Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Πλήγμα για τις ασιατικές εξαγωγές ο προωθούμενος προστατευτισμός του Trump

tags :
Goldman Sachs: Πλήγμα για τις ασιατικές εξαγωγές ο προωθούμενος προστατευτισμός του Trump
Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι κλάδοι των ηλεκτρονικών και των αυτοκινήτων
Σημαντικές απώλειες αναμένεται να υποστούν οι εξαγωγές των ασιατικών χωρών προς τις ΗΠΑ, σε περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές της.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση της Goldman Sachs, η οποία εκτιμά ότι η επίπτωση που θα έχουν οι εξαγωγές της Ασίας προς τις ΗΠΑ θα είναι 2,6 φορές μεγαλύτερη από τα μέτρα που λαμβάνονται κατά των αμερικανικών εισαγωγών.
Αυτή η εκτίμηση είναι σαφώς υψηλότερη από τον πολλαπλασιαστή 1,7 που είχε εκτιμήσει αρχικά η Goldman Sachs.
Η αύξηση του πολαπλασιαστή αυτού δεν περιλαμβάνει τις δευτερογενείς επιδράσεις του εισοδήματος και τα εμπορικά αντίποινα, ενώ αντανακλά τις κλιμακωτές συνέπειες των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού στην Ασία.



Ο μεγάλος πολλαπλασιαστής, σε συνδυασμό με την υψηλή ασιατική έκθεση σε αγορές των ΗΠΑ, θα καταστήσει τις χώρες ιδιαίτερα ευάλωτες στον προωθούμενο εμπορικό προστατευτισμό των ΗΠΑ.
Οι μικρές ανοικτές οικονομίες (Ταϊβάν, Κορέα και κάποιες ASEAN) θα υποφέρουν περισσότερο από την πολιτική προστατευτισμού των ΗΠΑ, παρόλο που η Κίνα βρίσκεται στην κορυφή της ευαισθησίας της ζήτησης στις ΗΠΑ, λόγω του κομβικού της ρόλου στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Επίσης, ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι κλάδοι των ηλεκτρονικών και των αυτοκινήτων της Ασίας, που απαιτούν πολλά μέρη και συστατικά.



Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο νέος αμερικανός πρόεδρος, D. Trump, έχει επικρίνει, ειδικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ως «φρικτή» τη Σύμπραξη των Χωρών του Ειρηνικού (TPP), η οποία συνήφθη το 2015, με την σθεναρή υποστήριξη της κυβέρνησης του B. Obama, αλλά η κύρωσή της από την Ουάσινγκτον φαντάζει πλέον απίθανη.
Οι έμμεσες επιπτώσεις από την ασθενέστερη παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι σημαντικότερες.
Τα αντίποινα από άλλες χώρες, στο πλαίσιο ενός εμπορικού πολέμου που αναμένεται να ξεσπάσει, η αβεβαιότητα και οι χαμηλότερες επενδύσεις θα πλήξουν το παγκόσμιο ΑΕΠ.



Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης