Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia Group: Η ύψιστη προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ - Νέα σκληρά capital controls και 4ο μνημόνιο

Eurasia Group: Η ύψιστη προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ - Νέα σκληρά capital controls και 4ο μνημόνιο
Οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν αρχίσει ο κύκλος των ευρωπαϊκών εκλογών
Στην επιστροφή στις αγορές των ανησυχιών περί Grexit αλλά για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα αναφέρεται το MarketWatch, όπου περιλαμβάνονται και δηλώσεις του Federico Santi της Eurasia Group σχετικά με το μέλλον της χώρας μας.
Όλα αυτά με φόντο το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, τη στιγμή που η Αθήνα πρέπει να πληρώσει τον Ιούλιο του 2017 οφειλές 6 δισ. ευρώ.
«Οι πιστωτές της Ελλάδα στην ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζουν για την επίτευξη συμφωνίας ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 20 Φεβρουαρίου του 2017, ένα όργανο γνωστό ως Eurogroup» σχολιάζει το MarketWatch.
Σύμφωνα με τον Federico Santi της Eurasia Group επιθυμία όλων είναι να αποφευχθεί η προοπτική εχθρικών διαπραγματεύσεων ενόψει των κρίσιμων εκλογών σε βασικές χώρες της ευρωζώνης κατά τους προσεχείς μήνες, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Ωστόσο, όπως λέει ο ίδιος, οι απαιτήσεις για περαιτέρω για περαιτέρω «σύσφιξη του προϋπολογισμού θα δοκιμάσει τις αντοχές της κυβέρνησης, ενισχύοντας τον κίνδυνο των πρόωρων εκλογών και καθηστερώντας την ολοκλήρωση των συνομιλιών.
Σύμφωνα εξάλλου με τη Wall Street Journal, πρόκειται για το συνηθισμένο σκηνικό.
Η ευρωζώνη, με επικεφαλής τη Γερμανία, αρνούμενη να δεσμευτεί για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ η Ελλάδα αντιστέκεται στις απαιτήσεις για περισσότερες περικοπές στον προϋπολογισμό.
Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο».
Όπως υποστηρίζει ο Santi, η επιθυμία για παραμονή στην εξουσία, αποφεύγοντας παράλληλα ένα «χτύπημα» που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την οικονομία, είναι η «ύψιστη προτεραιότητα» για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, οι ίδιος τονίζει ότι ένα χειρότερο σενάριο θα οδηγούσε στην επαναφορά των capital controls και θα αυξήσει την ανάγκη για ένα τέταρτο μνημόνιο.

(Πρώτη Ενημέρωση: 10:44, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης