Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Το πολιτικό ρίσκο στην Ευρωζώνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρό οικονομικό σοκ

tags :
Fitch: Το πολιτικό ρίσκο στην Ευρωζώνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρό οικονομικό σοκ
Η στήριξη σε λαϊκιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμμα στην Ευρώπη, ενδέχεται να επαναφέρει την ανησυχία για κατακερματισμό
Για αυξημένο πολιτικό ρίσκο στην Ευρωζώνη, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, προειδοποιεί η Fitch Ratings.
Στην τελευταία του ανάλυση για το αναπτυξιακό outlook της Ευρωζώνης, με ημερομηνία 24 Ιανουαρίου 2017, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης τονίζει πως η ανανεωμένη ανησυχία για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης.
«Η αύξηση του πολιτικού ρίσκου στην Ευρωζώνη, μπορεί να προκαλέσει νέες ανησυχίες για τις προοπτικές της νομισματικής ένωσης», τονίζουν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με τη Fitch, η αυξανόμενη στήριξη σε λαϊκιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμμα στην Ευρώπη, εν όψει του μπαράζ κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, ενδέχεται να επαναφέρει την ανησυχία για κατακερματισμό, ακριβώς όπως το 2012.
Αν και αυτό δεν αποτελεί το βασικό σενάριο, η Fitch έχει εξετάσει μια εναλλακτική εξέλιξη, στην οποία η αύξηση της επενδυτικής ανησυχίας για την πολιτική αναταραχή στην Ευρώπη, θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων και των αποδόσεων στα ομόλογα της περιφέρειας και παράλληλα σε πτώση των μετοχών στην Ευρωζώνη.
Οι μακροοικονομικές επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι σημαντικές, με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1% περίπου.
Σε αυτό το σενάριο, το πολιτικό ρίσκο θα προκαλέσει ένα χρημαοοικονομικό σοκ με τρία στοιχεία:
«Την αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την άνοδο των αποδόσεων και την πτώση των μετοχών», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.
Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, ήτοι χώρες της περιφέρειας, πολύ περισσότερο από ότι θα επηρεάσει τις χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο της πολιτικής χαλάρωσης, ωστόσο αυτή η κίνηση θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία.
Παρά τη σημαντική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ευρω΄ζνωη μετά την κρίση του 2012, επικρατεί μια μικτή εικόνα στα μακροοικονομικά θεμελιώδη.
Από την άλλη πλευρά, η μέτρια ανάκαμψη στην Ευρωζώνη έχει σημειώνει πρόοδο, ενώ έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, τονίζει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης