Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι αναμένουν 10 διεθνείς οίκοι από την ΕΚΤ και τον Draghi - Δεν θα λείψουν οι συστάσεις προς τις κυβερνήσεις

tags :
Τι αναμένουν 10 διεθνείς οίκοι από την ΕΚΤ και τον Draghi - Δεν θα λείψουν οι συστάσεις προς τις κυβερνήσεις
Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, η ΕΚΤ θα περιμένει τουλάχιστον μέχρι τη συνεδρίαση στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 για να ανακοινώσει νέα μέτρα πολιτικής.
Να υπερασπιστεί της χαλαρής νομισματικής πολιτικής του, αναμένεται σήμερα ο Mario Draghi, από τους διεθνείς οίκους, αποκρούοντας τις κατηγορίες για λάθος χειρισμούς στο μέτωπο του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, μπορεί να υποστηρίξει ότι η τράπεζα έχει γίνει μέρος της στήριξης της ανάπτυξης, αλλά θα σημειώσει, επίσης, ότι η ανάκαμψη δεν είναι αυτοτροφοδοτούμενη, ο βασικός πληθωρισμός είναι αδύναμος και ο πολιτικός κίνδυνος λόγω εκλογών θα επηρεάσει τις προοπτικές.
Τι περιμένει η Wall Street;
Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, η ΕΚΤ θα περιμένει τουλάχιστον μέχρι τη συνεδρίαση στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 για να ανακοινώσει νέα μέτρα πολιτικής.

Αναλυτικά τι εκτιμούν 10 διεθνείς οίκοι:

BofAML (Athanasios Vamvakidis, Gilles Moec)

Ο Draghi θα προσπαθήσει να είναι όσο το δυνατόν επιφυλακτικός, έτσι ώστε να μην δημιουργήσει πάρα πολλές προσδοκίες για οποιαδήποτε περαιτέρω αλλαγή στη στάση.
Οποιαδήποτε απόκλιση από το μήνυμα του Δεκεμβρίου σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού και / ή την περαιτέρω καθυστέρηση στην εφαρμογή των νέων παραμέτρων του QE θα δημιουργούσε περιθώρια για διακυμάνσεις στην αγορά ομολόγων.

JPMorgan

Μην περιμένετε η συνεδρίαση της ΕΚΤ να δώσει νέα στοιχεία.
Η ΕΚΤ πιθανότατα θα εκφράσει την ικανοποίησή του για τις βελτιώσεις στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, αλλά την ίδια στιγμή, θα τονίσει ότι δεν υπάρχει λόγος για tapering.

NatWest Markets (Anna Tokar, Giles Gale)

Ο Draghi είναι απίθανο να δώσει σημαντικές νέες ενδείξεις για τη λειτουργία της ΕΚΤ.
Από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, τα δεδομένα είναι σταθερά.
Αναμένουμε την οικονομική εκτίμηση του Συμβουλίου που μπορεί να είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξη.
Ωστόσο, τη συζήτηση της πολιτικής θα πρέπει να είναι αμετάβλητη με απλές αναφορές στις αποφάσεις που ελήφθησαν το Δεκέμβριο

Citigroup

Η συνάντηση του ΔΣ της ΕΚΤ είναι πολύ κοντά στις αποφάσεις της πολιτικής του περασμένου μήνα για να δικαιολογήσουν μια στροφή στον τόνο της ΕΚΤ, ακόμη και αν τα δεδομένα αλλάξουν ελαφρώς.
Οποιαδήποτε αλλαγή στην αναφορά των κινδύνων ανάπτυξης θα είναι μειονέκτημα, αλλά ο Draghi θα συστήσει να περιμένουν περισσότερα δεδομένα και ίσως ακόμη και σαφήνεια σχετικά με τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Σκεφτείτε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω σταδιακή μείωση του κινδύνου θα επηρεάσει τις συναντήσεις από τον Ιούνιο και μετά, αλλά η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και η πτώση του ευρώ θα μπορούσε να αλλάξει ελαφρώς τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ.
Αναμένουμε κάποια έμφαση στο όριο του 33%, με τον Draghi πιθανό να επαναλάβει ότι υπάρχουν νομικά ζητήματα για το μέγεθος του ορίου του εκδότη.

UniCredit (Marco Valli)

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Draghi, θα ακουστεί εποικοδομητικός, αλλά dovish
Μάλλον θα αναγνωρίσει ότι βραχυπρόθεσμα οι κίνδυνοι είναι ο πληθωρισμός να κινηθεί πιο γρήγορα από το αναμενόμενο προς τον στόχο.
Επίσης, αναμένει ο Draghi να τονίσει ότι η αβεβαιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές δεν έχουν αλλάξει πολύ από τον περασμένο μήνα.

Deutsche Bank

Το επόμενο βήμα για την ΕΚΤ θα πρέπει να στραφεί σε μια ουδέτερη στάση αφαιρώντας την αναφορά ότι οι τιμές μπορεί να φτάσουν κοντά στον στόχο.

Rabobank

Ιδιαίτερα περίπλοκη είναι η εικόνα που διαμορφώνεται για την ΕΚΤ σχετικά με το 2017.
Η οικονομία της ευρωζώνης δεν αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και ο στόχος του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό φαίνεται ότι δεν θα επιτευχθεί πριν το 2018.
Την ίδια στιγμή, δεδομένου ότι το 2017 θα πραγματοποιηθούν πολλές σημαντικές εκλογές, η άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων θα μπορούσε να αλλάξει το πολιτικό τοπίο σε ολόκληρη την ΕΕ και να αναγκάσει την ΕΚΤ να διατηρήσει μια χαλαρή νομισματική πολιτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με το CNBC, ο Mario Draghi ανακοίνωσε στις αρχές του Δεκεμβρίου ότι η τράπεζα θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων στα 60 δισ. ευρώ μετά τον Απρίλιο του 2017.
«Με την παραμονή τους στην αγορά μέχρι το τέλος του 2017, έχουν επιβεβαιώσει τη δέσμευση τους για διατήρηση μιας πολύ χαλαρής στάσης της ακόμα και μετά το 2018» αναφέρει στο CNBC ο Elwin de Groot από τη Rabobank.
«Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να συνεχίσω να πιστεύω ότι η προσαρμογή τους στο πρόγραμμα αγοράς assets από τον Απρίλιο και μετά μας δίνει μια ένδειξη των βημάτων που θα είναι πρόθυμοι να κάνουν για το τέλος του προγράμματος μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν» αναφέρει ο ίδιος.
Μάλιστα, ο de Groot πρόσθεσε ότι είναι απίθανο η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια πριν από το τρίτο τρίμηνο του 2018.

RBC Capital Markets

«Αναμένουμε και πάλι ο Draghi να τονίσει ότι η μείωση των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων που ανακοινώθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση δεν αποτελεί tapering.
Αν και ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί αργά και προβλέπεται να συνεχίσει κατά τους προσεχείς μήνες, αναμένουμε πλήρως η ΕΚΤ για να τονίζει ότι η άνοδος καθορίζεται κατά κύριο λόγο από την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας», αναφέρει ο Adam Cole, αναλυτής της RBC Capital Markets.

ING

Η πρόσφατη απόφαση για επιλογή ''μεγαλύτερου αλλά χαμηλότερου'' ήταν ένας συμβιβασμός που προκύπτει από τις αυξημένες πιέσεις που ασκούν τα ''γεράκια'' της ΕΚΤ για να τερματισμό ή τουλάχιστον για μείωση του QE.
Η πολιτική των ισορροπιών αναμένεται να συνεχιστεί, εκτιμά ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING.

Hermes Investment Management

Μειώνοντας (tapering) της μείωση των μηνιαίων αγορών assets από 80 δισ. ευρώ στα 60 δισ. ευρώ, ο Draghi συνεχίζει να ψάχνει 540 δισ. ευρώ για να εισφέρει στο QE.
Για να το θέσουμε σε προοπτική, αυτό ξεπερνά εύκολα σε ισοδύναμους όρους τα ΑΕΠ της Ελλάδας και της Πορτογαλίας για παράδειγμα.
Δεύτερον, η διαφορά είναι ότι ο Draghi αναζητά δημοσιονομική στήριξη.
Ένα μάθημα από την Ιαπωνία είναι ότι το QE προσφέρει μετρητά για δάνεια, αλλά δεν μπορεί να αναγκάσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να δανειστούν.
Η Ευρωζώνη φαίνεται να είναι μέχρι τη μέση της διαδρομής της Ιαπωνίας.
Επίσης μπορεί να «τρέχει» QE και αρνητικά επιτόκια, αλλά δεν έχει χαλαρώσει τα φορολογικά χαλινάρια» λέει ο Neil Williams της Hermes Investment Management.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης