Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται ισχυρές πιέσεις από το κόμμα αλλά δεν θα προκηρύξει εκλογές

tags :
Citigroup: Ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται ισχυρές πιέσεις από το κόμμα αλλά δεν θα προκηρύξει εκλογές
Οι πιστωτές δείχνουν περισσότερο πρόθυμοι να ολοκληρώσουν την δεύτερη αξιολόγηση
Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, τόσο των Ευρωπαίων όσο και της Ελλάδας, να πυροδοτηθεί μια νέα αναταραχή, καθώς θα αυξηθούν κατακόρυφα οι κίνδυνοι αθέτησης πληρωμών ή και Grexit.
Έτσι, η πιθανότητα για μια συμφωνία σχετικά με την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής εντός των προσεχών μηνών είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλο σενάριο, αν και η προθεσμία της 20ης Φεβρουαρίου φαίνεται αρκετά σφιχτή.
Αυτό αναφέρει η Citigroup στο ημερήσιο σχόλιό της, στο οποίο επιμένει στο σενάριο ότι η ανάγκη επίτευξης μιας συμφωνίας και από την πλευρά των πιστωτών αυξάνεται, όσο προσεγγίζουμε τις εκλογές σε διάφορες χώρες.
Η Citigroup καυτηριάζει και τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ξυδάκη, ο οποίος ανέφερε ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα δεν είναι ταμπού.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ένας άλλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε στην κυβέρνηση τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας που ζητήθηκαν από τους διεθνείς πιστωτές.
Την ίδια ώρα, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αυξάνει την κριτική του για την αδυναμία της κυβέρνησης να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η οικονομική αβεβαιότητα.
Σύμφωνα με τη Citigroup, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό σε σχέση με τη διαπραγματευτική στρατηγική της με τους πιστωτές.
Ωστόσο, η Citigroup επιμένει ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών παραμένει απίθανο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται δημοσκοπικά της Νέας Δημοκρατίας.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, οι πιστωτές είναι έτοιμοι να διατυπώσουν μια πρόταση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης,
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ φέρεται να δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να καθυστερήσουν πολύ περισσότερο από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Η Αθήνα θα πρέπει να αποδεχθεί περαιτέρω περικοπές συντάξεων, μειώνοντας το αφορολόγητο όριο εισοδήματος και αυστηροποιώντας την εργατική νομοθεσία, προκειμένου να ολοκληρώσει με επιτυχία τη δεύτερη αξιολόγηση.
Παράλληλα, αναμένουμε το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να αξιολογήσει τη θέση του στα ελληνικά προγράμματα στις 6 Φεβρουαρίου (μέχρι στιγμής έχει αναλάβει μόνο συμβουλευτικό ρόλο, αλλά μια απόφαση σχετικά με τη χρηματοδοτική συμμετοχή του εκκρεμεί από τον Αύγουστο του 2015).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης