Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «Α-» η αξιολόγηση της UniCredit – Αρνητικό το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «Α-» η αξιολόγηση της UniCredit – Αρνητικό το outlook
Η Fitch κάνει λόγο για ισχυρή κεφαλαιοποίηση, ωστόσο αναγνωρίζει ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας παραμένουν κάτω από τους αντίστοιχους των τραπεζών με την ίδια βαθμολογία
Σε «Α-» επιβεβαίωσε σήμερα 13 Φεβρουαρίου 2017 τη βαθμολογία για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Unicredit ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας παράλληλα τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) αρνητικές.
Παράλληλα, η βαθμολογία Βιωσιμότητας (Viability) για την προβληματική ιταλική τράπεζα επιβεβαιώθηκε σε «a-», ενώ η αξιολόγηση για τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε «F2».
Στη σχετική της έκθεση, η Fitch κάνει λόγο για ισχυρή κεφαλαιοποίηση, ωστόσο αναγνωρίζει ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας παραμένουν κάτω από τους αντίστοιχους των τραπεζών με την ίδια βαθμολογία.
Ενδεικτικά, ο CET1 (Tier 1) θα μειωθεί στο 19% επί των συνολικών κεφαλαίων το β' 3μηνο του 2017, έναντι 22,3% το α' 6μηνο 2016, κάτι που όμως δε θα εμποδίσει την τράπεζα να υπερβεί εύκολα τις τρέχουσες και μελλοντικές ρυθμιστικές απαιτήσεις (σσ: πρέπει ο δείκτης να μην είναι κάτω από 13%).
Η Fitch σημειώνει επίσης ότι τα χαμηλά επιτόκια και ο πολύ έντονος ανταγωνισμός με τις γερμανικές τράπεζες αναμένεται να ασκήσουν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στην Unicredit, ενώ σχολιάζει πως οι διαγραφές των προβληματικών δανείων συνεχίζονται με βραδύ ρυθμό.
Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Φεβρουαρίου 2017 ξεκίνησε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 13 δισ. ευρώ της UniCredit, από την οποία κρίνεται το μέλλον της.
Το τεράστιο μέγεθος της αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για τα ιταλικά επιχειρηματικά δεδομένα ανεξαρτήτως κλάδου, ενώ είναι η μεγαλύτερη αντίστοιχη αύξηση στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές από το 2010.
Για τη UniCredit, η επιτυχία της αυξήσεως στο μετοχικό της κεφάλαιο είναι ζωτικής σημασίας για την επιχειρηματική της υπόσταση, καθώς μετά την πραγματοποίηση ζημιών 11,8 δισ. ευρώ το 2016 - κυρίως λόγω διαγραφών μη εξυπηρετούμενων δανείων - ο δείκτης κεφαλαιακής της επάρκειας CET1 έχει υποχωρήσει κάτω από το ελάχιστο όριο 10% που απαιτεί η Ε.Κ.Τ.
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της μεγάλης ιταλικής τραπέζης αποτελεί μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης της UniCredit που είδε το φως της δημοσιότητας τον Δεκέμβριο του 2016, σύμφωνα με το οποίο η τράπεζα θα πωλήσει και 17,7 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχο την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων και του ισολογισμού της.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης