Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wall Street Journal: Οι κεντρικές τράπεζες αναλαμβάνουν μεγάλα ρίσκα αγοράζουν μετοχές και εταιρικό χρέος

Wall Street Journal: Οι κεντρικές τράπεζες αναλαμβάνουν μεγάλα ρίσκα αγοράζουν μετοχές και εταιρικό χρέος
Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016, τα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα ανήλθαν σε 11 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από  1,4 τρισεκατομμύρια στα τέλη του 1995.
Οι κεντρικές τράπεζες στο κυνήγι.... αποδόσεων.
Μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο λόγω των αρνητικών επιτοκίων προβαίνουν σε επιθετικές αγορές μετοχών και εταιρικών ομολόγων αυξάνοντας το ρίσκο που αναλαμβάνουν σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τις αποδόσεις τους.
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal ορισμένες κεντρικές τράπεζες, κυρίως η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, συχνά συσσωρεύει συναλλαγματικά διαθέσιμα, ακριβώς επειδή θέλουν να κρατήσει το νόμισμά σταθερό ωστόσο προβαίνει και σε αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλου ρίσκου.
Με τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά και σε ορισμένες περιπτώσεις αρνητικά επίπεδα, οι κεντρικές τράπεζες συμμετέχουν στο κυνήγι υψηλότερων αποδόσεων.
Οι κεντρικές τράπεζες από την Ελβετία προς τη Νότια Αφρική επενδύουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο των αυξανόμενων συναλλαγματικών διαθεσίμων τους σε μετοχές, εταιρικά ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου κινδύνου.
Σε μια εποχή που η παγκόσμια ανάπτυξη, τα επιτόκια και οι πιθανές αποδόσεις σε πολλά περιουσιακά στοιχεία είναι χαμηλά, πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες ολοένα και περισσότερο στρέφονται στην μεγιστοποίηση των αποδόσεων.
Όταν οι αποδόσεις άρχισαν να υποχωρούν κοντά στο μηδέν το 2014, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε επενδύσεις σε συμμετοχικούς τίτλους, δήλωσε ο Jarno Ilves, επικεφαλής επενδύσεων στην Τράπεζα της Φινλανδίας, ο οποίος είπε ότι σχεδιάζει να αυξήσει την έκθεση σε μετοχές.
Η Invesco σε έκθεση αναφέρει ότι μεταξύ 43% και 80% των ερωτηθέντων σχετικά με την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων, δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να επενδύσουν περισσότερα σε μετοχές και εταιρικό χρέος.
Η αλλαγή στρατηγικής έχει σημαντικές συνέπειες στις αγορές και την παγκόσμια οικονομία.
Τα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα έχουν διογκωθεί κατά την τελευταία δεκαετία αντανακλώντας εν μέρει τα διδάγματα του παρελθόντος όταν αναδυόμενα κράτη αναγκάστηκαν σε επώδυνες υποτιμήσεις του νομίσματος, όταν η αγορά στράφηκε εναντίον τους.
Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016, τα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα ανήλθαν σε 11 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από  1,4 τρισεκατομμύρια στα τέλη του 1995.
Οι αγορές σε ξένα νομίσματα δεν πρέπει να συγχέονται με την ποσοτική χαλάρωση, όπου οι κεντρικές τράπεζες έχουν αγοράσει τρισεκ. δολάρια αξίας περιουσιακών στοιχείων για την τόνωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.
Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχουν επίσης αγοράσει πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, αλλά  σε τοπικό νόμισμα.
Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες αναλαμβάνουν πολύ μεγάλα ρίσκα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης