Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υποβαθμίζει σε BB+ την Τουρκία, με σταθερό outlook - Επιμένουν οι κίνδυνοι ασφάλειας

Fitch: Υποβαθμίζει σε BB+ την Τουρκία, με σταθερό outlook - Επιμένουν οι κίνδυνοι ασφάλειας
Ο Fitch τονίζει πως οι τουρκικές τράπεζες έχουν πληγεί από την επιβράδυνση της οικονομίας
Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας προχώρησε σήμερα, Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Fitch Ratings.
Ειδικότερα, ο Fitch υποβαθμίζει σε BB+ από BBB- την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας, διατηρώντας αμετάβλητο το σταθερό outlook.
Σύμφωνα με τον οίκο, η υποβάθμιση της Τουρκία βασίζεται στους εξής λόγους:
Οι εξελίξεις στην πολιτική και την ασφάλεια υπονομεύουν τις οικονομικές επιδόσεις και τη θεσμική ανεξαρτησία.
Ενώ το πολιτικό περιβάλλον μπορεί να σταθεροποιηθεί, οι σημαντικές προκλήσεις ασφαλείας θα παραμείνουν
Η διαδικασία για τη συνταγματική μεταρρύθμιση προχωρά και αν αυτή η μεταρρύθμιση εγκριθεί, στο σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα - Μάρτιο ή Απρίλιο, τότε θα εδραιωθεί στη χώρα ένα σύστημα στο οποίοι οι έλεγχοι και οι ισορροπίες θα είναι πλήρως διαβρωμένες.
Η εκκαθάριση του δημόσιου τομέα από τους υποστηρικτές της ομάδας που η κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνη για την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο συνεχίστηκε και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει σε ισχύ.
Το πεδίο εφαρμογής της «εκκαθάρισης», η οποία έχει επεκταθεί και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε άλλες ομάδες, προκαλεί ανησυχία σε ορισμένους συμμετέχοντες στην οικονομία.
Οι υψηλού προφίλ τρομοκρατικές επιθέσεις συνεχίστηκαν, βλάπτοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και του τουριστικού τομέα.
Η αποτυχία της χώρας να αντιμετωπίσει μακροχρόνια εξωτερικές αδυναμίες φάνηκε στην απότομη πτώση του νομίσματος.
Ο Fitch δεν αναμένει συστημικά προβλήματα που θα έθεταν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ή θα προκαλούσαν κρίση του ισοζυγίου πληρωμών, αλλά έχει αξιολογήσει τις καταστροφικές συνέπειες για τον ιδιωτικό τομέα.
Η κατάσταση της ρευστότητας της τουρκικής οικονομίας την καθιστά ευάλωτη στις μεταπτώσεις της ψυχολογίας των επενδυτών.
Το εξωτερικό χρέος της χώρας αυξήθηκε στο 30,4% επί του ΑΕΠ το 2016 από 22,7% του ΑΕΠ στα τέλη του 2012.
Η οικονομική ανάπτυξη μειώθηκε απότομα στο β’ εξάμηνο του 2016 και αναμένεται να ανακάμψει σε ρυθμό που είναι αρκετά κάτω από τις επιδόσεις της χώρας τα τελευταία χρόνια.
Η ανάκαμψη αναμένεται μετά τη συρρίκνωση σε ετήσια βάση 1,8% το γ’ τρίμηνο του 2016 αλλά θα δεχθεί πιέσεις από την αδύναμη εγχώρια ζήτηση που απορρέει από τα ζητήματα ασφάλειας, τις πολιτικές συνθήκες και την υποτίμηση της τουρκικής λίρας.
Η ανάπτυξη προβλέπεται κατά μέσο όρο στο 2,3% μεταξύ 2016 και 2018, σε σύγκριση με μέσο όρο 7,1% κατά τα πέντε έτη που λήγουν το 2015.
Οι επενδύσεις δεν αναμένεται να επιταχυνθούν εκτός εάν η κυβέρνηση επιδιώξει πιο επιθετικά την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ο Fitch τονίζει πως οι τράπεζες έχουν πληγεί από την επιβράδυνση της οικονομίας.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν χαμηλά και σταθερό στο 3% επί του συνόλου των δανείων.
Ωστόσο, ο όγκος των δανείων σε κίνδυνο αναδιάρθρωσης έχει αυξηθεί και περαιτέρω αναδιαρθρώσεις είναι πιθανές.
Μια ασθενέστερη αύξηση του ΑΕΠ θα μπορούσε επίσης να ασκήσει πίεση στην ποιότητα του ενεργητικού.
Η κεφαλαιοποίηση του τομέα είναι επαρκής για να καλύψει τα NPLs και να απορροφήσει ορισμένα μέτρια σοκ, αλλά όχι για μια περαιτέρω πτώση της λίρας και μια πιθανή αύξηση των NPLs.
Οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης έχουν αυξηθεί, αν και η ρευστότητα σε ξένο νόμισμα παραμένει σε γενικές γραμμές επαρκής για να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης