Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA, Citigroup και Morgan Stanley εκτιμούν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει όταν η Ελλάδα ξεμείνει από ρευστότητα 6 ή 7/2017

BofA, Citigroup και Morgan Stanley εκτιμούν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει όταν η Ελλάδα ξεμείνει από ρευστότητα 6 ή 7/2017
Οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες υποστηρίζουν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει το καλοκαίρι του 2017
Η β΄ αξιολόγηση θα κλείσει όταν η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστότητα δηλαδή Ιούνιο ή Ιούλιο του 2017, εκτιμούν οι αναλυτές τριών κορυφαίων αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών.
Bank of America Merrill Lynch, Citigroup και Morgan Stanley συμφωνούν ότι οι δανειστές δεν βιάζονται να κλείσουν την αξιολόγηση, ωστόσο εκτιμούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος Grexit για το 2017.

BofA Merrill Lynch: Η αξιολόγηση θα κλείσει όταν η Ελλάδα ξεμείνει από ρευστότητα

Η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές θα συνεχιστεί μέχρι να ξεμείνει η Ελλάδα από ρευστότητα, εκτιμά η Bank of America Merill Lynch.
Σε ανάλυσή της με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου 2017 για τις προοπτικές του ευρώ το 2017, την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr η BofA σημειώνει πως η ανησυχία για το Grexit επέστρεψε μεταξύ των αναλυτών.
Ωστόσο η αμερικανική επενδυτική τράπεζα δεν αναμένει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το 2017, ενώ τονίζει ότι τα σχετικά δημοσιεύματα δεν έχουν επηρεάσει το ευρώ μέχρι στιγμής.
Η Bank of America έχει προειδοποιήσει  ότι η β' αξιολόγηση θα είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι αναμένουν οι αγορές και ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές θα συνεχιστούν μέχρι να ξεμείνει η Ελλάδα από ρευστότητα.
Εκτιμά ωστόσο ότι η συμφωνία θα κλείσει πριν από τον Ιούλιο, μήνα κατά τον οποίο η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με λήξεις ομολόγων.
Ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να αυξήσει την πολιτική αβεβαιότητα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε μια νέα κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα.
Σημειώνει τέλος ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Citigroup: Δεν θα υπάρξει άμεσα συμφωνία στην αξιολόγηση - Αποκλείεται το Grexit

 Το τρέχον αδιέξοδο Ελλάδας - δανειστών δεν πρόκειται να οδηγήσει σε κατάρρευση της διαπραγμάτευσης και χρεοκοπία ή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εκτιμά η Citigroup στο ημερήσιο σχόλιό της (15 Φεβρουαρίου 2017).
Ωστόσο η αμερικανική τράπεζα τονίζει ότι δεν αναμένεται μια συμφωνία άμεσα, καθώς οι δανειστές βιάζονται, επειδή δεν επείγει η αποπληρωμή χρέους από την Ελλάδα το προσεχές διάστημα.
Η Citigroup σχολιάζει τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, ο οποίος απέκλεισε συμφωνία στη συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου 2017.
Όσον αφορά την επίσκεψη Moscovici στην Αθήνα, οι αναλυτές τονίζουν ότι θα επιχειρήσει να ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ δ΄τριμήνου 2016 η Citigroup τονίζει ότι τα στοιχεία είναι απρόβλεπτα από τρίμηνο σε τρίμηνο και σε μεγάλο βαθμό επηρεάζονται από τη δυναμική των εσόδων.
Πάντως οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάπτυξη 0,3% στο δ΄ τρίμηνο του 2016 σε ετήσια βάση, αντανακλά την τρέχουσα εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
H Citigroup αμφιβάλλει ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κοντά στο 3% το 2017.

Morgan Stanley: Η αβεβαιότητα στην αξιολόγηση θολώνει τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδος

Συρρίκνωση και πάλι με αυτή την φράση αρνητικά αποτιμά τα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ η Morgan Stanley, καθώς η (τριμηνιαία) συρρίκνωση 0,4% το δ’ 3μηνο του 2016 ήταν χειρότερη των εκτιμήσεων.
Όλοι οι δείκτες εμπιστοσύνης έχουν επιδεινωθεί στην Ελλάδα, το τέταρτο τρίμηνο του 2016 ήταν τρίμηνο συρρίκνωσης.
«Μία συμφωνία για νέο πακέτο διάσωσης με τους δανειστές είναι πιθανή, ωστόσο θα χρειαστεί περαιτέρω χρόνος και πίεση.
Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα “θολώνει” τις οικονομικές της προοπτικές», σχολιάζει η αμερικανική τράπεζα, σημειώνοντας μάλιστα πως αν τελικά δεν επέλθει συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση -άρα και μη εκταμίευση της δόσης-, τότε η χώρα θα βρεθεί χωρίς ταμειακά διαθέσιμα το γ’ 3μηνο 2017, ξεκινώντας από τον Ιούλιο.
Μάλιστα, εκτιμά πως μέχρι τότε δε θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση, καθώς «η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα εναπομείναντα χρηματικά διαθέσιμα ως πολιτικό εργαλείο στη διαπραγμάτευση».
«Η έλλειψη σαφούς και αποφασιστικής τροχιάς σταθεροποίησης στην Ελλάδα αλλά και η εφαρμογή των διαδοχικών μέτρων λιτότητας συρρικνώνουν τη δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται ήδη πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις από τη Νέα Δημοκρατία.
Ωστόσο, αυτό ίσως δεν είναι αρνητική εξέλιξη, καθώς η Ν.Δ. είναι φιλο-ευρωπαικό κόμμα που στηρίζει τις αγορές και την επιχειρηματικότητα», σχολιάζει η Morgan Stanley.
Έρευνες σχετικά με τις προθέσεις των ψηφοφόρων δείχνουν ότι η ΝΔ, μαζί με άλλα κεντρώα κόμματα, μπορεί να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, εάν διεξάγονταν εκλογές σήμερα.
Τι είναι πιθανό να συμβεί;
 Φανταστείτε ότι σας οφείλω ένα εκατομμύριο ευρώ, αλλά αυτό πρόκειται να αποπληρωθεί σε 100 χρόνια με 0,000001%.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει δανειστεί για 100 χρόνια
Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους στην Ελλάδα δεν είναι ομόλογα που διαπραγματεύονται στην αγορά. Είναι δάνεια από τους μηχανισμούς διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Μετά από διαδοχικούς γύρους αναδιαμόρφωσης της ωριμότητας του χρέους στην Ελλάδα είναι πλέον πολύ μεγαλύτερης διάρκειας από ότι άλλων περιφερειακών χωρών.
Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να μην ολοκληρώνει την δεύτερη αξιολόγηση.
Όλα αυτά θα μπορεί να λυθούν με την «σωστή» πίεση και ταυτόχρονα να οδηγήσει σε ένα επιπλέον re-profiling, ωστόσο με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα των εκλογών στην Ευρώπη, είναι αβέβαιο εάν θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα.






To bankingnews.gr παρουσιάζει συγκεντρωτικά τις εκθέσεις των ξένων οίκων για την αξιολόγηση.
Της Morgan Stanley δημοσιεύθηκε χθες 14/2 στο bankingnews
Της Citigroup δημοσιεύθηκε στις 12:14 σήμερα 15/2
Της Bank of America δημοσιεύθηκε στο bankingnews 15:28 σήμερα 15/2/2017

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης