Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Ένα είναι το συμπέρασμα από το ΔΝΤ... η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία

tags :
Capital Economics: Ένα είναι το συμπέρασμα από το ΔΝΤ... η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία
Το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί μόνο κατά 0,5% το 2017 και κατά 1% το 2017
Η τελευταία ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του ΔΝΤ αποκαλύπτει ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας αυξάνεται σημαντικά.
Αυτό αναφέρει στην τελευταία ανάλυσή της η Capital Economics, υπό τον τίτλο IMF’s gloomy take on Greek debt raises default risk (again) (Η έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος δείχνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνο αθέτησης (και πάλι)), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, στην οποία και επισημαίνει ότι η πιθανότητα συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μειώνεται σημαντικά.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το ΔΝΤ αρνήθηκε να συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πακέτο διάσωσης, δεδομένου ότι δεν είχαν γίνει αρκετά για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα.
Αλλά το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το πακέτο διάσωσης μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει πλήρως στο μέλλον.
Τόσο η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της ήλπιζαν ότι οι τελευταίες συζητήσεις θα είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Υποστήριξαν ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ανακοίνωσαν το περασμένο έτος, μαζί με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της από την Ελλάδα, είχαν βελτιώσει σημαντικά τις προοπτικές του χρέους.
Ωστόσο, τα συμπεράσματα του ΔΝΤ έδωσα ένα σοβαρό πλήγμα σε αυτές τις ελπίδες.
Η νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δείχνει ότι ενώ το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να κορυφωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα αυξηθεί στο επιβλητικό 275% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.
Αυτό είναι ακόμη υψηλότερο από ό, τι στις προηγούμενες (Μάιος 2016) εκθέσεις του Ταμείου, που ανέφεραν για χρέος 250% του ΑΕΠ για το ίδιο έτος.
Η Capital Economics υποστήριξε πέρυσι ότι οι μεταβολές στις λήξεις χρέους και η μείωση των επιτοκίων δεν συνιστά ορθή ελάφρυνση του χρέους και το ΔΝΤ συμφωνεί με σαφήνεια.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, υποστήριξε ότι τα συμπεράσματα του ΔΝΤ δεν λαμβάνουν υπόψη τις πρόσφατες οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, αλλά δεν έπεισε και πολύ, αναφέρει σκωπτικά η Capital Economics.
Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων οφείλεται στη συσσώρευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ιδίως στην κοινωνική ασφάλιση και τα κρατικά νοσοκομεία.
Όταν αυτά αποπληρωθούν, τα δημόσια οικονομικά είναι πιθανό να επιδεινωθούν.
Και ενώ ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ έχει αυξηθεί, είναι πιθανό να επιβραδυνθεί καθώς τα νοικοκυριά προσπαθούν να μειώσουν τις δαπάνες τους και οι οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Παράλληλα, η Capital Economics θεωρεί ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ αλλά και των Ευρωπαίων για το ΑΕΠ της Ελλάδα είναι αισιόδοξες.
Προβλέπει δε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί μόνο κατά 0,5% φέτος και κατά 1% τον επόμενο χρόνο.
Ενώ υπάρχει κάποια διαφωνία ανάμεσα στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου, η πλειοψηφία συνέχισε να υποστηρίζει ότι ο μεσοπρόθεσμος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ που καθορίζεται στο σχέδιο διάσωσης είναι ανέφικτος και ότι θα πρέπει να μειωθεί στο 1,5%.
Αλλά η μείωση του στόχου πλεονάσματος θα απαιτήσει περισσότερη οικονομική στήριξη και η γερμανική Κυβέρνηση, ιδίως, αντιτίθεται σθεναρά.
Βέβαια, το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμμετέχει στο σχέδιο διάσωσης, αλλά υπάρχει ένας αυξανόμενος κίνδυνος ότι δεν θα το πράξει.
Αν συμβεί αυτό, η Bundestag θα πρέπει να ψηφίσει ένα νέο πακέτο διάσωσης, με μεγαλύτερες εγγυήσεις για να αναπληρώσει το έλλειμμα.
Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ότι αυτό δεν θα περάσει, ιδιαίτερα μάλιστα πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Και δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από τις πληρωμές διάσωσης για να καλύψει το χρέος της, ο κίνδυνος αθέτησης και ενός Grexit έχει αυξηθεί και πάλι.
Το σημείο κλειδί είναι, μάλιστα, αυτό το καλοκαίρι, όταν μεγάλες αποπληρωμές πρόκειται να γίνουν στην ΕΚΤ και σε ιδιώτες επενδυτές, καταλήγει η Capital Economics.



(Πρώτη Ενημέρωση: 16:04, Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης