Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η πολιτική αβεβαιότητα λόγω καθυστερήσεων στην αξιολόγηση ανακόπτει την ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών

tags :
Goldman Sachs: Η πολιτική αβεβαιότητα λόγω καθυστερήσεων στην αξιολόγηση ανακόπτει την ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών
Οι τρεις "πληγές" των τραπεζών από τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση
Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, σε συνδυασμό με το περίπλοκο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, το πλούσιο εκλογικό ημερολόγιο της Ευρώπης και τις διαφωνίες γύρω από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, επηρεάζουν αρνητική την πορεία των ελληνικών τραπεζών και των spread των ελληνικών ομολόγων.
Αυτό αναφέρει στην σημερινή 14σέλιδη ανάλυσή της η Goldman Sachs, υπό τον τίτλο "Politics cloud Greek banks’ recovery outlook" (Οι πολιτικές εξελίξεις σκιάζουν τις προοπτικές της ανάκαμψης των ελληνικών τραπεζών) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, στην οποία επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται κατά 17-43% χαμηλότερα από τα επίπεδα της ανακεφαλαιοποίησης του 2015.



Η αμερικάνικη τράπεζα διατηρεί την σύσταση buy για την Alpha Bank και την τιμή στόχο των 2,60 ευρώ, την σύσταση neutral για την Πειραιώς με τιμή στόχο τα 0,25 ευρώ, την σύσταση neutral για την Eurobank και την τιμή στόχο των 0,85 ευρώ και την σύσταση neutral επίσης για την Εθνική με τιμή στόχο τα 0,30 ευρώ.



Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις βραχυπρόθεσμες αντιξοότητες.
Η διεύρυνση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στο άμεσο μέλλον έχει περιορισμένο αντίκτυπο στα κεφάλαια των τραπεζών, δεδομένης της μέτριας έκθεσής τους ύψους 5,5 δισ (<2% του συνόλου του ενεργητικού).
Η διεύρυνση των αποδόσεων από την αρχή του έτους συνεπάγεται μια μέτρια απώλεια της τάξεως των 70 εκατ. μηνιαίως (<5 μ.β. του CET1).



Αλλά η ανάκαμψη κλάδου εξαρτάται από την πολιτική και μακροοικονομική σταθερότητα, επισημαίνει η Goldman Sachs.


Αν και αυτό δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις έπληξαν τις τοπικές τράπεζες, οι οποίες πάντα προετοιμάζονται για να αντέξουν τη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα, μια παρατεταμένη κλιμάκωση της πολιτικής έντασης θα μπορούσε και πάλι να διαταράξει την εύθραυστη ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα.
Μάλιστα η Goldman Sachs τονίζει ότι το πλήγμα έρχεται από τρεις τομείς:
(1) Ρευστότητα: Οι καταθέσεις αργούν να επιστρέψουν.
Άλλωστε, οι ελληνικές τράπεζες έχασαν πάνω από 40 δισ καταθέσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2015 πριν τεθούν σε εφαρμογή οι έλεγχοι κεφαλαίων.



Από τον Ιούλιο του 2015, ο τομέας έχει δει μέτριες καθαρές εισροές, ενώ η εξάρτηση του από τον ELA μειώθηκε από τα 126 δισ. στα 68 δισ σήμερα.



(2) Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου: Το απόθεμα των NPE παραμένει σταθερό, αλλά η μείωση καθυστερεί.
Τα NPE (115 δισ. ευρώ) ανέρχονται στο 50% των ακαθάριστων δανείων και είναι μεγαλύτερα του 60% του ΑΕΠ.
Το πλαίσιο μείωσης των NPE έχει εγκριθεί από την ΕΚΤ και προβλέπει μείωση κατά 40 δισ. ευρώ (-38%) έως το 2019.
Αυτά τα σχέδια έχουν δοκιμαστεί και στηρίζονται σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και υποστηρικτική λειτουργίας συνθήκες.



(3) Αποδοτικότητα: Οι τράπεζες αναμένεται να επιστρέψουν στην κερδοφορία το 2016, μετά από περιορισμένες ζημίες 3,5 δισ και 8,7 δισ το 2014 και το 2015
αντίστοιχα.
Ωστόσο για την βιώσιμη επιστροφή στην κερδοφορία θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης