Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody' s: Τι θα συμβεί σε μια χώρα εάν εγκαταλείψει το ευρώ - Η περίπτωση της Ιταλίας

Moody' s: Τι θα συμβεί σε μια χώρα εάν εγκαταλείψει το ευρώ - Η περίπτωση της Ιταλίας
Σε note της Moody's επισημαίνεται ότι αποχώρηση μιας χώρας από το ευρώ ισοδυναμεί με χρεοκοπία
Η αποχώρηση μιας χώρας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει αυτόματα τη χρεοκοπία της κάτι που θα προκαλέσει σημαντικές πιέσεις στην πιστοληπτικής της ικανότητα, προειδοποιεί η Moody' s σε σχετικό note.
Όπως σχολιάζει το CNBC, στην Ιταλία, που είναι η χώρα με το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα χρέους στην Ευρώπη, αναμένεται να διεξαχθούν γενικές εκλογές εντός του 2017 ή το 2018, τη στιγμή τα αντι-ευρωπαϊκά κόμματα έχουν ενισχυθεί.
Αν και η Moody' s πιστεύει ότι ο κίνδυνος για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ είναι «πολύ χαμηλός» λόγω των κοινοβουλευτικών και συνταγματικών διαδικασιών, δεν μπορεί να αποκλειστεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποκλειστεί και ο κίνδυνος μιας ιταλικής χρεοκοπίας.
«Υποθέτουμε ότι η Ιταλία αποχωρήσει από την ευρωζώνη, στη συνέχεια οι οικονομικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης θα μετατραπούν σε ένα νέο νόμισμα».
Αυτό είναι το ακραίο σενάριο σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.
Ωστόσο μια ιταλική χρεοκοπία θα έχει εκτεταμένες συνέπειες και θα θέσει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του ευρώ.
«Η απόφαση της Ιταλίας να αποχωρήσει από το ευρώ θα μπορούσε δυνητικά να είναι ένα σοβαρό πιστωτικό γεγονός και για τα άλλα μέλη της νομισματικής ένωσης» αναφέρει η Moody's.
Κι αυτό γιατί το ευρώ σχεδιάστηκε για να είναι ένα μη αναστρέψιμο νόμισμα, κάτι που σημαίνει ότι όταν μια χώρα υιοθετήσει το ευρώ θα το κρατήσει για πάντα.
«Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι δεν είναι μια αναστρέψιμη νομισματική ένωση θα ζημιωθεί η εμπιστοσύνη στην αντοχή της», υποστηρίζει η Moody's.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης