Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα κρίσιμα τεχνικά σημεία της αγοράς που πρέπει να κρατηθούν – Τι υποστηρίζουν τρεις χρηματιστηριακές

tags :
Τα κρίσιμα τεχνικά σημεία της αγοράς που πρέπει να κρατηθούν – Τι υποστηρίζουν τρεις χρηματιστηριακές
Καθοριστικό σημείο για την μεσοπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη στην εβδομάδα που ξεκινά, είναι οι 631 μονάδες
Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα βρίσκεται η αγορά καθώς η αδυναμία της αγοράς να συνεχίσει την ανοδική κίνηση προς τις 700 μονάδες έφερε ένα πισωγύρισμα και προσεγγίστηκαν στηρίξεις.
Αυτές οι στηρίξεις αν δεν κρατήσουν τότε απειλείται μέχρι και το ανοδικό σενάριο της αγοράς που σήμερα τουλάχιστον παραμένει σε ισχύ.
Πιο αναλυτικά η IBG υποστηρίζει πως η αδυναμία της αγοράς για ανοδική αντίδραση είναι εμφανής, με το gap που δημιουργήθηκε στο 650 στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, να παραμένει ανοιχτό.
Καθοριστικό σημείο για την μεσοπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη στην εβδομάδα που ξεκινά είναι το 631.
Τυχόν διάσπαση του συγκεκριμένου σημείου θα φέρει τον δείκτη αντιμέτωπο με την ζώνη των 600 μονάδων, απ’ όπου διέρχεται η ανοδικότητα της αγοράς.
Σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή και τον αναλυτή Μάνο Χατζηδάκη, τεχνικά οι 640 μονάδες λειτουργούν ως το πρώτο ανάχωμα στήριξης του Γενικού Δείκτη, κομβικής σημασίας επίπεδο, καθώς η σύγκλιση των κινητών μέσων πλέον αρχίζει να ενεργοποιεί σήματα πωλήσεων όσο η αγορά θα κινείται πτωτικά.
Ήδη ο MACD έχει δώσει σήμα πώλησης και ο κινητός μέσος των 30 ημερών βρίσκεται στο όριο αλλαγής τάσης.
Το καθοδικό κενό της 16ης Ιανουαρίου και τα πέντε µαύρα σώματα που ακολούθησαν αποτελούν ενδείξεις υπεροχής των πωλητών, σημειώνει ο αναλυτής.
Από την άλλη πλευρά οι συναλλακτικοί όγκοι καθιστούν ιδιαίτερα επισφαλή µια κατηγορηματική εκτίμηση κατεύθυνσης από την στιγμή που η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών µε το ζόρι φθάνει τα 28 εκατ. ευρώ.
Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί χωρίς να έχουν περάσει σε υποτιμημένες ζώνες τιμών σε ημερήσια βάση, ενώ στα ωριαία διαγράμματα παρατηρείται ανοδική απόκλιση που είθισται να ακολουθείται από ανοδική κίνηση.
Η ετυμηγορία των τεχνικών δεδομένων μοιάζει μπερδεμένη όσο δεν παραβιάζεται καθοδικά η περιοχή των 630 μονάδων.
Η συσσώρευση επομένως λόγω συναλλαγών αλλά και τεχνικών δεδομένων (επίπεδα τιμών) φαίνεται να κερδίζει έδαφος ως επικρατέστερο σενάριο για την εβδομάδα που ξεκινά μετά την γρήγορη διόρθωση που ακολούθησε από το υψηλό 14 μηνών (670 μονάδες).
Κατά τον Απόστολο Μάνθο, υπεύθυνο τεχνικής ανάλυσης στην Δυναμική Χρηματιστηριακή, η προσπάθεια που έγινε από βραχυπρόθεσμους επενδυτικούς βραχίονες να μεταφέρουν τη δυναμικότητα του Γενικού Δείκτη στις τραπεζικές μετοχές για να σύρουν το άρμα προς την περιοχή των 700 μονάδων φαίνεται ότι έσβησε άδοξα με την πτωτική επιστροφή του προς τη ζώνη  «συντήρησης» των 638 με 640 μονάδων.
Μάλιστα σε αυτό το διαγραμματικό pullback του δείκτη χάθηκε και η πρωτοκαθεδρία της Alpha Bank στη βαρύτητα του δείκτη με αποτέλεσμα να επανέλθει ως πρώτη δύναμη η Coca Cola HBC  με 3η τη ΜΠΕΛΑ, 4η την Εθνική και 5η τη Motor Oil.
Ζητούμενο, για τον κ.Μάνθο,  για μια πιθανή ανοδική συνέχεια  είναι η διακράτηση σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος πέριξ της περιοχής των 638 με 635 μονάδων, καθώς μια καθοδική διάτρησή της μπορεί να οδηγήσει το Γενικό Δείκτη προς το επίπεδο των 619 μονάδων προκαλώντας έντονη ανασφάλεια σε όσους ενεργούς επενδυτές έχουν «ασθενή χέρια».   
Λίγο πριν τις 1.800 μονάδες τελείωσαν τα ανοδικά καύσιμα και για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 ωθώντας τον και πάλι -μετά από οκτώ συνεδριάσεις μικρού εύρους διακύμανσης- χαμηλότερα των 1,760  μονάδων, αναφέρει ο αναλυτής.
Καθοδικό γεγονός, όπου στη συνέχεια άνοιξε μέτωπο με τη κάτω πλευρά του ανοδικού καναλιού W στις 1.715 με 1.708 μονάδες περίπου.
Έτσι βάση των εν λόγω διαγραμματικών ορίων ενώ η ανοδική διάσπαση των 1.760 μονάδων θα επαναφέρει το δείκτη σε ανοδική τροχιά η καθοδική τμήση του καναλιού μπορεί να δώσει νούμερα χαμηλότερα των 1675 μονάδων.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης