το ομόλογο δευτεροβάθμιου κεφαλαίου μειωμένης εξασφάλισης, το οποίο εκδόθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2017, είναι 10ετές Ομόλογο με υψηλό επιτόκιο, στο 9,25%
Θετική εξέλιξη για τη βαθμολογία της πιστοληπτικής της ικανότητας («credit positive») θεωρεί για την Τράπεζα Κύπρου την έκδοση ομολόγου ύψους 250 εκ. ευρώ η Moody's, σημειώνοντας πως θα αυξήσει τα εποπτικά της κεφάλαια.
Σημειώνεται πως το ομόλογο δευτεροβάθμιου κεφαλαίου μειωμένης εξασφάλισης, το οποίο εκδόθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2017 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Έκδοσης Μεσοπρόθεσμων Ομολογιακών Δανείων (EMTN Programme) της τράπεζας, είναι 10ετές Ομόλογο (λήγει στις 19 Ιανουαρίου 2027) με υψηλό επιτόκιο, στο 9,25%.
Ο διακανονισμός θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου 2017.
Η Credit Suisse και η HSBC ενήργησαν ως από κοινού γενικοί συντονιστές (Global Coordinators) και από κοινού συν-διαχειριστές του βιβλίου προσφορών (Joint Bookrunners) για την έκδοση, ενώ η BofA Merrill Lynch και η Deutsche Bank ενήργησαν ως από κοινού συν-διαχειριστές του βιβλίου προσφορών.
Η Moody's ωστόσο επισημαίνει πως η περαιτέρω βελτίωση για την Τράπεζα Κύπρου σχετίζεται άμεσα με τη μείωση του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της.
Παρά τη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 42,6% το τελευταίο 12μηνο (από 52,5%), η επίδοση είναι από τις χειρότερες των τραπεζών που εξετάζει ο οίκος.



Πριν την έκδοση του ομολόγου, η Τράπεζα είχε αποπληρώσει την τεράστια χρηματοδότηση που είχε λάβει από τον ELA, σχεδόν ένα έτος πριν από τον προβλεπόμενο χρόνο, με αποτέλεσμα να μπορεί πλέον και πάλι να διανέμει μέρισμα.
Τότε η Moody's είχε αξιολογήσει και πάλι ως «credit positive» την εξέλιξη, σχολιάζοντας «θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των πιστωτών, ανοίγοντας το δρόμο στην Τράπεζα για πρόσβαση στη διεθνή αγορά χρέους».
H κυπριακή τράπεζα βρέθηκε το 2013 στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, όταν χρησιμοποίησε τις καταθέσεις πελατών της άνω των 100.000 ευρώ για τη διάσωσή της, καθιστάμενη το πρώτο παράδειγμα τραπεζικού bail - in (εκ των έσω διάσωσης) στην Ε.Ε.
Με τους μικρούς καταθέτες να φεύγουν, τις μεγάλες καταθέσεις να μετατρέπονται σε μετοχικό κεφάλαιο και τους ομολογιούχους φοβισμένους, η Τράπεζα Κύπρου στάθηκε όρθια με τα έκτακτα δάνεια ύψους 11,4 δισ. ευρώ που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ένα ποσό που αντιστοιχούσε σε πάνω από το 60% του κυπριακού ΑΕΠ το 2013.
Στα τρία χρόνια μετά την παρά λίγο κατάρρευσή της, η Τράπεζα Κύπρου άντλησε 1 δισ. ευρώ με τη διάθεση μετοχών, πούλησε περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό και ανέκτησε την εμπιστοσύνη των καταθετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης