Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου – Πόσο πιθανή είναι διολίσθηση προς το 1/1

Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου – Πόσο πιθανή είναι διολίσθηση προς το 1/1
Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις ευνοούνται από την πτώση του ευρώ και την ισχυροποίηση του δολαρίου
Μετά την εκλογή του Ντόναλτ Τραμπ στις ΗΠΑ τα βλέμματα του πλανήτη είναι στραμμένα στις πρώτες κινήσεις του και πως αυτές θα επηρεάσουν τις αγορές.
Αρχικά φάνηκε πως η Wall Street δεν επηρεάζεται αρνητικά, καθώς συνέχισε το ανοδικό της ράλι κατακτώντας νέα υψηλά και κλείνοντας πάνω από 20.000 μονάδες την εβδομάδα που πέρασε, επίπεδο που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό.
Ωστόσο, επενδυτές και αναλυτές στρέφουν το βλέμμα τους στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, αφού όπως φαίνεται το αμερικανικό νόμισμα αποκτά ξανά τη δυναμική του.
Η Ευρώπη, με το Brexit από τη μία, το ελληνικό πρόβλημα από την άλλη και πότε κάποιες ανησυχίες για ιταλικές ή γερμανικές τράπεζες δείχνει ανύμπορη να ισχυροποιήσει το νόμισμά της.
Όμως και η τεχνική ανάλυση δείχνει στους επενδυτές ότι το δολάριο θα δώσει κέρδη σε όσους ποντάρουν σε αυτό (buy).
Σύμφωνα με το στέλεχος της Ευρωνομισματικής ΙΚΕ και συνδεδεμένο αντιπρόσωπο με τη Eurobank Securities, Μιχάλη Μιχαηλίδη, καλό γνώστη της τεχνικής ανάλυσης, η καθοδική κίνηση του ευρώ,  από τον Αύγουστο του 2016 και μετά συντελείται εντός του πτωτικού καναλιού S-S1 (γράφημα).
Η εκλογική νίκη του Trump, δεν επέτρεψε την ανοδική διαφυγή από το κανάλι και την S με αποτέλεσμα ένα πειστικό ράλι του δολαρίου και την ισοτιμία να εξέρχεται του καναλιού.
Έκτοτε, δημιουργήθηκε ένας πυθμένας, με γραμμή λαιμού την V1 [ 1.0770] όπου και όπως επισημαίνεται με τα βελάκια, έχουμε ένα σχηματισμό διπλής κορυφής (double top) που φαίνεται ότι μπορεί να οδηγήσει την ισοτιμία σε χαμηλότερα επίπεδα, σημειώνει ο κ.Μιχαηλίδης.
Δεδομένης της διαφαινόμενης πολιτικής που φέρεται ότι θέλει να υλοποιήσει ο νέος πλανητάρχης και κυρίως η χαλάρωση των ρυθμιστικών κανόνων και ο προστατευτισμός, καθώς και η δυναμική στην Αμερικάνικη οικονομία που παραπέμπει σε αυξήσεις επιτοκίων, ένα ενδεχόμενο ράλι του δολαρίου δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, τονίζει με νόημα ο χρηματιστής.
Η  άρνηση επομένως του ευρώ να υπερβεί την V1 και πόσο μάλλον την V [1.087] γραμμή λαιμού ενός ευρύτερου πυθμένα, ενισχύει την πιθανότητα συνέχισης της πτωτικής κίνησης του ευρώ, που εάν και εφ όσον τμήσει καθοδικά και την ισχυρή στήριξη Κ (1,0520) θα αυξήσει την δυναμική της προς τα τοπικά χαμηλά της ζώνης 1,0340 και ενδεχομένως σε νεότερα τοπικά χαμηλά, προς την απόλυτη ισοτιμία 1/1 σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καταλήγει ο κ. Μιχαηλίδης.
Στο χρηματιστήριο τώρα, η άνοδος του δολαρίου έχει ήδη αποτυπωθεί στο ταμπλό του ΧΑ σε κάποιες μετοχές.
Για παράδειγμα η Μυτιληναίος έχει καταγράψει σημαντική άνοδο με έναν από τους λόγους ανόδου να είναι και η ανατίμηση του δολαρίου.
Η Viohalco επίσης ευνοείται από το ενισχυμένο δολάριο, ενώ Τιτάν και Folli Follie είναι δύο ακόμη εταιρείες με οφέλη από την εξέλιξη αυτή.
Από την άλλη η άνοδος του δολαρίου καθιστά ακριβότερη την ενέργεια αλλά και τις πρώτες ύλες καθώς διαπραγματεύονται σε δολάρια.




Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης