Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Spiegel: Η τακτική απομονωτισμού του Trump μπορεί να είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ευρώπης

tags :
Spiegel: Η τακτική απομονωτισμού του Trump μπορεί να είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ευρώπης
Εάν οι ΗΠΑ απομονωθούν ο πλανήτης θα αναζητήσει άλλη λύση.... αναφέρει το Spiegel
«Η Αμερική Πρώτα» ο Πρόεδρος Donald Trump ταρακουνάει την Ευρώπης η οποία αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση της μεταπολεμικής περιόδου.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το σοκ έχει ξυπνήσει τους ευρωπαίους αναφέρει το Spiegel το οποίο φιλοξενεί μια… εντυπωσιακή διαφήμιση της BMW που βρέθηκε στο στόχαστρο του Trump.
Ακόμα και το σύμπαν δεν είναι πλέον ασφαλές λόγω του Donald Trump.
Η νίκη του στις εκλογές των ΗΠΑ ήταν χρήσιμη, δήλωσε ο Suarez «ώστε η Ευρώπη να ξυπνήσει και να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνα και στο διάστημα».
Ο Suarez, είναι διευθυντής στο ισπανικό όμιλο Indra, τόνισε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο διαστημικής πολιτικής - ένα γεγονός που πρέπει να μας οδηγήσει να ξοδέψουμε χρήματα για το διάστημα είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Στην Ευρώπη πολλά θα πρέπει να επανεξεταστούν υπό το πρίσμα της Προεδρίας Trump
Θέματα  ασφάλειας και άμυνας, θέματα για την οικονομία και το εμπόριο και την μετανάστευση.
«Οι ΗΠΑ δεν έχουν προβλέψιμη παγκόσμια πολιτική στρατηγική», υποστηρίζει ο Werner Weidenfeld, ο οποίος ήταν για περισσότερα από δέκα χρόνια συντονιστής στις γερμανο-αμερικανικές σχέσεις όταν ήταν καγκελάριος  ο Χέλμουτ Κολ.
Παγκοσμίως δημιουργείται μια νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική δύναμη.
Και οι Ευρωπαίοι έχουν την ευκαιρία να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο.
 Η ανάπτυξη των ΗΠΑ υπό τον Trump έχουν πράγματι δημιουργήσει μια «εξαιρετικά σοβαρή, δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση», λέει ο Βρετανός ιστορικός Anthony Glees.
Αλλά αν η ηγεσία της ΕΕ διατηρήσει την ψυχραιμία της μπορεί να ξεπεράσει τις διαφορές και να γίνει ένας ισχυρός παγκόσμιος παράγοντας.

Όμως, η ΕΕ μπορεί να μετακινηθεί από τα λόγια στις πράξεις;

Στην άμυνα ήδη ο Trump έχει επισημάνει ότι το ΝΑΤΟ είναι  «ξεπερασμένο» πυροδοτώντας ανησυχία στην Ανατολική Ευρώπη από μια πιθανή ρωσική επιθετικότητα.
Ταυτόχρονα, ο Trump κάλεσε τους Ευρωπαίους - όπως έχει ήδη αποφασιστεί από το 2014 - να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Όμως μετά το δημοψήφισμα για την ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ΕΕ έχει αποφασίσει στενότερη στρατιωτική συνεργασία στην ευρωζώνη.

Ο απομονωτισμός του Trump δημιουργεί ευκαιρίες για την Ευρώπη

Οι κινήσεις του Trump δείχνουν ότι υιοθετεί στρατηγικές προστατευτισμού.
Ξένες εταιρείες όπως η BMW, που κατασκευάζουν τα προϊόντα τους αλλού και τα πωλούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, απειλούνται με δασμούς..
Ωστόσο ο Trump έχει αποφασίσει να καταργήσει την εμπορική συμφωνία TPP την Εμπορική Συμφωνία του Ειρηνικού  και αυτό αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της Κίνας.
Επιπλέον, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η ραγδαία αυξανόμενη μεσαία τάξη στην Ασία θα αυξήσει την ζήτηση στα ποιοτικά προϊόντα της Ευρώπης.
Μια ακόμα πιο μακροπρόθεσμη ευκαιρία προκύπτει για την Ευρώπη από ένα άλλο ζήτημα
Υπάρχει η απειλή της ηθικής ηγεσίας.
Εάν οι ΗΠΑ απομονωθούν ο πλανήτης θα αναζητήσει άλλη λύση.
Οι ΗΠΑ είχαν θεωρηθεί ως ένα καταφύγιο της ελευθερίας, του κράτους δικαίου και της ισότητας των ευκαιριών, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προσελκύσουν εκατομμύρια μορφωμένων μεταναστών και μόνο έτσι να επιτύχουν την παγκόσμια κυριαρχία τους.
Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης όπως  New York Times θεωρούν την Γερμανία σαν το τελευταίο προπύργιο της φιλελεύθερης δημοκρατίας.
«Η γερμανική κυριαρχία στην ΕΕ είναι ένα γεγονός αλλά ευτυχώς, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία για ιστορικούς λόγους, είναι η τελευταία χώρα που κινδυνεύει παρασυρθεί από ένα κύμα λαϊκισμού».
Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, της ΕΕ θα πρέπει, κατ 'ανάγκη να προστατεύσει και προωθήσει «τη μεγαλύτερη ελεύθερη αγορά στον κόσμο.

Μπορεί η ΕΕ να γεφυρώσει τις εσωτερικές αντιφάσεις;

Ο Γάλλος Φιγιόν απαιτεί όχι μόνο τον διορισμό ενός υπουργού Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, αλλά και τη αναδιάρθρωση του χρέους – για το οποίο διαφωνεί το Βερολίνο.
Πολλοί οικονομικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν, ωστόσο, ότι το ευρώ - και άρα, πιθανώς επίσης η ίδια η ΕΕ - μπορεί να σωθεί.
Ο Trump έχει ήδη ποντάρει δημοσίως για τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, επίσης, στηρίζει και άλλους παράγοντες που δραστηριοποιούνται προς την διαίρεση της Ευρώπης.
Στο τέλος η ΕΕ θα επιβιώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης