Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's για Ελλάδα - Αξιολόγηση έως 20/2 ή 4ο μνημόνιο μετά τις γερμανικές εκλογές

tags :
Moody's για Ελλάδα - Αξιολόγηση έως 20/2 ή 4ο μνημόνιο μετά τις γερμανικές εκλογές
Πάντως η Moody's ξεκαθάρισε ότι «δεν περιμένουμε χρεοκοπία για την Ελλάδα, επειδή δεν είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πιστωτών»
Δύο ημέρες μόλις μετά την τελευταία προειδοποίηση, ο οίκος αξιολόγησης Moody's επανέρχεται και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα.
Εάν δεν υπάρξει μια συμφωνία για την αξιολόγηση έως το προσεχές Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, τότε μέχρι τη διενέργεια των γερμανικών εκλογών το Φθινόπωρο θα είναι δύσκολο να υπάρξουν οι απαραίτητες παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους πιστωτές.
Αυτό αναφέρει η αναλύτρια του οίκου Kathrin Muehlbronner, η οποία επιβεβαιώνει την τρέχουσα εκτίμηση της Moody's για τους πιστωτικούς κινδύνους που προκύπτουν από την πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ.
Οι εντάσεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες απαιτήσεις από την Αθήνα να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Μια τέτοια εξέλιξη, αυξάνει την απειλή των πρόωρων εκλογών για την Ελλάδα εν μέσω φθίνουσας υποστήριξης για πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και μια νέα περίοδο αβεβαιότητας για την οικονομία, η οποία έχει μόλις επιστρέψει στην ανάπτυξη μετά από έξι χρόνια ύφεσης.
«Οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να φέρει μια νέα πιο μεταρρυθμιστική και συντηρητική κυβέρνηση στην Ελλάδα, αλλά η οικονομία της θα πληγεί και πάλι από την παρατεταμένη αβεβαιότητα», δήλωσε η Kathrin Muehlbronner.
Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια κρίση ρευστότητας τον Ιούλιο - η οποία και θα αποτελέσει ένα "μεγάλο χαστούκι" στη μέση του μεγάλου εκλογικού ημερολογίου της Ευρώπης - σε περίπτωση που η ΕΕ και το ΔΝΤ αποτύχουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για τους στόχους διάσωσης και τους όρους ελάφρυνση του χρέους που συνδέονται με το πρόγραμμα διάσωσης.

greece2

Πάντως η Muehlbronner ξεκαθάρισε ότι «δεν περιμένουμε χρεοκοπία για την Ελλάδα, επειδή δεν είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πιστωτών».
Σε περίπτωση απουσίας μιας συμφωνίας, η Muehlbronner προειδοποιεί ότι η απόσυρση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος της τρέχουσας διάσωσης στην Ελλάδα και να ανοίξει ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων.
«Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για την Ελλάδα, επειδή η οικονομία θα ήταν πιθανόν να πληγεί από μια άλλη περίοδο αβεβαιότητας και απώλειας εμπιστοσύνης, καθιστώντας τους δημοσιονομικούς στόχους πιο δύσκολο να επιτευχθούν», πρόσθεσε η κα Muehlbronner.
Πάντως, δύο ημέρες νωρίτερα, στις 8 Φεβρουαρίου 2017, η Moody's είχε προειδοποιήσει και πάλι τη χώρα ότι οι διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών «αυξάνουν την πιθανότητα ενός ή περισσότερων δυσμενών αποτελεσμάτων» για τη χώρα μας.
Η Moody's επισημαίνει, μέσω έκθεσής της, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ως εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι πιστωτές διαμηνύουν πως αυτό δεν αποτελεί το βασικό πρόβλημα της χώρας.
«Ο προσδιορισμός ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο σηματοδοτεί τη μη συμμετοχή του Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα», υπενθυμίζει ο οίκος, τονίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο η χρηματοδότηση του προγράμματος διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ ανατίθεται στον ESM.
«Οι Ευρωπαίοι είναι πιο απαισιόδοξοι για την Ελλάδα.
(Η μη συμμετοχή του Δ.Ν.Τ.) Αυτό θα αναγκάσει την Ελλάδα να διατηρήσει τα πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τα επόμενα χρόνια, και όχι 1,5% που προτείνει το Ταμείο.
Ως αποτέλεσμα, η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει περισσότερα μέτρα, από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, για να ολοκληρώσει τη β' αξιολόγηση., συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου», σημειώνει η Moody's, εκτιμώντας μάλιστα ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα εφαρμόσει ότι της ζητηθεί.
«Αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο προώρων εκλογών, οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν στην εξουσία μία νέα, πιο μεταρρυθμιστή και συντηρητική κυβέρνηση», επισημαίνει.
Επίσης, σύμφωνα με τον οίκο, ένας έτερος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι η αθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων το αμέσως επόμενο διάστημα, λόγων της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Ενδεικτικά, πρέπει τον ερχόμενο Ιούλιο να καταβληθούν 2,3 δισ. ευρώ σε ομόλογα ιδιωτών και 3,9 δισ. στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Ωστόσο, η χώρα δε θα χρεοκοπήσει τελικά, καθώς αυτό δεν είναι προς το συμφέρον των πιστωτών.
Αντ 'αυτού, είναι πιο πιθανό να βρεθεί ένας πολιτικός συμβιβασμός, επιτρέποντας έτσι την παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης προς την ελληνική κυβέρνηση, όπως έγινε και το 2015», διευκρινίζει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης