Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Απίθανο το σενάριο του Grexit - Θα κλείσει η αξιολόγηση, αλλά μπορεί να καθυστερήσει αρκετά

tags :
Citigroup: Απίθανο το σενάριο του Grexit - Θα κλείσει η αξιολόγηση, αλλά μπορεί να καθυστερήσει αρκετά
Στο παρελθόν, οι εντάσεις στις διαπραγματεύσεις έτειναν να κλιμακώνονται όσο πλησίαζαν οι λήξεις ομολόγων
Οι δημοσιονομικοί στόχοι και η ανάγκη για περισσότερη ανακούφιση χρέους είναι τα κύρια εμπόδια που μπλοκάρουν την δεύτερη αξιολόγηση, προκαλώντας σημαντικές ανησυχίες της αγοράς.
Αλλά ο κίνδυνος Grexit δεν υπάρχει, αναφέρει στην τελευταία 7σέλιδη ανάλυσή της η Citigroup, υπό τον τίτλο Alert: Why Current Brinkmanship Will Not Lead to Grexit (Γιατί η τρέχουσα μικροπολιτική δεν θα οδηγήσει στο Grexit), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, στην οποία κάνει μια μικρή περίληψη των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.
Από τη μια πλευρά, το ΔΝΤ καλεί για πιο ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους (1% ανάπτυξη και 1,5%
του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα) από ό,τι περιλαμβάνει το τρέχον πρόγραμμα (1,5% και 3,5%, αντίστοιχα) και μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους για να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι φαίνονται πολύ εναντίον στις νέες παραχωρήσεις, πέραν της συμφωνημένης ελάφρυνσης του χρέους λόγω:
(α) της μη δημοτικότητας της στήριξης της Ελλάδα ενόψει εκλογών (Γερμανία και Κάτω Χώρες) και
(β) της χαμηλής αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και πιστωτών.
Οι διαφωνίες δεν είναι κάτι νέο - η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα ήταν ένα από τα βασικά εμπόδια κατά την υπογραφή του τρίτου προγράμματος (Αύγουστος 2015) και κατά τη στιγμή της πρώτης αξιολόγησης (Μάιος 2016).
Και στις δύο περιπτώσεις, το αδιέξοδο έληξε με το ΔΝΤ να παραμένει στο πρόγραμμα μόνο με έναν εποπτικό ρόλο (δηλαδή, χωρίς να χορηγήσει νέα χρήματα) και με μια αόριστη υπόσχεση να επανεκτιμήσει τη θέση αυτή σε μεταγενέστερο στάδιο.
Η Citigroup εκτιμά ότι Εκτιμούμε αυτή τη φορά δεν είναι πρόκειται να είναι πολύ διαφορετική.
Η χειρότερη περίπτωση είναι αν το ΔΝΤ περιθωριοποιηθεί εντελώς, ίσως αποδεικνύοντας μια αλλαγή στάσης της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ κατά της ΕΕ.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο οι Ευρωπαίοι πιστωτές (η Γερμανία κυρίως) θα αντιμετωπίσει τις εξής επιλογές:
(i) να αποδεχτεί ένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ και να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας,
(ii) να αποδεχτεί το πρώτο σενάριο υπό τον κίνδυνο των αρκετά αβέβαιων βουλευτικών ψήφων,
(iii) να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει.
Σημειώνεται εδώ ότι η γερμανική Bundestag είναι πιθανόν να μην υποχρεούνται από το νόμο να περάσει ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης αν το ΔΝΤ αποχωρήσει, σε αντίθεση με τη θέση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών.
Η Citigroup εκτιμά ότι η επιλογή (iii) παραμένει σε μεγάλο βαθμό το λιγότερο πιθανό σενάριο σε ένα τόσο σημαντικό πολιτικό έτος για την Ευρώπη.
Οι διαπραγματεύσεις μπορεί ακόμα να τραβήξουν για εβδομάδες / μήνες, καθώς η επόμενη ημερομηνία αποπληρωμής του χρέους (1,4 δισ στην ΕΚΤ) είναι 2 ½ μήνες μακριά (20 Απριλίου) και η επόμενη είναι τον Ιούλιο, για την η οποία πιθανότατα θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση.
Στο παρελθόν, οι εντάσεις στις διαπραγματεύσεις έτειναν να κλιμακώνονται όσο πλησίαζαν οι λήξεις ομολόγων.



Η έλλειψη των κινδύνων ρευστότητας μειώνει σημαντικά κατά την άποψη της Citigroup, την πίεση από όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε συμβιβασμό, εκτός του γεγονότος ότι συνεχίζονται οι εκροές καταθέσεων.
Η αυτοεπιβαλλόμενη προθεσμία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου (για να αποφευχθεί η επιρροή στις ολλανδικές εκλογές) μπορεί να χαθεί, δεδομένου ότι ακόμη υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες.
Σύμφωνα με τη Citigroup, η δεύτερη αξιολόγηση απαιτεί συμφωνίες σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους την περίοδο 2017/2018 και την υιοθέτηση νέων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασία.
Αυτές οι πτυχές μπορεί να αποδειχθούν πολιτικά δύσκολο για την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό συνεπάγεται ότι μια συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί σύντομα, αλλά επίσης ότι η τρέχουσα μικροπολιτική είναι πιθανό να υποχωρήσει όσο πλησιάζουμε προς τις ημερομηνίες λήξης των ομολόγων.
Και η Citigroup καταλήγει: η τρέχουσα μικροπολιτική είναι απίθανο, κατά την άποψή της, να οδηγήσει σε μια νέα Ελληνική χρεοκοπία και στον κίνδυνο του Grexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης